Çanakkale'de son bir aydır balıkçılar, müsilaj nedeniyle denize ağ atamıyor. Çanakkale Boğazı ve çevresindeki kıyılarda etkili olan müsilaj, özellikle balıkçılık faaliyetlerini zorlaştırıyor.

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, "Şu anda Marmara Denizi'nde, Çanakkale kıyılarında Bozcaada‘ya kadar, Gökçeada kıyıları, Saros Körfezi'ne kadar müsilajdan etkilenmiş durumda ve balıkçılar ağlarını denize indiremiyor" dedi. Ayaz, müsilajın balıklara herhangi bir zehir etkisi yapmadığını da vurguladı.

Marmara Denizi’nde çevresel tehdit: Müsilaj

Çanakkale-13

Uzun süredir bilim insanları tarafından uyarılan deniz kirliliği, Marmara Denizi'nde ekolojik zararlara yol açan müsilajı beraberinde getirdi. Arıtma sularının denize deşarjı ve deniz ulaşımı sağlayan taşıtların kirliliği, deniz ekosistemini tehdit eden bir hastalığa dönüşerek müsilajın oluşmasına neden oldu.

2020 yılında Marmara Denizi'nin yüzeyine çıkan müsilaj, hem turizm hem de balıkçılık sektörlerini olumsuz etkiledi. Şu an ise müsilaj, Çanakkale Boğazı'ndan Saros Körfezi'ne kadar yayılmış durumda.

Müsilajın denizdeki etkileri artıyor

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, müsilajın Kasım ayından itibaren Marmara Denizi'ni sarmaya başladığını belirtti. Ayaz, 2020'de görülen müsilajın benzeri şekilde şiddetli bir olay yaşandığını ve bu durumun balıkçılar için ciddi zorluklar oluşturduğunu ifade etti.

"Bu işin en büyük mağduru da kendisi balıkçılar oldu" diyen Ayaz, müsilajın etkisiyle ağların denize indirilemediğini ve balıkçılıkla ilgili büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Müsilaj Çanakkale-1

Balıkçılar zorluk yaşıyor, ancak balıklarda zehir etkisi yok

Ayaz, müsilajın balıklara zehirli bir etki yapmadığını, ancak ortamın balıklar için uygun hale gelmediğini belirtti. Özellikle pelajik balıkların müsilaj nedeniyle ortamdan kaçtığını ve bunun sonucunda balık popülasyonunda azalma görüldüğünü vurguladı.

"Dip balıklarında herhangi bir değişiklik olduğunu düşünmüyorum şu anda ama pelajik balıklarda hissedilir bir azalma olduğunu biz de tahmin edebiliyoruz" dedi.

Ancak müsilajın balıkçılığa olan etkisi devam ediyor. Kıyı balıkçıları için ağların gözleri hızla doluyor ve bu durum balık yakalamayı imkansız hale getiriyor. Ayaz, balıkçılıkla ilgili yaşanan mağduriyetin, sadece büyük teknelerde değil, küçük kıyı balıkçılarında da etkili olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA