İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay tv100'de yayınlanan Kübra Par ile Ana Haber'e konuk oldu. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Tugay, son günlerde oldukça ses getiren belediyelerin SGK'ya olan prim borçları ve haciz işlemi hakkında da konuştu. 

''Ekim ayında büyük bir kısmını yapılandırdık!''

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik herhangi bir haciz işleminin olmadığını ve konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Tugay, ''Biz ileride bize sorun olacağını bildiğimiz için çalıştık, çalışıyoruz. Ekim ayında çok büyük bir kısmını yapılandırdık. 1,5 milyarlık bir kısmı kaldı ki toplamda 8 milyar civarında bir borçtan bahsediyoruz. Şu ana kadar hesaplarımıza konulan bir haciz yok. Yapılandırma talebinde bulunduğumuz borcu şimdiye kadar cevaplanmadığı için önümüzdeki ayın bu ay sonunda hazineden bize gönderilecek olan hak edişin kesilmesi şeklinde bir işlem yapılacağını duyuyoruz. Buradaki itirazımız şu: Belediyeler devlet kurumu. SGK borçlarının kimlere ait olduğu açıklanmıyor. Rakamlara bakıldığında yüzde 95'inin özel şirketler olduğu görülüyor. Bunlardan tahsilata ilişkin bir şey konuşulmuyor. Yalnızca belediyelerin borçlarından bahsediliyor.'' dedi. 

Elektrik faciası hakkında ne dedi?

İzmir'de meydana gelen ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan elektrik faciası hakkında da konuşan Tugay, ''Sanıklar serbest bırakılmadı hala cezaevinde olanlar var. Bizim devlet memuru olan arkadaşlarımız valilikten onay almadan cezaevine konulmuştu onların hatalı olduğu anlaşıldığı için çıkarılmıştı. Yargılama devam ediyor. İnanılmaz üzüldüğümüzü ifade edeyim.'' ifadelerini kullandı.

İzmir Körfezi'nin son durumunu açıkladı!

İzmir Körfezi'ndeki kirlilik sorununda son durum hakkında bilgi veren Tugay, ''10 yıllardır körfezde bir kirlilik var dönem dönem artık azaldı ama hep oldu. Bu sene biyolojik bir hadise gerçekleşti. Mikroalg denen küçük bakterilerin bir anda çoğalmasıyla birlikte körfezin oksijeninin tükenmesi ve kötü bir koku oluşması problemi oldu. Oksijen tükenince balıklarla da böyle bir sorun oluştu. Arıtma tesislerinin 4. fazı, ek kapasite artırımı sağlanacak bölümü ben göreve geldiğimde yüzde 15 seviyesinde yapılmıştı. Biz başladığımızdan bugüne betonarme yapısı bitmek üzere. Nisan başında tamamlanmış olacak." dedi. 

İzmir, depreme dayanabilir mi?

İzmir için en önemli konu deprem diyen Başkan Tugay, ''Bana sorsanız İzmir için en hayati konu nedir diye deprem riski derim. Beklenen bir deprem var bu olursa buna dayanamayacak yapılar var bunların hızlıca dönüştürülmesi lazım. Aslında 2020 depreminden sonra yoğun bir kentsel dönüşüm faaliyeti oldu ancak yeterli değil. Zeminin incelenmesi ve olası dayanıksız binaların saptanması ile ilgili bir inceleme süreci devam ediyor.'' ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: Haber Merkezi