İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Suriye'nin en yüksek noktası olan Hermon Dağı'na giderek, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) bölgedeki işgalinin, "İsrail'in güvenliğini sağlayacak bir düzenleme bulunana kadar" devam edeceğini açıkladı. Görevdeki bir İsrail başbakanının ilk kez Suriye topraklarına girmesi, bugün uluslararası basının en çok konuşulan konularından biri oldu. Uzmanlar, bu adımın bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırabileceği uyarısında bulunuyor.
Önceki haberi hatırlattılar
Dünya gündemi bölgeye odaklanmışken, Israel Radar haber sitesi sosyal medya hesabından, 2020 yılında yayımladıkları "Orta Doğu Tahminleri: 2030'a Kadar İsrail-Türkiye Çatışması mı?" başlıklı yazıyı yeniden gündeme getirdi. Paylaşımda, "İsrail ve Türkiye arasındaki mesafe hızla daralıyor. Bu, nihai İsrail-Türkiye çatışmasına doğru bir başka adım mı?" notuyla tekrar hatırlattı.
Savaş için tarih verdiler
Israel Radar haber sitesi, 2020 yılında İsrail ordusunun ilk kez Türkiye’yi bir "tehdit" olarak tanımladığını ve Mossad Şefi Yossi Cohen’in Türkiye’yi İsrail’in karşılaştığı "gerçek tehdit" olarak nitelendirdiğini aktarmıştı. Türkiye'nin son 20 yılda Orta Doğu'da gerçekleştirdiği operasyonlarla İran, Rusya, ABD ve İsrail merkezli terör koridorlarını etkisiz hale getirmesi ve Filistin davasını destekleyen gruplara verdiği destek, bölgedeki dengeleri değiştirdi. Bu gelişmelere atıfta bulunan Israel Radar, teorik olarak 2040’a kadar öngörülen Türkiye-İsrail çatışmasının, mevcut olağanüstü koşullar nedeniyle 2030’da veya daha erken bir tarihte yaşanabileceğini belirtti.
Türk donanmasını tehdit olarak görüyorlar
Türkiye'nin 27 Kasım 2019'da Libya ile imzaladığı "Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması" ve son yıllarda Mısır ile yaşanan olumlu gelişmeler, İsrail'in liderliğinde şekillenen Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EastMed) ile Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru planlarını da sekteye uğratıyor.