Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi, Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale tutarı 3,686 milyar lira olarak açıklanırken, maden rezervinin güncel değerinin 456 milyar lira olduğu bildirildi. Aradaki 123 kat fark, dikkat çekti.
İhalenin sonuçları, muhalefet tarafından "adrese teslim ihale" olarak nitelendirildi. CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medyada yaptığıpaylaşımda "Adrese teslim ihale dediğimiz gibi sonuçlandı! İhaleye karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davamızı açtık. Mücadeleyi sürdürüyoruz." dedi.
İlan tek bir adresi işaret ediyordu
Sinop'taki 3.686 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor. Dev ihale için hazırlanan şartnamenin “izabe tesis” zorunluluğu nedeniyle sadece Cengiz Holding‘e uyduğu ortaya çıktı.
Maden Tetkik ve Arama’nın (MTA) rakamlarına göre bölgede 79 milyon 800 bin ton maden rezervi bulunuyor. Rezervde üretilebilir durumda 1 milyon 220 bin ton bakır, 177 bin ons altın, 279 bin ton da çinko var. Yine MTA’ya göre rezervin mali değeri 13.3 milyar dolar yani 456 milyar lira. İhalenin bedeli ise 3.5 milyar lira.
"Piyasa değeri 100 milyar TL, ihale bedeli 3,5 milyar TL"
CHP'li Yavuzyılmaz, 15 Ekim'de Sinop'un Boyabat ilçesinde bakır maden sahası tesisi kurmak için gerçekleşecek ihalenin Cengiz Holding'e verileceğini söyledi. Üretilen bakırın piyasa değerinin 100 milyar TL ancak ihale bedelinin 3,5 milyar TL olmasına dikkati çeken Yavuzyılmaz, aradaki 28 kat farka işaret etti.
Yavuzyılmaz "Bu şekilde yapılan ihalelerde Cengiz Holding'i devasa bir avantaja kavuşturuyor. Bu şekilde yapılan ihalelerle bakır maden sahalarını adeta topluyor. Kendisi doğrudan ihaleye girerek de alabiliyor. Diğer taraftan şartnameye göre ihaleye tek bir firma katılsa bile yani rekabet oluşmasa bile maden sahasının ihalesi yine bu şirkete veriliyor. İhale bu şartlarla yapılırsa MTA'nın yıllık cirosundan alacağı pay yüzde 1 olarak tarif edilmiş. Oysa ihale rekabete açık hale getirilip devlet payının açık arttırılması usulüyle ihale yapılırsa devletin yıllık cirodan alacağı pay yüzde 25'e kadar yükselebiliyor." ifadeleriyle tepki göstermişti.