SGK'dan haksız kazanç elde etmek için 10 bebeği ölüme terk ettiği iddiasıyla suçlanan ve kamuoyunda "Yenidoğan Çetesi" olarak bilinen davada 22’si tutuklu toplam 47 sanık bugün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Çetenin elebaşıları Fırat Sarı ve İlker Gönen için "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" gibi suçlardan 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Dava süreci Bakırköy Adliyesi'nde yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.
CHP'den adliye önünde açıklama
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve beraberindeki heyet, duruşma öncesi Bakırköy Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Murat Emir, süreci eleştirerek, Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın ihmallerinin bu ölümlere yol açtığını savundu:
"Burada tüm sivil toplumla birlikte, arkamızda 85 milyonun yüreğini hissederek buradayız. Sağlık Bakanlığı denetim görevini yapmamış, sadece mali şubeye bildirmiş. Soruşturma dosyasından anlıyoruz ki, 8 ay sonra ani denetim yapmış. Yani Sağlık Bakanlığı seyretmiş, SGK da para ödemeye devam etmiş. Teknik takip ikinci ölümde başlamış. 3. ölümde yargının müdahale etmesi gerekirken 8 yavrumuz daha ölmüş."
Emir, Sağlık Bakanı'nın ihmalleri hafife aldığını ileri sürerek, denetim yapılmadığı sürece bu tür cinayetlerin önüne geçilemeyeceğini belirtti:
"Sağlık Bakanı, bunlar para almak için ihmal ettiler diyor, olayı hafife almaya çalışıyor. Siz müdahale etseydiniz, bu cinayetler işlenemeyecekti. Zamanın Sağlık Bakanı ve SGK yetkilileri birinci derece suçludur. Bu çetenin bir mensubu, savcıyı tehdit edecek kadar cesaretlenmiştir. Kim verdi bu cesareti? Elbette başta Sağlık Bakanı vermiştir."
"Sağlık sistemi çürümüş durumda"
Gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz da dava öncesi açıklamalarda bulunarak, Türkiye'deki sağlık sisteminin çürümüş olduğunu savundu:
"19 bebeğimizi katleden Yenidoğan Çetesi'ni takip edeceğiz. Bu olay, bu dava ile ortaya çıkan Türkiye'de çürüyen sistemin bebeklere uzanan elidir. Sağlık Bakanı, İl Sağlık Müdürü olarak görev yaptığı sürede 19 hastanede yuvalanan çete yavrularımızın canına kast etti. 2018'de bu özel hastanelerde çalışan hemşirelerin çeteyi fark ederek istifa ettikleri basına yansımıştı. Fakat denetim yapılmamış ve çete bu güne kadar gelmiştir."
Şahbaz, sadece 47 sanığın yargılanmasının yeterli olmadığını vurgulayarak, sürece dahil olan kamu görevlilerinin de yargılanması gerektiğini belirtti:
"Yenidoğan yoğun bakımlarda işlenen suçlar ortaya saçıldı. Ancak yetişkin yoğun bakımlarda neler oluyor, bilmiyoruz. Bu davanın selameti için o dönemde görevde olan İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri görevden alınmalı ve yargılanmalıdır. Sağlık Bakanı istifa etmeli ve yargılanmalıdır."