Özgür Özel liderliğindeki CHP partinin anayasası sayılan tüzüğünün 28 maddesinde dikkat çekici değişikliklere imza attı. Parti içi muhalefetin lideri konumunda olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılmadığı kurultayda muhalif kanadın en örgütlü şekilde karşı çıktığı Genel Merkez'e yüzde 15 kontenjan tanıyan maddede hayır oyları 350'de kaldı.
Tüzükte öne çıkan değişiklikler neler?
-Milletvekilliği seçimlerinde bir kişi en fazla 3 dönem üst üste seçilebilecek.
-Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem koşulu aranmayacak.
-3 dönem kuralı, 2018 seçimlerinden sonra başlayan 27. Dönem milletvekillerinden itibaren başlatılacak.
-Milletvekilliği için aday saptanmasında yöntemler, önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olacak. Hangi yöntemin kullanılacağına ilçe ve il örgütlerinin görüşü doğrultusunda PM karar verecek.
-İl, ilçe kongreleri ve bağlantılı olarak kurultaylar 3 yılda bir yapılabilecek.
-Parti üyelerinin ön seçimlerde oy kullanabilmeleri ve aday olabilmeleri için en az bir yıl üye olma şartı aranacak.
-Genel başkanın belirlediği, MYK üyeleri ve genel sekreter, PM’den güvenoyu alarak göreve başlayacak.
-Büyükşehir sınırları içinde kalan ve nüfusu 20 binden fazla olan seçim çevrelerinde milletvekilleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongresi delegesi olarak seçilemeyecek.
CHP İzmir il eski Başkan Yardımcısı Onur Temiz, tüzükte yaşanan değişimi mercek altına alan bir yazı kaleme aldı. Şenol Aslanoğlu'nun ilk döneminde Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Temiz, bugünk üye yapısıya gidilecek ön seçim sandığından sağlıklı bir sonuç çıkmasının zor olduğuna işaret etti. Kadın ve genç kotası konusunda çıkan karara katılmadığını belirten Onur Temiz, orada ana ilkenin cinsiyet ya da yaş değil, partiye en yüksek oyu getirecek kimse olması gerektiğine işaret etti.
İşte Onur Temiz'in dikkat çeken tüzük yorumu...
Yeni tüzüğümüz üzerine..
Öncelikle hepimize hayırlı olsun diyerek birkaç noktaya değinmek istiyorum.
1-Önseçim çok isteniyordu. Geldi ama birçok eksikle. Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olduğum geçen yıl hazırladığımız raporlarda en çok zikrettiğim konu; olmazsa olmaz koşulu aktif üyelikti. Bu yok. Sadece son bir yıl üye olanlara kısıtlama var. Ne yazık ki bu üye yapısı ile zamanında bolca üye yapan ve seçime kadar üye yapacak olanların çok avantajlı olacağı bir yarış olacak. Hemşehri dernekleri üzerinden toplu üye yapanların önde çıkacağı bir önseçim olacak. İzmir 1. Bölge’de geçen seferki gibi belli bölgelerden olanları üst sırada görmeye devam edeceğiz. Çünkü üye çoğunluğu bu bölgelerden. Seçmenle üye yapısının uymadığı illerde büyük zorluklar yaşayacağız.
2-Aktif üyelik sıkı koşullara bağlandıktan sonra hakim denetiminde önseçim olmalıydı. Örgüt denetiminde olan son seçimde; bazı sandıklarda manipulasyon olmuştu; gene olma ihtimali yüksektir. Umarım dikkat edilir.
3-Belediye çalışanların delege olamaması durumu da daha esnek olabilirdi. Hazır asker delegeler olduğu gibi canına dişine takan, belediyede çalışıp gerçek partili çok dostum var. Belli esneklikler olabilirdi. Onlar adına üzüldüm.
4-Kota işine linç yemeyeceksem ben karşıyım. Mesela 30 belediye başkanı belirliyoruz. 30 ilçede en çok oyu alacak 75 yaşındaki 30 erkek ise onlar olmalı; 30 ilçede 30 yaşında 30 kadın ise onlar olmalı. Ben en çok oyu alacak kişiye bakarım. Tek kıstasım; en çok oyu kim alır?…
5-Güçlü Genel Sekreterlik sanki daha iyi olurdu. Üç dönem kuralı çok iyi bir tespit olmuş. Ama neden bir dönem geride başlıyor? Üç dönem yapıp da mental yorgunluğu olmayan tek milletvekili ya da belediye başkanı tanımıyorum.
6-Çarşaf liste şartı geçmemesi de üzücü. Mv veya bel meclis üyelerinde bazı mesleki kotalar olsaydı sanki daha iyi olurdu diye düşünüyorum.Aklıma ilk gelen bunlar..
Herseye rağmen tüzüğümüz geçti. Şimdi iktidar için çalışma zamanı, tekrar hepimize hayırlı olsun..