İZMİR HABERLERİ

CHP Menemen İlçe Başkanlığı'ndan eğitim öğretim yılına ilişkin hükümete sert eleştiriler

CHP Menemen İlçe Başkanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlangıcında AK Parti'nin eğitim politikalarını sert bir şekilde eleştirerek, eğitim sistemindeki sürekli değişikliklerin ve model eksikliklerinin öğrenciler ve öğretmenler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. Ayrıca, öğretmen atamaları, bütçe yetersizlikleri, okul yemekleri ve özel okul ücretleri gibi sorunlara dikkat çekti ve eğitimde laik ve bilimsel anlayışa dönüş çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Menemen İlçe Başkanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk gününde, Türkiye’nin eğitim sisteminin mevcut durumunu eleştiren kapsamlı bir açıklama yaptı. CHP Menemen İlçe Başkanlığı’nın açıklamasında, AK Parti iktidarının eğitim politikaları ve uygulamaları ağır şekilde eleştirildi. Açıklamada, 22 yıllık AK Parti iktidarının eğitim sistemine yönelik uygulamaları detaylı bir şekilde değerlendirilerek, mevcut sorunların ve aksaklıkların altı çizildi: "22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır." denildi.

"Eğitim sisteminde sürekli değişiklik ve kaos"

CHP Menemen İlçe Başkanlığı, açıklamasında AK Parti iktidarının eğitim sistemindeki sürekli değişikliklere dikkat çekti. 22 yıl boyunca 9 Milli Eğitim Bakanı’nın görev yaptığını belirten açıklamada, her bakanın bir öncekini eleştirerek sistemde köklü değişiklikler yaptığı ifade edildi. Bu süreçte toplamda 18 sistem değişikliği yaşandığına ve sınav sistemlerinin defalarca değiştirildiğine vurgu yapıldı. “Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir” denilen açıklamada, eğitim sisteminin istikrarsızlığından dolayı öğrencilerin ve eğitimcilerin mağdur olduğu belirtildi.

"Türkiye yüzyılı maarif modeli ve bilimsel dayanak eksiklikleri"

Bu yıl eğitim öğretim yılına, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile başlandığı belirtilen açıklamada, modelin hazırlanma süreci ve bilimsel dayanakları konusunda ciddi eksiklikler olduğu ifade edildi. Modelin ihtiyaç analizi ve pilot çalışmasının yapılmadığı, uzmanlar tarafından eleştirildiği vurgulandı. CHP Menemen İlçe Başkanlığı, bu modelin iptali için Danıştay’da dava açtığını duyurdu. “Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği AKP’nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

"Öğretmen atamaları ve eğitim çalışanlarının sorunları"

Açıklamada, okulların yeni öğretmen atamaları yapılmadan açıldığına dikkat çekildi. Bakan Yusuf Tekin’in öğretmen norm kadrosunun yüzde 95 dolu olduğunu belirttiği, ancak MEB istatistiklerinde 48.700 öğretmen ihtiyacı olduğuna yer verildi. Bu yıl yapılacak 20 bin atamanın yetersiz olduğu ve 50 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde öğrencilerin öğretmensiz kalacağı belirtildi. "Amaç öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek, öğretmenlerimizin ve eğitim bileşenlerinin haklarını tanımlamak değil; öğretmenlerin diplomasını çalmaktır." denilen açıklamada ayrıca, temizlik ve güvenlik görevlilerinin de okullara atanmadığı, bu işlerin okul-aile birliklerine ve velilere bırakıldığı ifade edildi. MEB bütçesinin yalnızca liselere gönderildiği, ilk ve ortaokulların elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılandığına dikkat çekildi.

"MEB bütçesi ve eğitim yatırımları"

CHP Menemen İlçe Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinin personel giderleri için harcandığını ve eğitim yatırımlarına ayrılan payın giderek azaldığını belirtti. 2016 yılından bu yana MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesindeki payının azaldığı, 2024 yılı itibariyle MEB bütçesinin %81’inin personel giderlerine ayrıldığı ifade edildi. Ayrıca, öğretmen maaşlarının yetersizliğine ve eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin artırılması gerektiğine vurgu yapıldı: "Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15.887.296 öğrenci vardır. MEB'in bütçesi ise 1.092.129.668.000 TL’dir. Okullara her eğitim öğretim yılının başında eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az 1000 lira bütçe gönderilmelidir. Öğrenci başına 1000 lira gönderildiği takdirde MEB'in bütçesinin sadece 15,88 milyar lirası (%1,45) kullanılmış olacaktır." denildi.

"Okul yemeği uygulamasındaki sorunlar"

Okul yemeklerinin tüm öğrenciler için bir hak olduğu belirtilen açıklamada, okul öncesi eğitimdeki yemek uygulamasının kaldırıldığına dikkat çekildi. 14 milyon öğrencinin okullarda öğle yemeği alamadığı, devlet okullarında çocuklara temiz içme suyunun bile sağlanamadığı ifade edildi. Çocukların evden su getirmek zorunda kaldığı, parası olmayan çocukların susuz kalma veya musluktan akan suyu içme zorunda kaldığı belirtildi.

"Eğitim maliyetleri ve özel okul sorunları"

Açıklamada, okula başlama maliyetlerinin 2023 yılına kıyasla büyük bir artış gösterdiği vurgulandı. Asgari ücretle geçinen ailelerin okula başlama masraflarını karşılamakta zorlandığı ifade edildi. Ayrıca, özel okul ücretlerine yapılan fahiş zamların ailelerin bütçelerini zorladığı belirtildi. Bakan Yusuf Tekin’in özel okul ücretlerinin denetlenmesi konusunda gerekli önlemleri almadığı eleştirildi.

"İmam-Hatip okullarının artışı ve eğitim sistemi"

İmam-Hatip okullarının sayısının ve öğrenci sayısının büyük oranda arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, din eğitimi ve tarikatlarla ilişkili vakıfların eğitim sistemine dahil edilmesi eleştirildi. Çocukların örgün eğitimden uzaklaştırılması ve açık öğretime yönlendirilmesi de eleştirilen diğer noktalar arasında yer aldı. Şöyle denildi: "AKP iktidarında İmam-Hatip okullarının sayısı da plansız ve programsız bir şekilde artırılmış, eğitim sistemi içerisinde kapladığı alan genişletilmiştir. 2002 yılında 450 olan imam-hatip lisesi sayısı 1.714’e, 71 bin olan öğrenci sayısı ise 476.739’a yükselmiştir. Okul sayısı yüzde 280, öğrenci sayısı ise yüzde 570 oranında artmıştır."

"Deprem bölgesindeki eğitim sorunları"

Deprem bölgelerindeki okulların yerine yenilerinin hala yapılmadığı, mevcut okullarda birleştirilmiş sınıf uygulamasının sürdüğü belirtildi. Ayrıca, köy okullarının kapatılması ve okullar arasındaki nitelik farkının artması gibi sorunlar da dile getirildi.

"Eğitimde nitelik ve Atatürk'ün eğitim anlayışı"

Açıklamanın sonunda, AKP iktidarının eğitim sistemini laik ve bilimsel eğitim anlayışından uzaklaştırdığı ifade edildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitimin önemine vurgu yapan Maarif Kongresi’nin hatırlatıldığı açıklamada, CHP’nin eğitim sistemini daha iyi bir hale getirmek için mücadele edeceği vurgulandı. “Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.