CHP, 7521 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Kamuoyunda "Tasarruf Tedbirleri Paketi" olarak bilinen düzenlemeye karşı yapılan bu başvuru, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın tarafından detaylandırıldı.

Günaydın, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun ardından, “Kamuoyunda Tasarruf Tedbirleri Paketi adıyla bilinen ve 26 Temmuz 2014 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yasalaşan kanuni düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi başvurumuzu yapmış bulunuyoruz. Her zaman olduğu gibi bu başvuruya ilişkin gerekçelerimizi sosyal medya hesaplarımızdan ve basın bültenimizden sizlerle paylaşacağız. Ben burada kısa bir özetle, otomotiv sektöründe kamu yararına aykırı bir damga vergisi istisnası ve Özel Tüketim Vergisi oranlarının düşürülmesini, üstelik bir yabancı yatırımcının yararına olacak şekilde düzenleyen bir hükme dikkat çekmek istiyorum. Yani yasanın başlığı tasarruf ama damga vergisi oranlarını düşürüyor ve aynı zamanda Özel Tüketim Vergisi oranlarını düşürüyor, üstelik bunu bir yatırımcıya yönelik olarak yapıyor. Hem Anayasa’ya aykırı hem de başlığa aykırı.” ifadelerini kullandı.

"Anayasaya aykırı hükümler"

Günaydın ayrıca BOTAŞ’ın doğalgaz alımları ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ithalatlarında Kamu İhale Kanunu’nun uygulanmamasına ilişkin düzenlemelerin de Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı. “Kamu İhale Kanunu’nu BOTAŞ ve Toprak Mahsulleri Ofisi açısından bir istisna haline getiriyor. O halde soralım; Kamu İhale Kanunu'na uymak mı tasarruf sağlar yoksa bu kurumları Kanun’un dışına çıkarmak mı ülke için daha faydalı olur? Şüphesiz öyle değil ve bu nedenle bunun da iptalini istiyoruz.” diye ekledi.

Avukatlık Kanunu’na aykırı şekilde avukatların mükelleflerle arasındaki sır tutma zorunluluğuna müdahale edilmesini de eleştirerek, bu hükümlerin insan haklarına ve Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğunu belirtti.

"AK Parti'nin Bir Avuç Yandaşı..."

Tasarruf tedbirleri paketinin içindeki başka bir düzenleme ise çoklu maaş alan kamu görevlilerine yönelikti. Günaydın, bu düzenlemenin yürürlüğünün yıl sonuna ertelenmesinin AK Parti'ye yakın kişilerin bu süre zarfında çoklu maaş almaya devam etmesine imkan tanıdığını söyledi. “Bir avuç AK Parti yandaşı bu yılın sonuna kadar ayrıcalıklı çok maaş uygulamasına devam edebilecekler.” diyerek bu durumu eleştirdi.

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteminin gerekçeleri ise şu şekilde sıralandı:

  • Kamu kurumlarına ait taşıt ve iş makinelerinin Özelleştirme İdaresi tarafından satılmasına dair kanuni düzenlemelerin yapılması,
  • Otomotiv sektöründe, kamu yararı olmaksızın damga vergisi istisnası ve Özel Tüketim Vergisi oranlarının düşürülmesi,
  • BOTAŞ’ın doğalgaz alımlarında ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ithalatında Kamu İhale Kanunu’nun uygulanmaması,
  • Avukat-müvekkil gizliliğine müdahale edilmesi ve serbest avukatların MASAK’a bildirim yapma zorunluluğu getirilmesi,
  • Çoklu maaş düzenlemesinin yürürlüğünün ertelenmesi.

Bu kapsamda CHP, kanunun kamu yararına aykırı olduğunu belirterek iptal edilmesi için süreci başlattı.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR