CHP 6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen 21 ayda Hatay'ın deprem karnesini çıkardı. Hatay'daki ulaştırma alt yapı sorunları raporunu açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Genel Başkan Yardımcısı olarak ilk görevlendirildiğim geçen yıl Kasım ayında yine ilk ziyaretimi Hatay’a yapmıştım. Üzülerek belirtmek isterim ki, aradan geçen bir yılda Hatay’da değişen hiçbir şey yok! Hatta daha da ağırlaşan sorunlar var! Başta barınma olmak üzere; ulaşım, eğitim, sağlık alanlarında çok büyük sorunlar halen sürüyor' dedi.
Ulaş Karasu şunları söyledi.
Buna yaşamak denirse...
Hatay’ın üzerinde hala toz bulutları var!
Binlerce insan sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmadığı için 223 bin 906 vatandaşımız konteynerlarda yaşıyorlar.
Tabi buna yaşamak denirse!
Resmi rakamlara göre Hatay’da, 176 bin konut için hak sahibi var.
Bakın, burada Hatay Valiliği’nin Ağustos ayı Faaliyet Raporu var,
Ağustos itibariyle: Anahtar Teslim yapılan sayısı 3.794-----Yerleşen Hane sayısı: 3.599
Bu da Ekim Ayı Faaliyet Raporu, 3 Ekim’de açıklandı.
Anahtar teslimi yapılan: 6.868….Yerleşen Hane Sayısı: 3.320
Yani değerli arkadaşlar, Hataylı depremzede vatandaş konutuna bile yerleşemiyor!
TOKİ, depremzede vatandaşlara evlerini teslim ederken boş senetler imzalatıyor.
İki yıl sonra vatandaş ne ödeyeceğini bilmiyor.
Yani TOKİ, modern tefecilik yapıyor!
Hatay'ın canlandırılması, yeniden ayağa kaldırılmasının yolu ekonominin ve ticaretin canlandırılmasından geçiyor.
Ekonominin canlanması için ise gerek şehir içindeki cadde ve sokakların, gerekse de Ortadoğu ile Türkiye arasında köprü olan bu güzel şehrimizin kara, deniz ve havayollarına ait yıllardır başlanmayan projelerin bir an başlanması ve bitirilmesi, akamete uğrayanların da bir an önce tamamlanması gerekiyor' hatırlatmasında bulundu.
İşte CHP'nin Hatay raporu...
HATAY İLİNDE
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI SORUMLULUĞUNDAKİ
ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR
⦁ ULAŞIM-YOL
A-KARAYOLU
HABİBİ NECCAR (HONDA) KAVŞAĞI-ŞEHİR İÇİ TRAFİK
Hatay kent merkezinde ulaşım yollarının şehirlerdeki araçları taşıma kapasitesi çok yetersizdir.
Ana yollar ile şehir merkezlerindeki ara sokak ve alternatif yollardaki sorunların devam ettiği şehirde, esnafın ve yerleşimin aynı bölgelerde yoğunlaşması ve ilçe yollarının kesişim noktası konumundaki Habib-i Neccar (Honda) Kavşağı’nda trafik sorunlarına baş göstermiştir.
Bu durumun önüne geçilmesi amacıyla Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ile Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’nün koordineli çalışmaları sonucunda yan yol imalatları tamamlanmış ve bölgedeki trafik akışı daha rahat ve güvenli hale getirilmek için yan yol imalatı gerçekleştirilmiştir.
Ancak, yapılan imalat ve uygulama soruna çözüm olmamıştır. Günün her saatinde kavşakta trafik sıkışıklığı ve keşmekeşliği sürmektedir.
Antakya-Reyhanlı istikametine veya Antakya-İskenderun istikametine bir üst geçit ile trafiğin akışı sağlanmalıdır.
Öte yandan, Amanoslar’daki taşocakları ve maden ocaklarının ve beton santrallerinin yarattığı toz kirliliği toprak, hava ve su kirliliğine neden olmakta yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Hafriyat ve moloz taşıyan ağır tonajlı kamyonların yanı sıra, ocaklardaki patlatmalar şehir içi yollarını kullanılamaz, trafiği de bir çile haline dönüştürmektedir.
ALTINÖZÜ-ANTAKYA YOLU
Antakya-Altınözü arasında iki aşamalı projesi yıllardır bitirilmediği için bölgede, sürüş güvenliği açısından büyük tehlike oluşturmaktadır. Daha çok TIR, kamyon gibi ağır tonajlı araçların yoğun olarak kullandığı bu güzergâhta yaralanmalı, ölümlü trafik kazaları yaşanmaktadır.
Yatırım planlarında, yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda, dört şeritli bir yolun inşa edileceği öngörülmesine ve 2022 yılı Aralık ayında yolun bir kısmı inşa edilmesine karşın, yolda hiçbir ilerleme sağlanmamıştır.
Antakya-Altınözü yolunun önemli bir bölümü, halen tek yön gidiş-tek yön geliş olarak kullanılmaktadır.
BELEN GEÇİDİ
Hatay'da, şehri Anadolu’ya bağlayan tek geçit olan ve 6 Şubat depremlerinde tıkandığı için ambulansların geçemediği, insani yardımların ulaştırılamadığı Belen Geçidi’nin Belen-Antakya kesimindeki trafik yoğunluğu günün her saatinde sürmekte, yolda can ve mal kayıplarının olduğu trafik kazaları yaşanmaya devam etmektedir.
Amanos Dağlarının geçit zirvesi 740 metre yüksekliğinde olup, geçidin zirvesi İskenderun merkeze 18, Hatay’a 42 kilometre uzaklıktadır. Tırmanış, İskenderun yönünden 14, Hatay yönünden 12 kilometredir. Günlük ortalama 60.000 aracın geçtiği bu geçitteki trafik sıkışıklığı uzun zaman almaktadır. Özellikle ambulanslar ve içindeki hastalar için bu zorlu bekleyiş bir kabusa dönmektedir. Özellikle Antakya Kırıkhan istikametinden gelen, yıkılan binaların hurda demirlerini taşıyan üstü açık ve tonajlarının çok üstünde yük taşıyan kamyonlar tehlike saçmaktadır.
Yapım faaliyetleri başlayan Belen-Antakya Otoyol Projesi kapsamında özellikle Şenbük, Derebahçe mahallelerindeki kamulaştırmalara ilişkin olarak yurttaşlarımızdan, emsal bedele çok uygun olmayan bedel tespitlerinin yapıldığı, bedellerin hala hak sahiplerine ödenmediğine yönelik şikayetler tarafımıza ulaşmaktadır.
Belen Gedik Mahallesi ve Belen Çarşı içine 2 adet viyadük yapılması, transit giden araçlar viyadük üzerinden yollarına devam ederken, trafik akışı alt yoldan durmadan devam edecektir. Dolayısıyla viyadükler Belen Geçidi’ndeki trafiği rahatlatacaktır.
AMANOS TÜNELLERİ
2018 yılı Yatırım Programı’na alınan ve 2021’de biteceği ifade edilen bu projenin 2023 yılı Aralık ayında projenin ihalesini yapılmış, 10 Ocak 2024 tarihinde proje soncu açıklanmış ve nihayet 23 Şubat 2024 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır.
⦁ Proje kapsamında; Dörtyol-Hassa arası 20 kilometre uzunluğunda Amanos Dağlarının altında 1 adet 20 kilometre demir yolu ve 2 adet 20’şer kilometre otoyol tüneli yapılacaktır.
⦁ Tünellerle İskenderun-Gaziantep, İskenderun Maraş arasında ulaşım kısalacaktır.
⦁ Kırıkhan-İskenderun-Dörtyol: 77.3 km'den 62 km'ye
⦁ Nurdağı-Osmaniye-Dörtyol: 121 km'den 100.4 km'ye
⦁ Dörtyol-Kırıkhan-Hassa: 78.8 km'den 25.4 km'ye
⦁ Payas-Fevzipaşa: 84 km'den 54.4 km'ye inecektir.
Hatay, jeopolitik ve stratejik konumuyla bölgenin ve Doğu Akdeniz'in kritik coğrafyasında yer alması, enerji kaynakları ve maden transit geçişlerinde önemli bir şehir olması nedeniyle bu projenin bir an önce tamamlanmasının büyük önemi bulunmaktadır. Bölgede yeni bir sanayi ve ticaret aksı oluşturacak olan bu proje, Amanos Dağları'nın altından geçecek tünel ile İskenderun Limanı, Hassa'da ilan edilen 13 bin dönüm OSB’ye bağlanacaktır.
Demiryolu bağlantısı ile revize de edilen projeyle ilgili olarak sözleşmenin imzalanmasının üzerinden geçen 10 aylık süreye rağmen halen bir kazma dahi vurulmamıştır. Projenin bir an önce başlanması ve bitirilmesi şehrimiz ve ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir.
SAMANDAĞ ÇEVRE YOLU
Karayolları’nın sorumluluk alanında olan ve Çevlik’ten başlayarak Antakya’ya doğru yapılacak olan Çevre Yolu uzun yıllardır, özellikle Samandağ’da yaşayan vatandaşlarımızın umutla bitirilmesini beklediği bir yoldur. 15 yıl önce yapımına başlanan ancak akamete uğrayan Antakya-Samandağ arasındaki Çevre Yolu’nun ne zaman bitirileceği hala belirsizdir. Uzun bir süre önce bir bölümü asfaltlanan, ancak halen büyük yıpranmaların ve aşınmaların olduğu bu yolda; refüj, ışıklandırma, sinyalizasyon şerit vb. olmaması trafik sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Günün her saatinde yaşanan sıkışıklığının yaşandığı bu yolda maddi hasarlı ve can kaybının olduğu kazalar meydana gelmektedir.
SERİNYOL-MADENLİ YOLU
Antakya-Arsuz yolunu 20 kilometre, sürüş süresini 40 dakika azaltacak olan ve Belen Geçidi’ne alternatif olacak bu yol, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması öngörülmüştür. Ancak, daha sonra büyükşehir imkanlarıyla açılmasının zor olduğu belirtilmiş Karayolları Genel Müdürlüğü marifeti ile tamamlanmasının öngörüldüğü yetkililer tarafından değişik zamanlarda dile getirilmiş olmasına rağmen, yolda herhangi bir ilerleme sağlanamamıştır.
B- HATAY HAVAALANI
Hatay Havaalanı, Amik havzasındaki 1. Derece Fay Hattı üzerine kurulmuştur. Depremden önce her yağmurda sel suları altında kalan bu havaalanı, 6 Şubat depreminde çok büyük zarar görmüştür.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Havaalanında 12.11.2023’de PAT Sahaları Onarımı ve Gelişimi adıyla yeniden bakım ve onarım ihalesine çıkmıştır. Havaalanının yeniden yapımına 21.11. 2023 tarihinde başlanmıştır. Onarım çalışmalarıyla 14 km'lik çevre güvenlik duvarı yeniden inşa edilmiş, ayrıca 3 bin metre uzunluğu ve 45 metre genişliği ile geniş gövdeli uçakların inebileceği şekilde yeni bir pist inşası halen devam etmektedir. Yeni pist ve pist niteliğindeki paralel taksi yolu ile diğer taksi yollarının çalışmaları halen devam etmekte, çalışmaların 2026 yılına kadar tamamlanması hedeflenmektedir.
Havaalanından yurt içi uçuşlar yapılmakta, ancak yurt dışı uçuşları hala kapalıdır. Yurt içi uçuşlarda sürekli iptallerin gündeme gelmesi, uçuş seferlerinin azlığı ve saatlerinin düzensizliği de vatandaşların tepkisine neden olmaktadır.
C-İSKENDERUN LİMANI
Depremde günlerce süren yangın nedeniyle faaliyetleri durma noktasına gelen LİMAKPORT adıyla işletilen İskenderun Limanı angus sevkiyatıyla oluşan sağlık sorunlarıyla gündemdedir. Güney Amerika ülkelerinden getirilen bu hayvanlar, Türkiye’ye Mersin ve İskenderun limanları üzerinden sevk edilmektedir. Bu hayvanların getirildiği günlerde, liman bölgesinde yoğun bir koku ve kirliliğe neden olmaktadır. Hayvanlarla birlikte gelen sinek, böcek gibi çeşitli haşereler bölgede yaşayan vatandaşlarımızı hastalıklara karşı savunmasız bırakmaktadır. İnsanlar, kızarıklık, kaşıntı, iltihap dolu yaralar içinde hastanelere başvuruda bulunmaktadır. Salgın riskine karşı uyarıları içeren basın açıklaması yapmış olmamıza karşın, ilgili yetkililer henüz bir açıklama yapmamıştır. Konuyla ilgili önlem alınması, halk sağlığı ve İskenderun’daki vatandaşların huzuru için bu hayvanların sevkiyatlarının yerleşim yerinin dışında kalan bölgelerden yapılması gerekmektedir.
İSKENDERUN SAHİLİNDE BETON TAHKİMAT
Depremden sonra İskenderun’da deniz taşkını ve su baskınlarının önüne geçmek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile denizden gelen suyu keseceği iddiasıyla sahil şeridine yapılan beton tahkimat, İskenderun için hayal kırıklığı olmuştur.
Su baskınları halen devam etmekte, sahil bandındaki işletmeler ve esnaf kot altında kaldığı için hem ekonomik hem de su baskınları ile karşı karşıya kalmaktadır. Kamu zararı olarak değerlendirilebilecek olan bu proje, bilimsel ve çevresel veriler ışığında yeniden gözden geçirilmelidir.
D- YAYLADAĞI SINIR KAPISI-LOJİSTİK
2011 Suriye krizinden önce, yaklaşık 10 bin araçla Türkiye’nin en büyük ikinci nakliye filosuna sahip olan Hatay, sınırların kapanmasıyla birlikte 3’üncülüğe; depremden sonra da 5’inciliğe kadar gerilemiştir. 14 Ortadoğu ülkesine açılan Yayladağı Sınır Kapısı, 2013 yılında Reyhanlı’da meydana gelen terör saldırısından faillerin kaçmasını önlemek ve güvenlik amacıyla “geçici” olarak kapatılmıştır. Aradan 11 yıl geçmesine rağmen halen kapalı olan, sadece akraba ilişkilerinin olması koşuluyla yayalara açılan sınır kapısı bölge için önemli bir gelir kapısı niteliğindedir. Özellikle, Ortadoğu ülkelerine yaş meyve ve sebze, ayakkabı, mobilya ürünleri ihracatı ile bavul ticareti yapılan bu kapının yeniden açılması, bölgenin lojistik faaliyetlerine, ekonomisine can suyu olacaktır.
E-YÜRÜYÜŞ-BİSİKLET YOLLARI ve İNTERNET DESTEĞİ
Deprem sonrası Hatay’daki büyük enkaz ve inşaat sahaları, engelli vatandaşların şehir içinde erişimlerini zorlaştırmıştır. Geçici yerleşim alanlarında yaşayan engelli bireylerin, yaşlıların ve çocukların ihtiyaçları her geçen gün artmaktadır. Gençler arasında antidepresan kullanım oranı artmış, bu artış özellikle lise düzeyinde gençler arasında yoğunlaşmıştır. Gençler hem kendi gelecekleri hem de şehirlerin geleceği konusunda umut taşımadıkları gibi, ihtiyaçlarını karşılayamama, sorunlarına muhatap bulamama ve istihdam sorunları yaşamaktadır.
Gençlerin çağın ve günün ihtiyaçlarına da uygun olarak sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için şehir içi ulaşım ağlarının eksikliği, sosyal etkinliklere katılım konusunda isteksizliğe neden olmaktadır. Yürüyüş ve bisiklet yollarının eksikliği, sanat etkinliklerinin yetersizliği gençler tarafından sıklıkla dile getirilmektedir.
Eğitim çağındaki çocuklar ve gençler için internetten sınırsız ve ücretsiz yararlanabilecekleri, sosyalleşebilecekleri gençlik merkezleri, kütüphaneler ile yürüyüş ve bisiklet yollarının şehirde bakanlık marifetiyle oluşturulması kritik öneme sahiptir.