Son Mühür / Atakan Başpehlivan Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili  Mahmut Tanal, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından Saraçhane'de ve Çağlayan Adliyesi'nde gerçekleşen olaylarda yaralandığını açıklayarak, önemli mesajlar verdi.

Mahmut Tanal: Bu yaralar sadece bedende değil, hukuk devletinde açılmıştır

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, son iki günde İstanbul'da meydana gelen olaylarda darp edildiğini açıklayan CHP'li Mahmut Tanal, "Bu yaralar sadece bedende değil, hukuk devletinde açılmıştır. Tam 48 saattir sahadaydım. Çağlayan Adliyesi’nden Saraçhane’ye, oradan tekrar adliyeye. 

Evime dahi uğrayamadım, üzerimi başımı değiştiremedim. Polis saldırısı sırasında gömleğim yırtıldı ve bu sabah üzerimi çıkardığımda, gömleğimin tam altında kalan bölgede darp izlerini, çizikleri, morlukları gördüm. Bu izler; yalnızca fiziksel bir saldırının değil, aynı zamanda hukuka, insan haklarına ve demokrasiye yönelik bir saldırının izleridir." diye konuştu.

"Anayasa çiğnenmiştir"

Anayasa'nın 34.maddesinin açıkça ihlal edildiğini vurgulayan CHP'li Mahmut Tanal,"Bu ülkede barışçıl şekilde protesto hakkını kullanan, demokratik tepkisini gösteren yurttaşlara karşı uygulanan bu şiddet, Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının açıkça ihlalidir. Aynı şekilde Anayasa’nın 26. maddesi uyarınca ifade özgürlüğü de çiğnenmiştir. 

Ayrıca, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu açıkça belirtir: Polis; orantılı, ölçülü ve hukuka uygun şekilde müdahale etmekle yükümlüdür. Görevini kötüye kullanan, aşırı güç kullanan, hedef gözeterek saldıran personel açıkça suç işlemektedir. Ben, görevini hukuk çerçevesinde yapan, vicdanlı, halkın polisi olan emniyet mensuplarını ayrı tutuyorum." dedi.

"Vesayet zihniyetinin peşini asla bırakmayacağım"

Son olarak, yasal yollara başvuracağını aktaran ve yaşanan olayların hukuk devletinde derin yaralar açtığını kaydeden CHP'li Tanal, şu ifadeleri kullandı: "Bu saldırgan tutumun sorumlusu olanları ise kınıyor ve haklarında yasal yollara başvuracağımı ilan ediyorum. Bu saldırılarla; yalnızca şahsıma değil, demokratik hak arayışına çıkan tüm yurttaşlara gözdağı verilmeye çalışılmaktadır.

Ama biz susmayacağız. Çünkü susarsak, hukuk da, demokrasi de, insanlık da susar. Şunu herkes bilsin: Türkiye bir polis devleti değildir. Vatandaş, anayasal haklarını kullandığı için coplanamaz. Sokakta adalet isteyen insanlar, düşman değil; bu ülkenin onurudur. Bu saldırı sadece bedenimde değil, hukuk devletinin ruhunda da derin bir yara açmıştır. Bu hukuksuzluğun ve vesayet zihniyetinin peşini asla bırakmayacağım."

Muhabir: ATAKAN BAŞPEHLİVAN