Çiftçiler artan borç yükü ve yükselen girdi maliyetleri nedeniyle geçim sıkıntısıyla mücadele ediyor. CHP Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Meclis’te 2025 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada tarım sektörünün içinde bulunduğu durumu sert bir şekilde eleştirdi. Gürer, çiftçilerin bankalara olan kredi borcunun 784 milyar liraya ulaştığını ifade ederek, tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekti.


Tarımın, ülkenin en stratejik ve önem verilmesi gereken alanlarından biri olduğunu belirten Gürer, "Sümerler'in güzel bir atasözü var: 'Gümüşü ve altını olanlar, öküzü, koyunu ve arpası olanların kapısında bekler.' Bu söz, tarımın ne kadar hayati bir alan olduğunu ortaya koyuyor" dedi.


Gürer, “Narenciye, fındık, kayısı gibi ürünler ihraç edilse de kırmızı mercimek, kuru fasulye, çeltik, buğday ve ayçiçeği gibi pek çok temel ürün ithal ediliyor. Bu ürünlerin büyük kısmında kendi kendimize yetemiyoruz. Bakanlığın verilerine göre ayçiçeğinde yeterlilik oranı yüzde 51, buğdayda yüzde 96, pirinçte ise yüzde 74. Böyle bir coğrafyada bu tablo kabul edilemez,” ifadelerini kullandı.


Gübre ve et fiyatlarındaki artış


Konuşmasında girdi maliyetlerine de değinen Gürer, gübre fiyatlarının son yıllarda katlanarak arttığını dile getirdi. “2020 yılında 2.140 lira olan DAP gübresinin fiyatı bugün 24 bin lira. Benzer şekilde, üre gübrenin fiyatı 1.860 liradan 16.500 liraya yükseldi. Et fiyatları da dar gelirli vatandaş için erişilemez hale geldi” dedi.
Gürer, tarım politikalarının ithalata dayalı bir anlayışla yürütülmesini eleştirerek, çiftçilere yeterli desteğin sağlanmadığını söyleyerek “Kanuna göre milli gelirin yüzde 1’ine denk gelen 615 milyar liranın tarıma ayrılması gerekiyor ancak bütçede çiftçiye sadece 135 milyar lira destek öngörülüyor. Gıdan yoksa savaşı kazanamazsın; bu yüzden tarıma sahip çıkmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY