GAMZE ESKİKÖY- Son yıllarda ülke genelinde etkisini gösteren orman yangınları ve kuraklık, ıhlamur,  ceviz ve badem gibi suya duyarlı tarım ürünlerinin üretimini vurdu. İzmir Kuru Kahveciler, Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, bu çevresel faktörlerin esnafı zor durumda bıraktığını ifade etti. Gönen, yangınların etkisiyle ürünlerin azaldığını, ihracatın artmasıyla iç piyasada ciddi bir kıtlık yaşandığını belirterek, fiyatların yüksek olmasının tek nedeninin mamül azlığı olduğunu söyledi. Hem üreticilerin hem de esnafın bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Gönen, ayrıca ülkenin yaşadığı ekonomik kriz ve tarım ürünlerine gelen zamlarla halkın zorlandığını dile getirdi.

“İhracat arttığı için iç piyasaya çok az ürün kalıyor”

İzmir Kuru Kahveciler, Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, Türkiye’nin dört bir yanında etkisini gösteren orman yangınları ve iklim değişikliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Gönen, bu çevresel faktörlerin tarım ürünleri üzerinde yaratmaya başladığı kıtlıkları ve fiyat artışlarını esnafın zorluklarını derinleştiren en önemli sebepler arasında saydı. Özellikle ıhlamur ve kuruyemişler gibi ürünlerde yaşanan azalma nedeniyle iç piyasada ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Gönen, “Yangınların etkisiyle ürünler azalıyor, dışa yönelik ihracat arttığı için iç piyasaya çok az ürün kalıyor. Fiyatlar yüksek, çünkü mamül yok,” dedi.

Orman yangınları ıhlamuru da bitirdi

Orman yangınları ve yaşanan kuraklık, özellikle ıhlamur üreticilerini zor durumda bırakmış durumda. Bu yıl nem isteyen bitkilern özellikle ıhlamur, badem ve ceviz ağaç üretiminin ciddi şekilde düşmesi, hem yerel üreticiler hem de iç piyasa için büyük bir sorun yaratıyor. İzmir’in çeşitli bölgelerinde etkili olan yangınlar, orman ekosistemlerinde ciddi tahribatlara yol açarken, aynı zamanda iklim değişikliği ve kuraklık, ıhlamur, ceviz badem gibi suya duyarlı bitkilerin yetişmesini de olumsuz etkiliyor. İzmir Kuru Kahveciler, Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, “Yangınların geitirdiği iklim değişikliği etkisiyle, şu anda ıhlamur yok. Bunlar, tabii ki, toplayan üreticinin dışarıya ihracata başlaması nedeniyle iç piyasaya çok az miktarda, büyük paralarla satılıyor. Çünkü mamül yok. Geçen yıl da böyle başlamıştı ama bu kadar değildi. Bu sene biraz daha düştü” diyerek durumu özetledi.

Daha ucuza satılması için dua ediyoruz

 Halkın yaşadığı gibi, esnaf da aynı koşulları yaşadığını söyleyen Gönen,  “Ülkemizin yaşadığı ekonomik kriz, çerez fiyatlarındaki artışları, baharattaki ve kuru kahvedeki fiyat artışlarını da yanında getiriyor. Bunların iyileşip halka daha ucuz satılabilmesi için biz esnaf olarak dua ediyoruz. Fahiş fiyatla satılan ürünlerin dışında, çok düşük kaliteli ve ucuza satılan ürünler Türkiye’ye geliyor. Burada esnafın en büyük sıkıntısı bu” dedi. Gönen son olarak, Türkiye’nin yaşadığı kuraklık nedeniyle ürünlerin kısıtlı geldiğini ve insan sağlığına daha iyi geldiği anlaşınca fiyatların yükseldiğini söyledi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY