İZMİR HABERLERİ

Çiğli Meclisi’nde 32 yıllık borç kriz yarattı!

Çiğli Belediye meclisi, Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın başkanlığında toplandı. Ekim ayı 2.birleşiminde meclis gündemine 32 yıllık borç damga vurdu.

GAMZE ESKİKÖY- Çiğli Belediye Meclisi, Ekim ayı olağan toplantısının ikinci birleşimini Başkan Onur Emrah Yıldız 'ın başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıda, 32 yıllık borçlar ve belediyenin mali durumu hakkında sert tartışmalar yaşandı. AK Partili meclis üyesi Özgür Kaner, özellikle mahkeme süreçleri ve sözleşmelerin hukuki geçerliliği konusunda eleştirilerde bulunarak belediye yönetimini sorguladı. Başkan Yıldız ise geçmişten gelen sorunları çözme adına SGK borçlarına karşılık arsaların takas edileceğini belirtti.

"Bu firmalar neden NETA'ya verildi?"

Mecliste, komisyondan gelen Fen İşleri Müdürlüğü'nün, 2024 yılı asansör periyodik kontrol ücretlerinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe ile İmar Komisyonlarına havale edilen konu görüşüldü. AK Partili Meclis Üyesi Murşit Avcı, maddeyle ilgili olarak, “2024 yılında NETA şirketine verilmiş. Bu tarz 8-10 tane firma var. Bu firmalar içerisinde neden NETA’ya verildi? İhale ile mi verildi? Belediyemize yüzde 10 pay verildi bu değerli ama neden?” sorusunu sordu.

Başkan Yıldız Avcı’nın sorusuna, “Yetkinliği anlamında bugüne kadar yaptıklarından dolayı bu firmayı tercih ettik. Yetki bendeydi. Evrakların incelenmesi, yetkinliği ve servis ağlarının yeterli olmasından dolayı bu firmayı tercih etti” dedi.

İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün, mülkiyeti Belediyemize ait 22169 ada l parselde, kat kaışılığı inşaat sözleşmesi gereği hissemize düşen bağımsız böliimlerin satışı ile ilgili konunun görüşülmesine Ak Partili Özgür Kaner, ‘den yanıt geldi.

Ak Partili Kaner: “Mahkeme kararlarını görmek isterdik”

Ak Partili Kaner, “26 yıldır devam eden bir konu da bilgi eksikliğine dikkat çekerek “Mahkeme kararlarını biz göremedik. Biz başından beri tüm evrakları incelemek isterdik. 1998 yılından bugüne kadar olan süreçleri siz bilgi sahibi oldunuz ama Çiğli halkı da duymak ister. Yanlış yönlendirdiğinizi düşünüyorum. Burada kangren haline gelmiş bir konu var, bu konu kucağınızda kaldı. Meclise gelmeden önce dava açma şartınız var. 2028 yılına kadar süre verilmiş. Hukuken geçersiz, meclisten yetki almadan süre veremezsiniz. 4 yıllık sözleşme 20 yıl uzatılmaz. Çiğli halkına sahip çıkın.” diye konuştu.

"Çiğli Belediyesi mutlu sona ulaşamadı"

 Ak Partili Kaner, Belediyeye ait arazide yapılan kat karşılığı anlaşmanın yüzde 23 oranında kaldığını ve Çiğli Belediyesi’nin mutlu sona ulaşamadığını belirtti. Ak Partili Kaner, “Kooperatif devir işlemi başlatmış. Belediye Başkanımız kabul etmiş ama o da olmamış. Belediyemiz hak ettiği daireleri isterken kooperatif daireleri istemiş, biz kooperatife daire devretmişiz. Bizim buradaki derdimiz Çiğli Belediyesi’nin menfaatine nasıl sahip çıkarız? Çiğli’nin hiçbir yerinde yüzde 23 gibi bir oran yok. Süre uzatımı başkanlık olurunda verilmişse de hukuki bir tarafı var. Sözleşme süresi 4 yıl, 27 yıl olmuş. Belediye olarak hiç hesap sormamışız, dava açmamışız. Sözleşmeye göre daire başına 100 dolar. 160 tane bağımsız bölüm, geciken her ay için 100 dolar tazminat hakkımız var. Önceki dönemde süre uzatıp tazminat hakkımızı istememişler. 26 sene babası oğlunu beklemez” dedi.

"Kangren haline gelen konu kucağınızda kaldı"

Kaner, "2 dönemdir meclis üyeliği yapıyorum bir tane belge göremiyorum. Bu kapsamda sizin yanlış yönlendirildiğinizi düşünüyorum. Kangren haline gelen konu kucağınızda kaldı. 1992’den beri var olan davalar açması gerekir, mahkeme farklı bir karar verebilirdi. Meclise gelmeden önce dava açma şartınız var. Raporlara baktım, 2028 yılına kadar süre verilmiş. Hukuken geçersiz, meclisten yetki alamadan süre veremezsiniz. 4 yıllık sözleşme 20 yıl uzatılamaz. Dava açmalısınız. Daire başına 100 dolar, aylık zaten 16 bin dolar eder. 20 yıl ile çarpınca belediyenin borcu biter, satmanıza gerek yok. Başkandan ‘ben dava açtım’ demenizi beklerdim.SGK’ya devretmek zorunda kaldığımız yerler var, borçta birinciyiz. Çiğli deyince akla atık ve çöp geliyor. Borcu tasfiye anlamında elinizi taşın altına koydunuz. SGK’ya teklif ettiğimiz 20 alan içerisinde bir sürü alan var. Bunları da SGK’ya da teklif etseydik? SGK kabul eder veya etmez. Bunları satışa çıkartıp olaydan kurtulacakmış gibi yapıyoruz. Hakkımızı ileri sürmüyoruz. Önümüze gelen önergede bitmiş olan daireler var. Bitmiş olan daireyi satmak ile tapuda görünen daireyi satmak arasında çok büyük fark olacak. Bugün Çiğli halkına zarar verecek. Çiğli halkı sizden Çiğli’nin hakkına sahip çıkmanızı bekliyor. Tamamen Çiğli’nin zararına olacak bir konu" diye konuştu.

Başkan Yıldız: “SGK borçlarına karşılık arsalarımızı takas ediyoruz”

Ak Partili Kaner’in söylemlerine karışılık Başkan Yıldız’dan yanıt geldi. “2024 seçimlerinden sonra tüm belediyelere SGK borcu tahsil etme kararı geldi” diyen Başkan Yıldız şu sözlere yer verdi. “1992’den beri ödeyemediği borcu ödemek adına, SGK borçlarına karşılık arsalarımızı takas ediyoruz. 6 adet cami arsasını kabul eden SGK, bizden de kamu kurum arsalarına alacağına inanıyorum. İstanbul’daki belediyemizin verdiği arsalara güvenerek SGK’nın alacağına inanıyorum. 92’den bugüne yapılan yanlışları kabul ediyoruz. Tüm bilgi ve belgeler açıktır. Çiğli halkı, bana kötüm yorum yapamaz” dedi. 

CHP'li Alev Koç: "Nostaljik haline gelen raporu hazırlamak kolay değil"

CHP’li Alev Koç, "Özgür Bey, söz konusu Çiğli halkı olunca elinin taşının altına koyuyor. Ben de bu çizgide ilerlemek istiyorum. 1998’den beri nostaljik hale gelmiş bir raporu hazırlamak kolay olmadı. Raporumuzun arkasındayız. 1998 de sözleşme Belediye ve Kooperatif arasında yapılmıştır. Kooperatifin yerinde bir folkart yok. Savaşlar enflasyon gördük. Tüm bu sürecin içinden bu günlere gelmiş bir sözleşme. Bizim de bekleiğimiz davalar var. Süreç içinde teknoleji yetersiz.Sözleşmede üç aşama var, yer teslimi temel atma, yer teslim etme. Hukuka bir aykırılık görmüyorum. Mecliste yetki almak zorunda değil. Dava açılmamakla birlikte Çiğli halkının zararına olacak" diuyerek sözlerini noktaladı.

"Çiğli'nin borcu duracak mı?"

Ak Partili Kaner Başkan Yıldız’a Borçlarla ilgili bir düzeltme düşünüyor musunuz? Personeli daha verimli kullanmak? Borçların nereden doğduğuna bakarsak göreceğimiz şeyler var. Belediye şirketleri sizi yoruyor. Komşu ilçelerimizde Buca’da borçla yakından uzaktan alakası yok. Bu borç nereye kadar?” sorulrını yönelterek şu cümlelere yer verdi: Siz idealistsiniz, umarım bu törpülenmez. Bu borç altında sizin ezilmemiz bizim de ezilmemiz demek”.

"Körfez denilince masanın altına girmek istedim"

Ak Partili Kaner, Başkan Yıldız'a Çiğli Gıda’nın ilerleyen dönemlerde borcu duracak mı? Hükümet kaç defa yapılandırma çıkardı? Hangi yapılanma ile düzenli ödemiş?" sorusunu yönelterek, şu sözlere yer verdi: "Belediye hiçbirinden faydalanmamış. Stratejik planda hayal kırıklığına uğradık. Çevre ilçeleri dolaşalım, Menemen’e gidelim. Hangi partide olduğu önemli değil. Çiğli neden aşağıda kalsın? Büyükşehir’e gidiyorum, körfez denilince masanın altına girmek istedim"

"Borçta popüler çiğli"

Başkan, Ak Partili Kaner’in iddiasına “Biz popüleriz. Bu dönem açılışta birinci olacağız ama geleceksiniz söz verin” dedi. Ak Partili Kaner ise  Açılış yapın, borçları kapatını yanındayız" dedi.

Başkan Yıldız: "Benden iş isteyene hayır dedim"

Başkan Yıldız, "Siyasette bu dönem CHP’nin adayı olarak lanse edildikten sonra sokaklarda yanlış ve eksik bilgilendirmede bulunmadım. Benden iş isteyene hayır dedim. Makas bu yüzden azaldı, yanlış vaatlerde bulunmadım. Çözüm neyse onun arkasında duracağız" diyerek sözlerini şöyle noktaladı: "Benden önce 25 yıl boyunca CHP tarafından yönetilen bu ilçede eksikler olduğunu, ellerinden geleni yaptıklarını biliyorum. Yapılandırma ile ilgili sonuç alamadığımız için üzüldüm. SGK’ya olan borcun yüzde 50’si, Vergi dairesi’ne olan borcun yarısı faiz. Arsa satış ve takaslar uygun derse faizler silinirse yeniden yapılandırmaya gidebileceğiz. 32 yıllık eksikliği hep beraber ödemiş olacağız. SGK bize bu konuda yardımcı olacak. Tüm meclis üyelerimizle beraber altından kalktığımızı hep beraber anlatacağız.200 arkadaşımız emekli olursa yeni personel almazsak, yaptığı işin pozisyonuna göre, her ay çok ciddi bir para kalacak. İller Bankası’ndan gelen para yüzde 40 kesintiyle geliyor. İller Bankası’ndan gelen para borçlarımızın faizini kapatınca daha yüksek para gelecek. Ruhsat ve katı atık bedelinden gelen parayla maaşlar ödeniyor ve üste para kalıyor. Eksiğimiz olursa kamuoyuna bunu açıklayacağız” diyerek sözlerini noktaladı.