İZMİR HABERLERİ

Çiğli’de eski başkanlara soruşturma izni çıktı!

İçişleri Bakanlığı, 1998 yılında Çiğli’de belediyeye ait arsalarda yüzde 23 oranla kat karşılığı yapılan ihalede Çiğli Belediyesi’nin 4 eski belediye başkanı ile aralarında bürokrat ve meclis üyesinin de bulunduğu 40  isme,  dairelerin bugüne kadar alınmadığı, yüklenici firmaya sürekli ek süreler verildiği, ayrıca sözleşmede yer almasına rağmen firmaya cezai işlem uygulamayarak kamu zararına yol açıldığı gerekçesiyle soruşturma izni verdi.

Çiğli’de 1998 yılında belediye arsaları üzerinde yüzde 23 oranla kat karşılığı yapılan ihale,  4 eski belediye başkanı ile aralarında bürokratların ve meclis üyesinin de bulunduğu 59 isimin başına dert açtı.
İçişleri Bakanlığı, 26 yıl önce belediyenin verdiği arsalar üzerine yüzde 23 oranlı kat karşılığı ihale sonucu alınması gereken 7 dükkan 162 dairenin bugüne kadar alınmamasını, belediyenin hakkına düşen bölümlerin geçen süreye rağmen hiç başlanmamış olmasını, yüklenici firmaya sürekli ek süreler verilmesini ve sözleşmede yer almasına rağmen firmaya bitmeyen her daire başına  her ay için 100 dolar olarak belirlenen cezanın hiç uygulanmamasını gerekçe göstererek soruşturma izni verdi.
Bakanlık müfettişlerinin yaptıkları araştırmada, Çiğli Belediyesi eski başkanları Ensari Bulut, Metin Solak, Hasan Arslan ve Utku Gümrükçünün görevlerini kötüye kullandıklarını, belediyeyi kamu zararına uğrattıkları kanısına vardı. Esari Bulut ve Metin Solak’ın ölmüş olmaları nedeniyle sorumlulukları sona ererken, Hasan Arslan ve Utku Gümrükçü’nün yanı sıra 66’sı bürokrat, 34’ü eski meclis üyesi için soruşturma izni istendi. İçişleri Bakanlı Ali Yerlikaya, müfettişlerin soruşturma izni istediği tüm isimler için onay verirken, bu kişilere mahkeme yolu göründü. Bu arada ihaleyi yapan Tevffik Alyanak’a ise süreçte sorumluluğu olmadığı gerekçesiyle soruşturma izni verilmedi.

Daire ve dükkanlar hala ortada yok!

1998 yılında kapalı zarf usulüyle yapılan ihaleyi, belediye arsaları üzerinde kat karşılığı  yüzde 23 oranla inşat yapmayı teklif eden Şirintepe Yapı Kooperatifi aldı. Eylül 1998’de Karşıyaka 4. Noterinde inşat sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre yüklenici 48 ay içinde belediyenin hissesine düşen daire ve dükkanları teslim edecek edemediği takdirde daire başına her ay 100 ABD doları ceza ödeyecekti.
2001 yılında arsalarda inşaat ruhsatları alındı ve 48 aylık süre başladı. 2005 tarihine gelindiğinde daire ve dükkanların bitirilip belediyeye teslim edilmesi gerekirken yüklenici taahhüdünü gerçekleştiremedi. Dönemin belediye başkanı Ensari Bulut, 2005 yılınd Şirintepe Kooperatifi ile ek sözleşme yaparak süre uzatımı verdi. Belediye başkanına süre uzatım yetkisini ise Çiğli Belediye Meclisi verdi. Yeni yapılan sözleşmeye göre 2009 yılında tamamlanıp belediyeye teslim edilmesi gereken daire ve dükkanlar yine verilmedi.  Üzerine kooperatifin tamamladığı inşaatlardan alınması gereken daireler kooperatife verildi.
Bu sırada ikinci kez seçilen Ensari Bulut vefat edince Başkanlık koltuğunun Metin Solak oturdu. Bu kez Solak, bir yandan kendi üyelerinin binalarını yapan ancak belediyenin hakkı olan daireleri vermeyen kooperatife 2011 yılına kadar süre uzatımı verdi. 

Kooperatif değişti belediyenin alacağı düştü!

Bu arada yılan hikayesine dönen konuda yeni bir gelişme yaşandı. 1998 yılında ihaleyi alan ve 2011 yılına kadar süre uzatılmasına rağmen bir türlü belediyenin alması gereken daireleri teslim etmeyen Şirintepe Kooperatifi’nin tüm haklarını Çiğli Çamlıkent Yapı Kooperatifi aldı. Dönemin başkanı Solak hem devir sözleşmesini onayladı hem de yeni yükleniciye belediye dairelerini teslim etmesi için 2 yıl daha süre verdi. Bu arada belediyenin alması gereken 169 daire ve dükkan sayısı bir anda 153’ü daire 8’i dükkan olmak üzere 161e indi. Solak’ın ardından Belediye Başkanı seçilen Hasan Arslan da 2023 yılına kadar sözleşmeyi uzattı. Ancak belediyenin alması gereken daire ve dükkanların inşaatı yine başlayıp bitirilemedi.

3 milyon dolarlık kamu zararı

Bu arada yeni sözleşmede 100 ABD doları cezai şart  daire başına aylık 300 TL’ye çevrildi. 2023 Kasım ayına kadar alınması gereken yaklaşık 3 milyon 250 bin dolarlık cezai şart alınmazken ciddi kamu zararı oluştu.
Bulut ve Solak vefat ettikleri için sorumlukları düşürülürken, cezai şartı yerine getirmemek, kanuna aykırı süre uzatımı vermek, belediyeyi zarara uğratmak  ve görevini kötüye kullanmak gerekçesiyle Hasan Solak için soruşturma izni çıktı. Geçen dönem belediye başkanı Utku Gümrükçüye de yüklenici firmayı ihalelerden yasaklanması için bildirmediği, cezai işlemi uygulamayarak belediyeyi zarara uğrattığı ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle soruşturma izni verildi.

Şimdi de satılmak isteniyor!

Öte yandan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri hazırladıkları raporda olmayan dairler için Utku Gümrükçü zamanında çıkılan ihaleye yönelik bilgilere de yer verdi. Raporda dönemin Belediye Başkanı Gümrükçü’nün 153 daire ve 8 dükkan için  55 milyon değer tespiti yaptırdığı, ancak konuyu inceleyen bilirkişi ve İzmir Valiliğince yaptırılan ön incelemede bu bedelin çok düşük olduğuna dikkat çekildi. Bilirkişinin satışa çıkarılan olmayan daire ve dükkanlar için 252 milyon lira değer biçti. Müfettişler raporlarında, Coordinat Yapı firması sahibi Caner Tan’ın tek katılımcı olduğu ve 55 milyon rakam verdiği ihalenin dönemin başkanı Gümrükçü tarafından iptal edildiği için kamu zararı oluşmadığını belirttiler.  Bu nedenle Utku Gümrükçü ve bürokratlar hakkında soruşturma izni verilmedi.
Bu arada yeni seçilen Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız da aynı şekilde olmayan daireleri satmak için ihaleye çıkmış ancak iptal edilmişti. Encümende alınan ihale kararı sonrası bir meclis üyesi encümen görevini bırakmış üzeri kapalı ihaleyi eleştirmişti.