Testi rutin yıllık eğitimin bir parçası olarak tanımlayan Çin Savunma Bakanlığı'na göre, yerel saatle 08:44'te fırlatılan füzenin beklenen deniz alanlarına düştüğü bildirildi.
Kullanılan füzenin tam türü ve uçuş rotası belirsizliğini korurken, analistler söz konusu ICBM'nin muhtemelen Çin'in en uzun menzilli füzesi olan, 12.000 kilometreye kadar yol alabilen ve birden fazla nükleer savaş başlığı taşıyabilen DF-41 olduğuna inanıyor.
DF-41 karadan taşınabilir kıtalararası balistik füze (ICBM) Mach 25 hızına kadar ulaşabilecek şekilde tasarlandı ve bu da onu Çin'in cephaneliğindeki en gelişmiş silahlardan biri haline getiriyor.
Bu test, Çin'in genellikle kendi toprakları içinde, genellikle de Sincan'daki Taklamakan Çölü'nde gerçekleştirdiği tipik test uygulamalarından bir sapmaya işaret ediyor.
Çin'in 1980'den bu yana ilk kez uluslararası sulara bir ICBM fırlattığına inanılırken, füzenin Güney Pasifik'teki Fransız Polinezya adaları yakınlarındaki bir bölgeyi hedef aldığı bildirildi.
“Bu sıradan bir atış değil”
Carnegie Endowment for International Peace'de nükleer silah uzmanı olan Ankit Panda, bu testin sıradan bir atış olmadığını ifade etti. Ankit Panda “Bir şeyi gözden kaçırmıyorsam, sanırım bu uzun zamandır ilk kez oluyor ve bu şekilde duyuruluyor” dedi.
Panda, Çin'in testi “rutin” ve “yıllık” eğitiminin bir parçası olarak tanımlamasına rağmen, Pekin'in sınırları dışında bu tür testler yapmasının alışılmadık bir durum olduğunu kaydetti.
Bölge ülkeleri bilgilendirildi ancak Japonya bilgilendirilmedi
Çin devlet medyası ilgili ülkelerin önceden bilgilendirildiğini bildirdi, ancak Japonya önceden herhangi bir bildirim almadığını söyledi.
Japonya hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada “Çin tarafından önceden herhangi bir bildirim yapılmadı” dedi.
Deneme fırlatması, özellikle Pekin'in ABD ve Asya-Pasifik bölgesindeki müttefikleriyle artan gerginliklerin ortasında nükleer güçlerini modernize etmeye devam ettiği bir dönemde, Çin'in bölgesel komşuları ve küresel güçler arasında endişelere yol açtı
DF-41 füzesi 10 adede kadar nükleer savaş başlığı taşıyabilecek şekilde tasarlandığından aynı anda birden fazla saldırı gerçekleştirebiliyor Dünyanın neredeyse her noktasına ulaşabilen menzili ile DF-41 Çin'e zorlu bir nükleer caydırıcılık sağlıyor.