Geçtiğimiz günlerde Ferdi Tayfur'un İstanbul, Adana ve Marmaris'te toplam 87 mülkü olduğu, bunlar arasında 80 daire ve 7 villa bulunduğu öğrenildi. Mirasının, Marmaris'teki yarım ada dahil olmak üzere yaklaşık 3 milyar lira değerinde olduğu belirlendi. Ayrıca, Ferdi Tayfur'un sanat yaşamı boyunca ürettiği eserler ve yapımcılığını üstlendiği albümlerin telif gelirleri de ortalama olarak hesaplandı.

Ferdi Tayfur'un klasiklerinden sadece bazıları arasında 'Bana Sor', 'Huzurum Kalmadı', 'Yaktı Beni', 'Ben de Özledim', 'Sabahçı Kahvesi', 'Çeşme', 'Fadime'nin Düğünü', 'Emmioğlu', 'Nisan Yağmuru', 'Çiçekler Açsın', 'Akşam Güneşi', 'Bağbozumu', 'Hatıran Yeter', 'İçim Yanar' ve 'Geçen Yıl' gibi eserler yer alıyor. Listede, müzik dünyasında iz bırakan daha birçok eser ve bu eserlerin bulunduğu pek çok albüm de bulunuyor. Müzik meslek birliklerinden elde edilen bilgilere göre, eser sahipliği ve yapımcı kimliğiyle Ferdi Tayfur'un yıl içinde dört kez verilen hak edişlerden yaklaşık 12 milyon TL kazanç elde ettiği tahmin ediliyor.

Yıllık kazancı belli oldu

Bunların yanı sıra, Ferdi Tayfur'un hem Türkiye hem de dünya genelindeki birçok dijital platformdan yılda 23 milyon TL kadar telif hakkı kazandığı belirtiliyor. Toplamda yıllık 35 milyon TL'lik bir gelir elde ettiği söylenebilir. Bu aylık yaklaşık 3 milyon TL'lik telif gelirinin dağılımı, ailenin ve çocukların yeni bir mücadele içine girmesine yol açacak gibi görünüyor. Ayrıca, Ferdi Tayfur'un eserlerinin reklam kampanyalarında kullanılması ya da filmlerinden elde edilen gelirler bu hesaplamalara dahil değil. Ferdi Tayfur'un vefatından sonra ülke gündeminde yoğun bir şekilde yer bulması ve her yerde Ferdi Baba şarkılarının çalınması, önümüzdeki günlerde elde edilecek telif ücretlerini farklı bir boyuta taşıyabilir.

''Şarkılarım bedelsiz olarak seslendirebilir''

Ferdi Tayfur, birkaç yıl önce verdiği bir röportajda, "Malım mülküm çocuklarımın ama şarkılarım onların değil. Dolayısıyla ben öldükten sonra isteyen şarkılarımı bedelsiz olarak seslendirebilir" ifadelerini kullanmıştı. Ancak Tayfur'un bu beyanlarına ve kararına rağmen, telif gelirlerini takip eden meslek birliklerine telif haklarından feragat ettiğine dair bir belge sunmadığı ortaya çıktı. Bu durum, Ferdi Tayfur'un eserlerini seslendirmek isteyenlerin varislerine bir bedel ödemek zorunda kalacağı anlamına geliyor. 79 yaşında vefat eden sanatçının cenaze töreninde ise, Ferdi Tayfur'un küs olduğu kızı Tuğçe Tayfur ve aile bireyleri arasında küfürlü bir kavga yaşanmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi