Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 93. kez kapılarını açtığı resepsiyonda bir konuşma yaptı. Katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında Yılmaz, İzmir’in tarihsel ve ekonomik önemine vurgu yaptı.
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın, Kuvay-ı Milliye şehri İzmir’de düzenlenmesinden duyduğu onur ve mutluluğu dile getirerek şunları söyledi: "93. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı vesilesiyle Kuvay-ı Milliye şehri güzel İzmir’de bulunmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bu seçkin organizasyona ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"
Yılmaz, ekonomik bağımsızlığın ve İzmir İktisat Kongresi’nin Türkiye’nin kalkınmasındaki önemine değindi. İzmir’in Türkiye’nin ekonomik kalkınmasındaki rolünü hatırlatarak, "Ekonomik bağımsızlık, gerçek anlamda bağımsız olmanın anahtarıdır. Bugün de teknoloji çok kıymetlidir. Dünyanın birçok yerinde birçok üretim yapılıyor ancak önemli olan bilgi üretmek, teknoloji üretmek ve bunu dünyaya pazarlayabilmek" dedi.
"Dövize olan ihtiyaç ve dış borçlanma azalıyor"
Yılmaz, konuşmasında Türkiye’nin ihracat performansına da dikkat çekti. Temmuz ayı itibariyle ihracatın 261.5 milyar dolara yükseldiğini belirterek, "Bu zorlu talep koşullarına rağmen ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz. Buradan bütün ihracatçılarımızı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. Ayrıca, cari açığın düşüşüne vurgu yaparak şunları ekledi: "Geçen yıl yüzde 6 civarında olan cari açığımız bugün yüzde 2’nin altına gerilemiş durumda. Yıl sonunda ise daha aşağıda göreceğiz. Dövize olan ihtiyacımız azalıyor, dış borçlanma azalıyor ve döviz üzerindeki baskı hafifliyor. Merkez bankamızın rezervlerinde artış var, kur korumalarında ciddi bir gerileme mevcut"
Yılmaz, ekonomik zorlukların ve jeopolitik risklerin olduğu bir dönemde Türkiye’nin ekonomik performansını sürdürdüğünü belirtti. "Bu yıl henüz orta vadeli programı açıklamadık ama birkaç hususta tespitlerimi ifade etmek isterim; yıl sonu itibariyle bu yılki açığımız yüzde 5’in altına gelecek. Bu çok olumlu bir gelişme" dedi.
"Savunma sanayide yüzde 80 kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin savunma sanayindeki başarılarına da dikkat çekti. "Savunma sanayinde önemli başarılara imza atıyoruz. %80 oranında kendi imkanlarımızla ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Geçen yıl sadece 5.5 milyar dolar savunma ithalatı gerçekleştirdik. Bu sene hedefimiz 7 milyar dolar. Geçmişte parasını ödediğimiz halde bize birtakım ürünler verilmiyordu, şimdi paramızla alamadığımız bu ürünleri biz başka ülkelere satıyoruz" diyerek Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini vurguladı.
Yapay zekanın gelecekteki etkilerine de değinen Yılmaz, bu teknolojinin hayatımızı derinden etkileyeceğini belirtti. "Bazı mesleklerin iş yapma biçimleri dönüşecek. Yapay zekayı çok iyi analiz etmemiz gerekecek. Bu sürece hazır olmalıyız. Doğal zekayı da unutmamak kaydıyla ilerlememiz gerekiyor. Amacımız teknolojiyi sadece kullanmak değil, ayrıca üreticisi olmak" dedi.
"İzmir'e destek olmaya devam edeceğiz"
Yılmaz, konuşmasının sonunda büyük sermaye gruplarına ve genç girişimcilere seslenerek, Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırmalarını ve yenilikçi üretime odaklanmalarını istedi. "İzmir’e destek oluyoruz ve olmaya devam edeceğiz. Şehrin ihracat ve üretim kabiliyetini daha yukarı çekmeyi hedefliyoruz. Mart ayında açtığımız Basbaş bölgesinin tam kapasiteye ulaşmasıyla bölgeye 20 bin civarı istihdam katkısı sağlanmış olacak" diyerek İzmir’in Türkiye ekonomisindeki önemini vurguladı.