DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin güvenliğine ilişkin önemli bir girişimde bulundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelik olarak hazırladığı soru önergesinde, Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi çerçevesinde yürütülen çalışmaları sorguladı. Ekmen, "Mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğu bölgelerde asayişin sağlanması adına Bakanlığınızca yürütülen denetimler nelerdir?" diyerek bu kritik konudaki belirsizlikleri dile getirdi.
"Genelgeler bu konunun önemini gösteriyor"
Ekmen, TBMM gündeminde mevsimlik tarım işçilerinin hakları ve çalışma koşullarını tutmaya devam etti. Geçmişte bu konularda atılan adımlara da değinen Ekmen, "2010 ve 2017 yıllarında çıkarılan Başbakanlık genelgeleri, bu konunun önemini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan 2024/5 sayılı genelge ile mevsimlik işçilerin seyahat, eğitim, sağlık ve yaşam şartları gibi sorunlarına ciddi çözümler getirildi." ifadelerini kullandı.
Ancak Ekmen, bu genelgenin sahada yeterince uygulanmadığına dair eleştirilerin olduğunu belirtti. "Kamuoyunda ciddi soru işaretleri var. Genelgede yer alan geçici yerleşim alanları, sağlık ve eğitim hizmetleri gibi başlıklar, mevsimlik işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmek için geniş kapsamlı düzenlemeler içeriyor. Ama bu düzenlemelerin sahada ne kadar uygulandığı, işçilerin bu haklardan yararlanıp yararlanmadığı büyük bir muamma." dedi.
"Kamuoyu cevap bekliyor"
Ekmen, İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya yönelttiği 8 maddelik sorularda, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde çalışacakları alanlara ulaşımına dair Bakanlığın Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığı koordineli çalışmalara, asayişin sağlanması için yürütülen denetimlere ve bu denetimlerde karşılaşılan zorluklara dikkat çekti. "Bu konuda attığınız adımlar, mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını doğrudan etkiliyor. Bakanlığın bu sorulara vereceği yanıtlar, kamuoyunun merakla beklediği konular arasında." diyen Ekmen, mevsimlik işçilerin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini vurguladı.
Ekmen, yönelttiği sorular arasında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı tarafından e-METİP projesine veri aktarımının yapılıp yapılmadığını, tarım işçilerinin kolluk kuvvetlerine bildirilmesi için gerçekleştirilen çalışmaları ve İzleme ve Değerlendirme Kurulu’nun ilk toplantısının yapılıp yapılmadığını da ekledi. "Bu konuda her adım, sosyal adaletin sağlanması için kritik önem taşıyor." şeklinde konuştu.