DEVA Partili Milletvekili Ösen, hükümetin hazırladığı yasa teklifinin, sokak hayvanlarının sorununu çözme amacından uzak olduğunu belirtti ve “Ekonominin yakıcı gündemini değiştirmek için yangından mal kaçırır gibi önümüze konulan bu düzenleme, yerel yönetimleri kıskacına almak isteyen hükümetin ayak oyunundan ibarettir” şeklinde konuştu. Ösen, bu tür düzenlemelerin konunun tüm paydaşlarını bir araya getirmeden yapılmasının, sokak hayvanları sorununu çözme kapasitesinin bulunmadığını vurguladı.
"Sokak hayvanları sorunu bugün ortaya çıkmadı"
Sokak hayvanları sorununun 20 yıldır devam ettiğine dikkat çeken Milletvekili Ösen, hükümetin bu sorunun çözümü için gerekli adımları atmadığını belirtti: “Türkiye’de sokak hayvanları sorunu bugün ortaya çıkmadı. Bu sorun 20 yıldır var. Bu sorunun mimarı hükümettir. 2019 yılında Meclis Araştırma Komisyonu tarafından belirlenen önlemler alınmış olsaydı, bugün toplu ölümlerden bahsetmiyor olacaktık. Bu sorun kar topu kadar iken daha insancıl yöntemlerle çözülmediği için şimdi çığ gibi büyümüştür.”
"Tasarruf genelgesi yayınlandı"
Ösen, mevcut düzenlemenin uygulanabilir olmadığını ve hükümetin asıl amacının belediyeleri köşeye sıkıştırmak olduğunu şöyle ifade etti: “Hükümetin bugün getirdiği teklifte sokak hayvanlarının sayısı ile ilgili muğlak ifadeler kanunda yer alıyor. Sokak hayvanlarının sayısı ve sebep oldukları öldürücü veya yaralayıcı olaylar hakkında kesin ve net rakamlar ortaya konamıyor. Akıldan giderek uzaklaşıldığını üzülerek izliyoruz. Siyasi ayak oyunlarıyla hoyratça hareket ediliyor. Bildiğiniz gibi tasarruf genelgesi yayınlandı. Bu aşamadan sonra tedbirler bahane edilerek harcamalar kısılacak, belediyelerin ve diğer kamu idarelerinin alım ihalelerine sınır getirilecek ve sonra 4 milyondan fazla olduğunu söylediğiniz sokak hayvanlarının toplama, takip ve sorumluluğunu alma konusunda top belediyelere atılacaktır. Unutmayalım, hükümetin derdi üzüm yemek, sorunu çözmek değil! Belediyeleri dövmektir. Yerel idarelere destek olmak yerine köstek olmayı şiar edinmiş bu anlayışı reddediyoruz.”
"Bilinçsizce atılan adımlar"
Milletvekili Ösen, TBMM Genel Kurulu’nda dün gece yapılan oylamada teklife karşı oy kullandığını açıkladı: “Bilinçsizce atılan adımlar neticesinde köpek popülasyonunda ciddi artışlar yaşandı. İvedilikle atılması gereken adımların en başında doğurganlığı azaltıcı önlemler gelmektedir. Sahipli ya da sahipsiz köpek doğurganlığı kontrol altına alınmalıdır. Köpek üretimi ve ithalatı durdurulmalıdır. Türkiye’deki sokak hayvanları sorununa daha ciddi, daha kapsamlı ve uygulanabilir bir sistem getirilmediği için bu teklife hayır dedim.”