DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, serbest bölgelerde uygulanan vergi istisnalarına yönelik yapılan son düzenlemeleri eleştirdi. 7524 Sayılı Kanun kapsamında serbest bölgelerdeki vergi uygulamalarına getirilen değişiklikle, yurt içi satışlarda tanınan istisnanın kaldırılmasının yeni yatırımları olumsuz etkileyeceğini belirten Ösen, bu değişikliklerin sektörde ciddi zorluklara yol açabileceğini ifade etti. Milletvekili Ösen, serbest bölgelerin ülke ekonomisindeki önemine dikkat çekerek, bu bölgelerin katma değeri yüksek ihracat ürünlerinin üretim üssü haline geldiğini vurguladı. 1985 yılında yasal mevzuatına kavuşan serbest bölgelerin, 40 yıldan fazla bir süredir Türkiye ekonomisine değer kattığını söyleyen Ösen, bu bölgelerin binlerce vatandaşa iş olanağı sağladığını ve döviz girişi sağlayarak ekonomiyi desteklediğini belirtti. “Serbest bölgeler, sağladıkları teşviklerle ve özellikle arazi fiyatlarının yükseldiği bir dönemde yer bulma konusundaki avantajlarıyla yatırımcılara ciddi olanaklar sağlamaktadır" diyen Ösen, bu bölgelerin ekonomik katkısının altını çizdi.

serbest bölge

Geçtiğimiz ay kabul edilen düzenlemeyle serbest bölgelerde yurt içi satışlarda tanınan vergi istisnasının kaldırılmasının sektörde yarattığı endişeleri dile getiren Ösen, şunları kaydetti: “Resmi Gazete’de yayınlanan kanuna göre, kurumlar vergisindeki avantaj yalnızca ihracatla sınırlı hale getirilmiş olup, yurt içi satışlarda tanınan istisna kaldırılmıştır. Avrupa pazarıyla rekabet etmesi istenilen serbest bölgelerin, 1 Ocak 2025 itibariyle yurt içindeki vergi istisnasının kaldırılacak olması noktasında etki analizinin ne derece doğru yapıldığı sektör temsilcileri arasında tartışılmaktadır.”

Ösen’in önergesinde Bakan Bolat’a şu soruları yöneltti:

Bu kapsamda Ösen, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan yanıtlanmasını talep ettiği dört önemli soruyu içeren bir önerge sundu.

1- Yapılacak istisna ile ne kadarlık bir vergi geliri toplanması hedeflenmektedir?
2- Türkiye’deki serbest bölgelerde faaliyet gösteren 2 bin şirketten kaçı yurt içine mal satmaktadır?
3- Yabancı sermayeye sahip olan serbest bölge firmalarının yeni yasadan nasıl etkilenmesi beklenmektedir?
4- Türkiye’de vergi borcunu ödemeyen veya vergi borçları silinen şirketlerin olduğu bilindiğinde yeni yasanın uygulanması noktasında atılacak adımlar nelerdir?

Milletvekili Ösen, düzenlemelerin sektörel etkilerini ve olası sonuçlarını daha kapsamlı bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini, bu değişikliklerin özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi. Ösen, yapılacak düzenlemelerin, yatırım ortamını ve sektörel rekabeti nasıl etkileyeceğinin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Gamze Eskiköy