SON MÜHÜR - OSMAN GÜNDEN / DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Kars’ta çeşitli temaslarda bulunduktan sonra basınla bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Ekmen, özellikle Bolu’daki otel yangınında 76 vatandaşın hayatını kaybetmesinin ardından otellerin denetimsizliğini gündeme getirerek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u istifaya çağırdı. Ekmen, Kars’ta da benzer sorunların yaşandığını belirterek, bu konuda sorumluluğun birinci derecede Bakan Ersoy’a ait olduğunu söyledi.

“Bakanlık, suçu Belediye’ye atmaya çalıştı”

Bolu’daki otel yangınına ilişkin yaptığı açıklamada, Ekmen, yaşanan acı olayda hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi. Ekmen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u hedef alarak, bakanlığın yaşanan felakette sorumluluğu küçümsemeye çalıştığını ifade etti. Ekmen, bakanlığın sorumluluğunu belediyeye ve itfaiyeye atmasına tepki gösterdi ve şu ifadeleri kullandı:

“Otellerin yeteri kadar denetlenmediği gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu kadar lüks, üst sınıf hizmet veren bir otelin hem otel sahipleri açısından gerekli tedbirlerin alınmamış olması hem de sorumlu bütün birimler açısından ciddi bir sorundur. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da bu konuda sorumluluğu var. Bakanlık her ne kadar suçu belediyeye atmış olsa ve itfaiye açısından belediyenin sorumluluğu olsa da çok vahim bir tablo. Sorumluluk personel, müdür gibi kişilerin gözaltına alınmasıyla çözülecek bir mesele değil. Kamuoyuna ‘biz gereğini yapıyoruz’ hissinin verilmesiyle de bu iş geçiştirilemez. Gerçek bir adım atmak gerekir. Birinci derecede sorumlu olan Kültür ve Turizm Bakanı’dır. Kendisi de bir turizm işletmecisi olan Sayın Bakan, siyasi sorumluluğun gereği olarak istifa etmelidir."

76 Kişinin Hayatını Kaybettiği KartalkayaYeni yol grubu ile Meclis’e her şehrin sorunu taşınacak

Ekmen, DEVA, Saadet ve Gelecek partilerinin oluşturduğu Yeni Yol Grubu hakkında da açıklamalarda bulundu. Bu işbirliği ile her şehrin sorunlarının Meclis gündemine taşınacağını belirten Ekmen, sözlerine şöyle devam etti:

“Vatandaştan hem sağ seçmenindeki dağınıklığı giderecek hem de siyaset gündemine yeniden dahil olmamızı sağlayacak bir talep sürekli önümüze geliyordu. Bugün itibariyle DEVA, Saadet ve Gelecek partilerinin Yeni Yol ismiyle bir meclis çatı grubunda birleşmesi sonucunu ürettik. Bu işbirliğinin uzun vadede bir seçim işbirliğine dönüşmesi yönünde de kuvvetli bir irade var, ama sonuçta bunları zaman gösterecek. Yeni Yol Grubu sayesinde her şehrimizin gündemlerini ulusal basına, Meclis gündemine taşımak noktasında bir imkânımız olacak. Ayrıca, gerek kanun yapım süreçleri gerekse de muhalefetin Meclis gündemine taşımak istediği araştırma önergeleri ya da kanun teklifleri üzerinden daha fazla görünür olmak, seçmene, vatandaşımıza görüşlerimizi daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde iletmek imkânı elde edeceğiz.”

İmralı heyetinin ziyaretine dair değerlendirme

Ekmen, terörle mücadelede yürütülen çözüm süreci ve İmralı heyetinin ziyaretlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Devletin bu süreçte yeterince bilgilendirme yapmadığını söyleyen Ekmen, şunları kaydetti:

“Biz, bir devletin terör örgütü ile görüşmeler yoluyla onu silahsızlandırmasını meşru buluyoruz. Dünyada Filipinler, Güney Afrika, İspanya, Kolombiya ve İrlanda'da bu yöntem uygulanmış ve başarılı olmuştur. Türkiye’de de rahmetli Özal, Demirel, Erbakan, Tansu Çiller ve Devlet Bahçeli gibi birçok siyasetçi ve kurum bunu denemiş, ancak netice alınamamıştır. Bu kez inşallah netice alınır. Bugün her ne kadar demokratik zemin çok daralsa, Erdoğan-Bahçeli ikilisine güven çok azalmış olsa da Meclis’te İYİ Parti hariç herkes destek açıklamaları yaptı.

Oysa doğru dürüst bilgilendirilmiş bile değiliz. Sayın Bahçeli, ısrarla Türkiye Büyük Millet Meclisi zemini diyor. Ancak 4 aydır, Meclis açık ya da kapalı oturumda bilgilendirilmiş değiliz. İmralı heyeti geldi, bilgilendirmeye başladılar, peki devlet nerede? Yani, İmralı heyeti kendi zaviyesinden bizi bilgilendiriyorsa, bir devlet kurumunun bu MİT mi olur? İçişleri Bakanlığı mı olur? Cumhurbaşkanlığından bir temsilci mi olur? Gelip siyasi partileri bilgilendirmesi gerekmez mi? İnşallah bu 40 yıllık akan kan durur, bu terörün bitmesi, bu ülkenin bölünme fobisinden ve terör korkusundan kurtulmasıyla birlikte demokratikleşme noktasında önemli kazanımlara dönüşür.”

Kars’a ulaşım fiyatları hakkında eleştiriler

Kars’a gelen uçak ve tren seferlerinin fiyatlarının yüksekliğine de dikkat çeken Ekmen, vatandaşların bu konuda zor durumda olduğunu belirtti. Ekmen, Kars’a yapılan uçak ve tren seferlerinin fiyatlarının, diğer illerle kıyaslandığında iki veya üç katına çıktığını ifade ederek, devletin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini vurguladı:

“Kars, Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi ile bir ivme yakaladı. Bu ivme, uçak seferlerinde de devam ediyor. Ancak artan talep nedeniyle bilet fiyatları aldı başını gidiyor. Bir tren bileti 5 bin, uçak bileti ise 4 bin liraya ulaştı. Farklı illere baktığımızda ise bu fiyatların üçte birine bile bilet bulabiliyorsunuz. Devlet bu konuya el atmalı, vagon veya uçak sefer sayılarını arttırarak vatandaşa kolaylık sağlamalı.”

Canlı hayvan ithalatına yönelik eleştiriler

Ekmen, Kars’taki hayvancılıkla ilgili de önemli bir noktaya değindi. Kars’ın Türkiye’nin en büyük hayvan üreticisi illerinden biri olduğuna dikkat çeken Ekmen, canlı hayvan ithalatının yerli üreticiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenen Ekmen, şu çağrıyı yaptı:

“Kars, hayvan sayısında Türkiye’nin beşinci büyük ili olup, altıncı büyük yetiştirici ilidir. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sesleniyorum, canlı hayvan ithal edeceğinize Karslı üreticiyi destekleyin. Kars, bütün Türkiye’yi doyuracak kadar hayvan üretmeye, beslemeye ve satışa sunmaya muktedir bir ildir.”

Muhabir: Osman Günden