Son Mühür - Areda Piar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de halkın büyük bir kısmı iftarı evde yapmayı tercih ederken, dışarıda iftar yapmak giderek daha pahalı hale geliyor ve eleştiriliyor.
Araştırmaya göre, Türkiye’deki katılımcıların %45,8’i iftarlarını tamamen evde yapmayı tercih ediyor. Yalnızca özel günlerde dışarıda iftar yapmayı tercih edenlerin oranı ise %37,5. Dışarıda iftar yapanların oranı ise %14,2 gibi düşük bir seviyede kalıyor. Dışarıda iftar yapanlar, genellikle orta sınıf restoranları tercih ediyor ancak artan fiyatlar nedeniyle büyük bir kesim dışarıda iftar yapmayı düşünmüyor.
Fiyat artışları tepki çekiyor
Araştırmaya katılanların %96,1’i, restoranların Ramazan ayında iftar menülerindeki fiyat artışlarını fırsatçılık olarak nitelendiriyor. Yükselen fiyatlar, katılımcılar tarafından genellikle aşırı kazanç elde etme amacıyla yapılan bir hareket olarak algılanıyor. Restoran seçiminde katılımcıların %73,7’si fiyat uygunluğunu ön planda tutarken, %58’i lezzet ve kaliteyi önemserken, %78,6’sı ise popüler restoranların Ramazan menülerinin aşırı gösterişli olduğunu düşünüyor.