EKONOMİ HABERLERİ

DİSK-AR: Türkiye, işsizlikte en kötü dördüncü ülke

DİSK-AR raporuna göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,5 ile Türkiye, işsizlik sıralamasında dünya genelinde en kötü dördüncü ülke oldu. TÜİK’in verilerine göre işsizlik azalarak yüzde 8,8’e düşse de, DİSK-AR geniş tanımlı işsizliğin ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.

TÜİK'e göre işsizlik temmuzda azaldı. Verilere göre, işsiz sayısı 3,17 milyon kişiye düştü ve dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,8 olarak belirlendi. İstihdam 32,71 milyon kişiye yükselirken, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,5 oldu. Genç işsizlik ise yüzde 16,6 olarak kaydedildi.


TÜİK verilerinin ardından bir başka araştırmayı da DİSK-AR yayınladı. DİSK Araştırma Merkezi'nin ''İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu''na, geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 26,5, geniş tanımlı işsiz sayısının ise 10,7 milyon olduğunu açıklandı.


DİSK-AR’ın raporunda yer alan ifadeler şöyle: 


"Dar tanımlı işsizlik oranı, işgücündeki gerçek görünümü yansıtmaktan uzaktır. Ancak dar tanımlı işsizlik verileri önemli birer göstergedir. Türkiye ve OECD ülkelerinde dar tanımlı işsizlik oranları karşılaştırıldığında Türkiye’nin işsizlik konusunda en kötü dördüncü ülke durumundadır."


'Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranı AB ortalamasının 2,12 katı'


"Türkiye’de dar ve geniş tanımlı işsizlik AB ülkelerine ve ABD’de kıyasla oldukça yüksektir. ABD’de dar tanımlı işsizlik yüzde 4,2 ve geniş tanımlı işsizlik yüzde 7,9; AB ülkeleri ortalamasında dar tanımlı işsizlik yüzde 6,3 ve geniş tanımlı işsizlik yüzde 12,5 iken Türkiye’de dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,8 ve geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,5’tır. Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranı AB ortalamasının 2,12 katı ve ABD ortalamasının ise 3,35 katı düzeyindedir."