Enerjide millileşmenin faydaları: Karadeniz doğalgazı ile fiyatlar sabit!
Türkiye'nin enerjide millileşmeye yönelmesi ve Karadeniz'de yapılan doğalgaz keşfi, meyvesini vermeye başladı. Artan yerli üretim, ithalatta azalmaya neden olurken, bu durum doğalgaz tarifelerinde artış yapılmaması sonucunu da doğuruyor.
Doğalgazda fiyat tarifeleri, aylık olarak BOTAŞ tarafından hesaplanıyor. Son yapılan değerlendirmede, temmuz ayı için mesken ve sanayi abonelerinin kullandığı gaz ile elektrik üretim amaçlı gazın satış tarifesinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı açıklandı.
Bu gelişme, Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın üretime geçmesi ve yurt içi arzın artmasıyla doğrudan bağlantılı. Yerli üretimin artmasıyla ithalata olan bağımlılığın azalması, BOTAŞ'ın fiyatlandırma politikasında da esneklik sağlıyor.
Enerjide millileşmenin faydaları, sadece fiyatlarda sabitlenmekle sınırlı değil. Artan yerli üretim, enerji güvenliğimizi de güçlendiriyor ve döviz kuruna bağlı dalgalanmalardan etkilenmemizi minimize ediyor.
Şirketlerine temmuzda uygulayacağı satış fiyatı 1.000 metreküp için 4 bin 80 lira
Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine temmuzda uygulayacağı satış fiyatı, 1.000 metreküp doğalgaz için 4 bin 80 lira olarak açıklandı.
Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira
Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak belirlendi.
Elektrik üretim amaçlı tarife 1000 metreküp için 12 bin lira
Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu.
"Ukrayna'dan sonra Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğalgaz fiyatı"
Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruda, ayrıca şu uyarı yer aldı:
Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında konutlarda, Ukrayna'dan sonra Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğalgaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır.