ABD'nin 47. başkanı olarak Kamala Harris'i geride bırakan Donald Trump, seçim kampanyası sırasında sözcülük görevini üstlenen Karoline Leavitt'i Beyaz Saray Sözcüsü olarak atayacağını açıkladı. Trump, Leavitt'in kampanya sürecinde "olağanüstü bir performans" sergilediğini vurgulayarak onu "zeki, kararlı ve etkili bir iletişimci" olarak tanımladı. Ayrıca, "Leavitt’in kürsüdeki başarısıyla mesajımızı Amerikan halkına güçlü bir şekilde ileteceğine ve Amerika’yı yeniden büyük yapma hedefimize katkı sağlayacağına eminim" dedi.
Teşekkür etti
Trump’ın ilk başkanlık döneminde Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı olarak görev yapan Karoline Leavitt, sosyal medya platformu X’teki hesabında Trump’ın açıklamasını paylaşarak seçilmiş başkana teşekkür etti. Trump, başka bir duyurusunda ise seçim kampanyasında iletişim direktörlüğü görevini üstlenen Steven Cheung’u Beyaz Saray İletişim Direktörü olarak atayacağını belirtti. Ayrıca, Truth Social platformunda yaptığı açıklamada, North Dakota Valisi Doug Burgum’u İçişleri Bakanlığı için aday göstereceğini ve yeni kurulacak "Ulusal Enerji Konseyi"nin başkanlığını da yürüteceğini ifade etti. Trump, bu konseyin enerji sektöründe "izinler, üretim, dağıtım, düzenleme ve taşımacılıkla ilgilenen tüm devlet daireleri ve kuruluşlarını" bir araya getireceğini ve "ABD’nin enerji hakimiyetine ulaşma sürecini" yöneteceğini açıkladı.
Kabinedeki gelişmeler
ABD'de başkanın yönetim ekibini oluşturan kabinede, başkan yardımcısı hariç 15 ana pozisyon bulunur. Bu pozisyonlara atanacak kişiler, başkan tarafından aday gösterildikten sonra Senato onayıyla görevlerine başlar. Söz konusu pozisyonlar; Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Gazi İşleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı olarak sıralanır. Ana bakanlıkların yanı sıra, kabine düzeyinde görev yapan ve başkanın inisiyatifine bağlı olarak sayısı değişebilen 10 ek pozisyon daha bulunur. Bu görevler arasında Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Çevre Koruma Ajansı, Yönetim ve Bütçe Ofisi, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, ABD Ticaret Temsilcisi, BM Daimi Temsilcisi, Ekonomik Danışmanlar Konseyi, Küçük İşletmeler İdaresi ve Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi yer alır. Özel Kalem Müdürlüğü hariç, diğer tüm pozisyonlara yapılan atamaların Senato tarafından onaylanması gerekir.