Çiftler arasındaki boşanma sürecinde ortaya çıkan ziynet eşyası anlaşmazlığına ilişkin Yargıtay, emsal teşkil edecek bir karar verdi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir davada ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşanması durumunda, örf ve adet kurallarına göre karar verilmesi gerektiğini, aksi durumda ise ziynet eşyalarının kime takıldıysa onun malı sayılacağını kararlaştırdı.

Avukat Buket Nurşah Tekışık, Yargıtay'ın yeni kararına göre ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma varsa ona uyulacağını, anlaşma yoksa örf ve adetlerin esas alınacağını belirterek,  “Daha önceki kararda kime ne takıldığına dikkat edilmeden tüm ziynetler kadına aitti. Ancak güncel içtihat; erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olması yönündedir” dedi.

Altın25Temmuz

Cinsiyete ve ortak kullanmaya göre yeni karar

Avukat Tekışık, altın ve ziynet eşyalarının cinsiyete uygunluğu dikkate alınarak karar verilmesi gerektiğini, belirsizlik durumunda bilirkişi incelemesi yapılacağını ve ziynetlerin ortak bir kesede toplandığı durumlarda cinsiyet niteliği bulunamıyorsa eşyaların ortak kabul edileceğini belirtti.

“Ziynet eşyanın belli bir cinsiyete özgü olması halinde cinsiyete uygunluğa göre karar verilmesi gerekmektedir. Eğer bu konuda bir tereddüt varsa, bilirkişi incelemesi yapılması gerekmektedir. Bilirkişi incelemesine giden ziynetin her iki cinsiyet için de uygun olduğu belirlenirse, takılan veya verilen eşe ait sayılacaktır.” ifadelerini kullanan Tekışık, “Günümüz düğünlerinde artık takılar gelin ve damadın üzerine takılmak yerine sandık, torba gibi ortak bir kesede toplanmaktadır. Bu durumda cinsiyete göre nitelik aranarak karar verilmesi gerekmektedir. Bu yönde özellik tespit edilememesi halinde eşya ortak kabul edilecektir” ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi