Sarılığın, karaciğer tarafından atılan bilirubin maddesinin vücutta birikmesi sonucu deri ve göz aklarının sararması olduğunu belirten Dr. Mamçu, "Sarılığın çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar arasında kan hastalıkları, karaciğeri etkileyen mikroorganizmalar veya doğumsal enzim eksiklikleri yer alabilir. Bilirubin, karaciğer tarafından suda eriyebilen bir şekle dönüştürülmelidir. Bu süreçte veya bilirubinin bağırsağa akması sırasında sarılık ortaya çıkabilir," dedi.
Sarılık Bulaşıcı mı?
Dr. Mamçu, bazı mikroorganizmalarla oluşan sarılıkların bulaşıcı olduğunu belirterek, "Bulaşıcı sarılık, tıbbi adıyla viral hepatit, A, B, C, D, E ve G virüsleri ile meydana gelir. Ancak tüm sarılıklar bulaşıcı değildir," ifadelerini kullandı.
Hepatit Belirtileri
Belirli bir kuluçka dönemi sonrasında hepatit virüslerinin hastalık yaptığını ifade eden Dr. Mamçu, "Hastaların yarısından fazlasında sarılık ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle birçok kişi hastalığını fark edemez. Ancak kan tetkiki ile anlaşılabilir," dedi.
Kronikleşen Virüsler
Özellikle çocuklarda belirtilerin daha hafif olduğunu belirten Dr. Mamçu, "Bulaşıcı sarılık genellikle 4-6 haftalık bir hastalıktır. A ve E virüsü ile oluşanlar genellikle şifa ile sonuçlanırken, B, C ve D virüsleri ile oluşanlar kronikleşebilir. Türkiye'de nüfusun yüzde 5-7'si B virüsü taşıyıcısıdır," şeklinde konuştu.
Bulaşma Yolları
A ve E virüslerinin dışkı ile atıldığını ve kirlenmiş su ve besin maddelerinin ağızdan alınmasıyla bulaştığını belirten Dr. Mamçu, "B ve C virüsleri ise genellikle kan yoluyla ve cinsel ilişki ile bulaşır. Hastalığın anneden bebeğe geçişi de mümkündür," dedi.
Sarılığın Yaygınlığı
Bulaşıcı sarılığın yaygınlığına değinen Dr. Mamçu, "A ve B virüsleri ile oluşan sarılıklar ülkemizde çok yaygındır. Türkiye’de her yıl 200 bin kişi bulaşıcı sarılığa yakalanmaktadır," bilgilerini paylaştı.
B Virüsünün Tehlikesi
B virüsünün yaptığı hepatit hastalığını sık ve yaygın olduğunu belirten Dr. Mamçu, "Hastaların yüzde 5-10'unda kronikleşebilir. Bu hastaların bir kısmında zamanla siroz ve karaciğer kanseri gelişebilir," uyarısında bulundu.
C Virüsü Tehlikesi
C virüsü hepatitinin bireysel açıdan tehlikeli olduğunu ancak toplumda yaygınlığının düşük olduğunu belirten Dr. Mamçu, "Türkiye’de nüfusun yüzde 0.3-1.8’i Hepatit C virüsünü taşımaktadır," dedi.
Taşıyıcılara Uyarı
Hepatit virüsü taşıyıcılarının kan vermemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Mamçu, bu kişilerin korunmasız cinsel ilişkiye girmemesi gerektiğini de ekledi.