JPMorgan, Türkiye'deki politika faizinin ve enflasyon oranının zirveye yaklaştığını ifade etti. Morgan ayrıca, artan güveni de vurgulayarak, dolar/Türk lirası (TL) paritesi için yıl sonu beklentisini 36'dan 35,5'e düşürdü.
Banka, enflasyonun 2025 yılı sonuna dek yüzde 25'e kadar ineceğini ifade etti. Ayrıca Morgan, Türk devlet iç borçlanma senetleri (DİBS)/Devlet tahvilleri için yatırım tavsiyesini "ağırlığı artır" seviyesine yükseltti.
"Ekonomi hala aşırı ısınmış durumda"
JP Morgan daha önce, Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte soğuma yaşayabileceğini belirtmiş ve Bankanın ekonomisti Fatih Akçelik'in raporunda da, "Ücretlerdeki artışlar ve deprem kaynaklı kamu harcamalarının etkisiyle ekonominin hala aşırı ısınmış olduğu ve yılın ilk yarısında yüzde 1,2'lik bir çıktı açığı oluştuğu" ifade etmişti. Rapora göre, koordineli para ve maliye politikası sıkılaştırmasının 3. çeyrekte negatif çıktı açığı dönemini başlatacağı ve bu gelişmenin 2024'ün ikinci yarısında ve 2025'te enflasyonun düşüşüne ve cari denge düzelmesine katkı sağlayacağı teorisi ortaya atılmıştı.
"Yüzde 25 sihirli bir rakamdır"
Stratejist Michael Harrison ise kaleme aldığı bir notta "Yüzde 25 sihirli bir rakamdır. Yerel piyasalardaki yukarı yönlü görüşümüzü Türk Devlet Tahvileri için artık ağırlığını artır seviyesine doğru değiştirme zamanının geldiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Raporda, koordineli para ve maliye politikası sıkılaştırmasının 3. çeyrekte negatif çıktı açığı dönemini başlatacağı ve bu gelişmenin 2024'ün ikinci yarısında ve 2025'te enflasyonun düşüşüne ve cari denge düzelmesine katkı sağlayacağı belirtildi.
Weiler: Türk varlıklarına geri dönüş olabilir
JPMorgan'ın Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika borç sermaye piyasalarından sorumlu yetkilisi Stefan Weiler daha önce, Türkiye'nin ortodoks mali politikayı tekrar uygulamaya alması sayesinde 2024 yılında yurt dışı piyasalardan yapılacak borçlanmanın rekor kırabileceğini ve yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına geri dönmeyi sürdürebileceğini aktarmıştı.