29 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri, bankacıların hesaplamalarına göre 4 yıl 2 ay aradan sonra ilk kez pozitife döndü. Swap hariç net rezervler en son 20 Mart 2020'de pozitif seviyedeydi ve bu yıl 29 Mart haftasında -65.5 milyar dolarla en düşük seviyeye ulaşmıştı. Bankacıların raporlarına göre, Merkez Bankası'nın Hazine mevduatı ve swap hariç net rezervi -8 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak hazine mevduatı eklenerek, swap hariç net rezervler +0.9 milyar dolar ile pozitif tarafa geçiş sağladı.

Yerel seçimler sonrası, Merkez Bankası'nın döviz alımları, yabancı yatırımcıların girişi ve yerli yatırımcıların dövizden TL'ye geçişi, swap hariç net rezervlerin pozitif seviyeye dönmesinde etkili oldu.

Merkez Bankası Rezerve

Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 5.7 büyüdü!

24 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri 6 milyar 509 milyon dolar artışla 40 milyar 349 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi, bir önceki haftaya göre 9.7 milyar dolar artarak -5.1 milyar dolar seviyesine geldi. Toplam rezervler ise 17 Mayıs'taki 139.1 milyar dolardan 24 Mayıs haftasında 142.2 milyar dolara yükseldi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.1 artarak 19 milyar 254 milyon dolar oldu. İthalat ise yüzde 4 artarak 29 milyar 117 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu durum, dış ticaret açığının 9 milyar 863 milyon dolar olarak gerçekleşmesine ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 66.1'e gerilemesine neden oldu. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat ise nisanda yüzde 3.9 azalarak 17 milyar 291 milyon dolara geriledi.

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros'un değerlendirmelerine göre, mevduat faizlerindeki düşüş, TL'deki likidite bolluğu ve Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklarla sınırlamasıyla biraz denge buldu. Küresel piyasalardaki belirsizliklerin Borsa İstanbul'u etkilemesi, yatırımcıların güvenli liman arayışına girmesine yol açıyor ve bu da borsadan para çıkışlarını hızlandırıyor. Toros, ileriye dönük projeksiyonlarda enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında sert düşüş göstermesiyle birlikte Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin yılın son çeyreğinde başlayabileceğini öngördü.

Ekonomik Güven Endeksi ne durumda?

Mayıs ayında ekonomik güven endeksi, aylık bazda yüzde 0,8 azalarak 98,2'ye geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisanda 99 olan endeks, mayısta geriledi. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 0,1 artarak 80,51'e çıktı. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,1 azalarak 102,4'e geriledi. Hizmet sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,3 azalarak 111,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 0,3 azalarak 88,3 değerini aldı.

Yabancı yatırımlar ne durumda?

Yabancı yatırımcıların devlet iç borçlanma senetlerindeki kesintisiz girişi, 24 Mayıs haftası itibarıyla 9. haftaya taşındı. Merkez Bankası'nın haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, 24 Mayıs haftasında yabancı yatırımcılar devlet tahvillerinde 1 milyar 570,33 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. 9 haftada yabancı yatırımcının tahvillerdeki net alımı 7 milyar 457,7 milyon doları buldu. Aynı dönemde yabancı yatırımcılar hisse senedinde ise çıkışlarını sürdürdü. 24 Mayıs haftasında 27.93 milyon dolar net satış gerçekleştirdiler.

Döviz Mevduatı ve Kur Korumalı Mevduatlar ne durumda?

TOKİ satış sözleşmeleri başlıyor! TOKİ satış sözleşmeleri başlıyor!

Merkez Bankası'nın haftalık para ve banka istatistiklerine göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta parite etkisinden arındırılmış olarak 708 milyon dolar azaldı. Gerçek kişilerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 516 milyon dolar düşerken, tüzel kişilerde 809 milyon dolar arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 24 Mayıs haftasında kur korumalı mevduatlar 14.6 milyar dolar azaldı ve bu tür mevduatlar 2.16 trilyon TL'ye düştü.

Kaynak: HABER MERKEZİ