Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı açılış etkinliğinde Türkiye’de sürdürülebilir ve güvenilir bir nadir toprak elementi tedarik zinciri kurmak için önemli bir adım daha attıklarını ifade etti. 

Bakan Kacır “Rüzgâr enerjisi, sanayi, elektrikli araçlar, havacılık ve uzay teknolojileri başta olmak üzere yüksek teknolojili sektörlerde kullanılan optoelektronik malzemeler, mıknatıslar gibi nitelikli ürünleri ülkemizde üretmek üzere Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirme imkanına sahibiz. Nadir toprak elementlerinin çevreci yöntemlerle geri kazanımına imkân tanıyacak bu tesis, bünyesindeki yüksek kalite test ve analiz altyapısıyla MTA’nın nadir toprak elementleri alanında ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermesini sağlayacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve döngüsel ekonomik hedeflerimizle uyumlu bir ulusal nadir toprak elementi tedarik zinciri kurulması için önemli bir basamak konumundaki bu tesis ülkemize hayırlı olsun.” dedi.  

Dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervi Türkiye’de 

Bakan Kacır, Eskişehir’in Beylikova ilçesinde bulunan dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervinin işletilmesi için pilot üretim tesisi kurulduğunu açıkladı. 

Fatih Kacır, “Ülkemizi küresel nadir toprak elementleri tedarik zincirinde önemli bir oyuncu hâline getirecek endüstriyel ölçekteki tesisin devreye alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu üretim altyapısı ve tamamlayıcı rol üstlenecek Ar-Ge kaynağımızla Türkiye’yi elektrikli araçlar, batarya ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde hammaddeden son ürüne üretim zincirinin farklı halkalarında da söz sahibi konuma taşıyacağız.” dedi. 

Yeni laboratuvarlar ve tesisler açılıyor 

Munzur Üniversitesi Nadir Toprak Elementleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUNTEAM) bünyesinde gelişmiş bir laboratuvar altyapısı kuruldu. 

Bakan Kacır bu altyapı ile ilgili “Avrupa Birliği (AB) destekleriyle, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirdiğimiz “Türkiye'nin Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Yenilik Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi” ile ülkemizde sürdürülebilir ve güvenilir bir nadir toprak elementi tedarik zinciri kurmak için önemli bir adım atıyoruz. Nadir toprak elementleri alanında ülkemizin arz güvenliğinin tahkimi için bütüncül bir cevap sunan 14 milyon avro tutarındaki proje kapsamında Munzur Üniversitesi Nadir Toprak Elementleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUNTEAM) bünyesinde gelişmiş bir laboratuvar altyapısı kurduk.” ifadelerini kullandı. 

Ayıca Bakan Kacır, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bünyesinde bir pilot geri dönüşüm tesisinin de kurulduğunu açıkladı. Bu tesis nadir toprak elementlerinin çevreci yöntemlerle geri kazanımına imkan tanıyacak.

Kaynak: Haber Merkezi