BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ

E-Devlet'te yeni çağ: E-Mühür ile elektronik mühürleme başlıyor

Bakan Uraloğlu, veri bütünlüğünün elektronik mühür ile sağlanacağını ve bu sayede resmi evraklarda sahtecilik ve dolandırıcılık risklerinin önemli ölçüde azalacağını belirtti.

Türkiye, teknolojik ve dijital ilerlemelere uyum sağlayarak yeni aktörleri devreye almaya devam ediyor.

E-imza bu yeniliklerden biriydi. Bireyleri temsil eden e-imza gibi, şimdi de şirketleri temsil eden e-mühür uygulamasına geçiliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan “Elektronik Mühür” düzenlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Uraloğlu, Elektronik Mühür altyapısının tamamlandığını ve hizmete hazır hale getirildiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

Elektronik Mühür ile kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zamandan, kağıttan ve birçok diğer giderden tasarruf sağlayacak, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı daha atmış bulunuyoruz.

"Elektronik Mühür, resmi mühür ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olacak"

Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan değişiklikler sonucunda Elektronik Mührün, resmi mühür ve diğer tüm fiziki mühürlerle aynı hukuki geçerliliğe sahip olacağını belirten Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

Elektronik Mührün, Mali Mühür yerine kullanılabileceğine ilişkin düzenlemelerin yapılmasının ardından ülkemizde kullanımını başlatmayı planlıyoruz.

Elektronik İmzanın bireylere verildiğini ve bireyin ıslak imzasının yerine geçtiğini belirten Bakan Uraloğlu, imza sahibinin kimliğinin doğrulanmasını ve imzalanan verinin bütünlüğünün korunmasını sağladığını ifade etti.

"Elektronik mühür tüzel kişiliklere yani şirketlere özel"

Elektronik mührün ise tüzel kişiliklere yani şirketlere, kuruluşlara ve kurumlara verildiğini belirten Uraloğlu, mühür sahibinin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılacağını ifade ederek şu bilgileri verdi:

Elektronik bir dokümanın tüzel kişi tarafından oluşturulduğunun ve kaynağının belirlenmesi, mühürlenen verinin bütünlüğü elektronik mühür ile sağlanacak. Kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zamandan, kâğıttan ve birçok diğer giderden tasarruf sağlayacak, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı daha atmış bulunuyoruz.

"Gerekli hazırlık çalışmaları tamamlandı"

Türkiye'de, 5070 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ve aktif olarak hizmet veren 8 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS) bulunduğunu belirten Bakan Uraloğlu, şunları söyledi:

Yönetmelik ile düzenlenen elektronik mühürler de elektronik imza mevzuat kapsamında faaliyet gösteren ESHS’ler tarafından verilebilecek. Bunun için gerekli hazırlık çalışmalarımızı tamamladık. Elektronik Mührün, Mali Mühür yerine kullanılabileceğine ilişkin düzenlemelerin de yapılmasının ardından ülkemizde elektronik mührün kullanımını başlatmayı planlıyoruz.

"Mali Mühür uygulamasını hayata geçirdik"

Teknolojik ilerlemelere paralel olarak, elektronik imzalı verilerde imza sahibinin kim olduğunun yanı sıra hangi kurum adına imza attığının da önemli bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Uraloğlu, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

Elektronik ortamda bir belgeyi üreten kurum, kuruluş, işletme ya da tüzel kişiliğin belirlenebilmesi için 'Mali Mühür' uygulamasını başlattık. 5070 sayılı Kanun ve İlgili Yönetmelik ile hukuki dayanağı oluşturulan ‘Elektronik Mühür’ ile ilgili çalışmaların yapılmasının ardından Elektronik mührün hem mali mühür hem de kurumsal mühür yerine kullanılabilmesini sağlayacağız.