Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın talimatları doğrultusunda, kent genelindeki su ve altyapı sorunlarını çözmek amacıyla çalışmalara hız veren Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Edremit’te Körfez Siteler Birliği öncülüğünde yaklaşık 250 site yöneticisiyle buluştu.
Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’ın da katıldığı toplantıya, BASKİ Genel Müdür Yardımcısı Nuri Çaynak, Planlama Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı Sertan Tezcan, Projeler Dairesi Başkanı Erhan Mustafa Sarıkaya ve site yöneticileri de katıldı. Toplantıda, site yöneticileri yıllardır süregelen altyapı sorunlarıyla ilgili taleplerini dile getirdi. BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Zeytinli’de yaşanan altyapı sorununu çözmek için harekete geçtiklerini belirtti ve mevcut arıtmanın yetersizliği nedeniyle büyütülmesi için sahada yapılan fizibilite çalışmaları hakkında bilgi verdi. Öztürk, kalıcı çözümler üreterek ilerlemek istediklerini ifade ederek, site yöneticilerinin duyarlılıklarından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
"EDREMİT KÖRFEZİ, MARMARA DENİZİ GİBİ OLMASIN"
Pandemi döneminden bu yana Körfez bölgesinde yoğun bir nüfus artışı yaşandığını belirten Körfez Siteler Derneği Başkanı İsmail Çınar, “Bu durum sorunlarımıza kısa sürede müdahale edilmezse giderek büyüyeceğini göstermektedir. Biz peki ne istiyoruz? Altyapısı olmayan 7 mahalleye kanalizasyon ve beraberinde su şebekesi, bölgedeki yaz nüfusunun ihtiyacını karşılayacak ileri biyolojik arıtma sistemi, Edremit Körfezi’nin, Marmara Denizi olmaması için gerekli tedbirlerin acilen alınmasını talep ediyoruz. Biz, buranın genel sorunlarını Sayın Genel Müdürümüze bir dosya halinde vereceğiz. Edremit Körfezi’nin tek kurtuluşunun İleri Biyolojik Arıtma olduğunun bilincindeyiz. Neyi devraldığınızı biliyoruz. Bizim bu sorunlarımıza ilgi gösterdiğiniz için ayrıca teşekkür ediyoruz. Gelip bizi dinlediğiniz için ilginize çok teşekkür ederiz.” dedi.
ARITMA TESİSİ PROJELERİ TAMAMLANMA AŞAMASINDA
Altınoluk Doğu ve Güre Arıtma Tesisi Ön Proje ve Kanalizasyon Şebeke projelerinin hazırlanmakta olduğunu belirten Planlama Yatırım Dairesi Başkanı Sertan Tezcan, “Arıtma tesisi projeleri nihayete erdi. Yer ile ilgili mülkiyet çalışmaları tamamlandı. Şu an tek konu finans. Finansla ilgili de İller Bankası’ndan gerekli taleplerimizi yaptık. Finans aşaması tamamlandıktan sonra hızlı bir şekilde ihale sürecine girilecek. Bununla ilgili başka bir engelimiz yok.” dedi.
KANALİZASYON ŞEBEKE PROJELERİ TAMAMLANDI
Kanalizasyon şebeke projeleri ve terfi merkezi projelerinin de hazır olduğunu ifade eden Sertan Tezcan, “Arıtma tesisi projelerimiz de uygulamaya geçilebilecek pozisyonda. Finans aşaması çözüldükten sonra bununla ilgili gerekli çalışmalar hızlı bir şekilde başlayacak. Dışarda halk girişinde görsellerimiz var. Sorduğunuz sorulardan bir tanesi de ileri biyolojik arıtmaydı. Zaten atık su çıkış kriterlerini sağlayabilmemiz için ileri biyolojik arıtma tesisi yapılması gerekiyor, burası denize sıfır olan bir ilçemiz. Deniz kirliliğinin önüne geçebilmek amacıyla çıkış kriterleri sağlanabilmesi için ileri biyolojik arıtma tesisi olmazsa olmazlardan.” şeklinde konuştu.
"YAMALI BOHÇAYA DÖNEN BİR ALTYAPIMIZ VAR"
"BASKİ’ye geldiğimden beri şehrin röntgenini çekmeye çalışıyorum. Planlamalara göz attım ve buranın sorunlarını nispeten biliyorum. Sorunlar her şehirde benzer. Önemli olan niyet etmek ve belirlenen sürede işi tamamlayabilmektir. Bu anlamda bu şehre faydalı olacağıma inanıyorum." diyen BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, "Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim. Yıllardır bu şehirde yaşanan sorunlar hep aynı, yamalı bohçaya dönmüş bir altyapımız var. Günün gereksinimlerini karşılayamayan ya da hiç olmayan arıtma tesisleri mevcut. İleri biyolojik arıtma konusunda da çözüm üretmek için buradayız." dedi.
"YERE KARAR VERİP, HEMEN BAŞLAYACAĞIZ"
Altınoluk Güre Arıtma Tesisi ile birlikte Zeytinli Arıtmasının da diğer önemli bir sorun olduğunu vurgulayan BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, “Tesislerimizi inceliyoruz. Günün gereksinimlerine cevap vermekten oldukça uzakta bir arıtmamız var burada. İki ayrı hattan gelen deşarj var. İki ayrı noktadan geliyor. Ve genişleme ünitesi henüz yapılmamış bir yer. Proje grubumuz çalışıyor. Öncelikle şuna karar vermeye çalışıyoruz. Günümüz nüfusunun ihtiyacını karşılayacak nitelikte bir genişleme ünitesini oraya mı yapmak uygun yoksa karşıda, tarıma uygun organizenin olduğu yerde belediyemize ait bir yer var. Oraya mı uygun diye. Mevcut tesislerin durumu ne olacak? Çünkü belki betonarmesine bakacağız, belki özelliğini yitirmek üzere olan mevcut arıtma tesisleri var, havuzları var orada. Bunlarla ilgili çok detay var. Bu detaylarla ilgili projeci grubu çalışıyor, kısa zamanda bitecek. Onun bize tavsiye edeceği yerle ilgili başkanımızla tekrar bir araya geleceğiz. Ekipler, karşılıklı konuşacak. Yere karar verip, hemen başlayacağız. Çünkü kredi onayımız var. Bu iş artık kangren olmuş.” ifadelerini kullandı.
"YILLARCA İHMAL EDİLDİK"
Yıllardır özlemini çektikleri bir toplantıya katıldıklarını ifade eden site yöneticisi Sunay Çavdar, “Çünkü biz yıllarca ihmal edildik. Görevliler ve özellikle belediye ile hiç buluşamadık. Bu yüzden çok mutlu olduk. İnşallah, beklediğimiz sonuçları alırız. En azından kendimizi anlattık, sorunlarımızı anlattık. Çok yetkili bir kişiyi karşımızda bulmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sanıyorum sorunlar yerinde çözülecektir diye düşünüyorum.” dedi.
"AHMET AKIN BİZİM İÇİN ŞANS"
Olumlu bir toplantıya katıldıklarını belirten Körfez Siteler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Kaya, “Biz, site sakinlerinin sorduğu bütün sorulara içtenlikle cevaplar verildi. Kısa süre içerisinde birçok şey beklemek haksızlık olur. Dolayısıyla iyi bir toplantı oldu kısacası. Ahmet Akın’ı seviyoruz. Geçmişte milletvekiliydi. Mecliste çalışkan, konuşan bir milletvekilimizdi. Dolayısıyla Büyükşehir’e belediye başkanı olması bizim için bir şans.” dedi.