İzmir, yaz aylarında tatil yapmak isteyenler için popüler rotalardan biri. Tatil yapmak maksadıyla İzmir’i ziyaret eden vatandaşlarımız şehrin tarihi yapısını da merak ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan müze ve ören yerleri bu konuda ön plana çıkıyor.

İzmir’le bütünleşen Efes Antik Kenti görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bu eşsiz yapıyı ziyaret etmek isteyenler için Efes Antik Kenti giriş ücreti başta olmak üzere tüm bilinmesi gerekenlere açıklık getirdik. İşte ayrıntılar…

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

Efes Antik Kenti, Antik Çağın Anadolu başkentidir. Oldukça dikkat çeken bir mimariye sahip olan Efes Antik Kent, binlerce yıldır ayakta kalarak adete zamana meydan okumaktadır. 

Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu eşsiz yapı her yıl hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Anadolu’nun ana tanrıça geleneğine dayalı ve antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın da Efes’te yer alması, Efes Antik Kentin önemini daha da artırıyor.

Tarihi dokusu sayesinde ülkemiz için oldukça önemli bir turizm kapısı olan Efes Antik Kenti, göz alıcı metropolis dokusu ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bu eşsiz yapıyı ziyaret etmek isteyen ve planlarını yapan ziyaretçiler için giriş ücreti de bilinmesi gereken bir detay. Seyahatinizi kolaylaştırmak için Efes Antik Kenti giriş ücretine dair bilgileri listeledik…

Türk vatandaşları için 2024 yılı Efes Antik Kenti giriş ücreti ise şu şekilde açıklandı:

  • Efes Antik Kent ören yeri giriş ücreti: 700 TL
  • Efes Deneyim Müzesi giriş ücreti 425 TL
  • Efes Yamaç Evleri giriş ücreti: 320 TL
  • Abayla ulaşım sağlayacak vatandaşlarımız için ise otopark ücreti 120 TL.

Yabancılar için 2024 yılı Efes Antik Kenti giriş ücreti ise aşağıdaki gibidir:

  • Efes Antik Kenti ve Digital Efes Deneyim Müzesi giriş ücreti: Kişi başı 40 euro / 44 dolar
  • Teras evleri girişi ücreti: Kişi başı 15 euro / 17 dolar
  • Efes Müzesi giriş: Kişi başı 10 euro / 11 dolar
  • Meryem Ana Evi giriş ücreti: kişi başı 15 euro / 7 dolar
  • John Basilica / İsa Bey Camii: kişi başı 6 euro / 7 dolar

Şu kişiler ise Efes Antik Kenti’ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görme fırsatına sahiptir:

  • 18 yaş altı öğrenciler
  • Öğretmenler
  • 65 yaş üstü vatandaşlar
  • Müzekart sahibi olan kişiler

Efes Antik Kenti Giris Ucreti 5

Efes Antik Kenti'nde Müzekart Geçerli Mi?

Söz konusu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan ören yerleri gezisi olduğunda müzekart geçerli mi sorusu öne çıkıyor. Bu durum Efes Antik Kenti ziyaretçileri için de geçerli. 

Müze Kart, müzelerde geçerli olan bir kart sistemidir ve turistik mekanlara giriş ücretlerini kapsar. Bu kart, kültür mirasını keşfetmek isteyenler için büyük avantajlar sunmaktadır. Bu kapsamda Efes Antik Kenti de Müzekart sahiplerine ücretsiz gezi fırsatı sunmaktadır. 

Müze Kart sahibi olmayan vatandaşlar Efes Antik Kenti'nden Müze Kart çıkartabilir ve bu şekilde ücretsiz gezme imkanı bulabilir. Ayrıca gece müzeciliği kapsamında Efes Antik Kenti'ni gece ziyaret etmek de mümkün.

Efes Yamaç Evler Giriş Ücreti

Efes Antik Kenti giriş ücretinin yanında Yamaç Evler de merak ediliyor. Dönemin zenginlerine ait evlerin yer aldığı Yamaç Evler başlı başına lüks bir yaşamı gözler önüne seriyor. Hatta o dönemde tüm bu evlerin yerden ısıtma sistemine sahip olduğu da biliniyor. Günümüze kadar gelen kalıntılar ise oldukça iyi durumda ve ziyaretçilerine açık. 

  • Efes Yamaç Evler giriş ücreti: 320 TL.

Müzekartın geçerli olmadığı bu bölgede ücretsiz gezi maalesef mümkün değil. 

Efes Antik Kenti Giris Ucreti 1

Efes Antik Kenti Nerede?

Efes Antik Kenti’ni ziyaret etmek isteyen kişiler nerede olduğunu de merak ediyor. Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde, Selçuk’a 3,5 km, İzmir şehir merkezine ise 83 km uzaklıkta yer alıyor.

Kuşadası yolu üzerinde konumlanan antik kentin Kuşadası’na uzaklığı ise yalnızca 19 km. Antik kent hem konumu hem de tarihi değeri ile her yıl yerli ve yabancı fark etmeden 2 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlıyor.

Askerlere moral için elma dağıtan "Elmacı Dede" Askerlere moral için elma dağıtan "Elmacı Dede"

Efes Antik Kenti Giris Ucreti 2

Efes Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Efes Antik Kenti ziyaret etmek isteyenler için birçok alternatif mevcut. Özellikle İzmir’e uçakla gelenler için araç kiralama seçeneği oldukça mantıklı. Efes Antik Kenti’ne en yakın havalimanı İzmir’de bulunan Adnan Menderes Havalimanı ve antik kent havalimanına 60 km uzaklıkta yer alıyor. Bu mesafe araçla ortalama 45 dakika sürüyor. 

Efes Antik Kenti'ne Toplu Taşımayla Nasıl Gidilir?

Efes Antik Kenti’ne trenle ulaşım oldukça kolay. İlk alternatif olarak İzmir merkezinden Basmane – Söke ya da Basmane – Denizli güzergâhlarında çalışan banliyö trenlerini kullanmak. Bu trenler Selçuk Garı’ndan geçiyor. Garda indikten sonra ise yalnızca 650 metrelik bir yürüme mesafesi ile antik kente ulaşmak mümkün.

Tüm bu seçeneklere ek olarak antik kente otobüs ile gelmek de tercih edilebilir. Bunun için Selçuk otobüs bileti alınması gerekiyor. İlçe merkezi ile antik kent arası 3 km. Selçuk otogarından gün boyu düzenlenen minibüsler ile Efes Antik Kenti’ne direkt ulaşım sağlanabilir.

Efes Antik Kenti'nin yakınından geçen ESHOT hattı:

  • 770 (Selçuk - Torbalı Aktarma Merkezi)

Efes Antik Kenti Giris Ucreti 4

Efes Antik Kenti Tarihi

Efes Antik Kenti ve çevresinde yapılan kazılar bugün dahi herkesi hayrete sürüklüyor. Her sene yapılan kazın çalışmaları ile bölge tarihi açısından bir sürprizle karşılaşılan Efes Antik Kenti oldukça önemli bir yapı. 

Tarihi M.Ö. 8600 yılına kadar uzanan Efes Antik Kenti, ilk olarak kimler tarafından kurulduğu kanıtlanamamış olmakla birlikte tarih boyunca Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi önemli devletlere ev sahipliği yapmıştır Yaklaşık olarak 9 bin yıl boyunca yerleşim yeri olarak kullanılan kentte bugün tüm bu medeniyetlere ait izlere rastlamak mümkün. Kent dünya tarihinde de oldukça önemli bir konuma sahiptir.

İlk kurulduğu dönemde basit bir yerleşim yeri olmakla birlikte tarih boyunca çok sayıda ticaret yolunun üzerinde yer alması sayesinde kısa sürede oldukça gelişme göstermiştir. Altın çağı olarak nitelendirilebilecek dönemini ise bulgular eşliğinde, MÖ 129’da Roma İmpratorluğu zamanında yaşandığı söylenmektedir. Hatta bu dönemde çağının en büyük metropollerinden biri haline geldiği de bilinmektedir. 

Bu tarihlerde kentin nüfusu 200 bine ulaşmıştır. Zamanında liman kenti olan ve çağının çok ötesinde bir gelişmişlik seviyesine sahip olan Efes’in nehirle birlikte gelen alüvyonlara bağlı olarak limanı dolmuş ve eski ihtişamını kaybetmeye başlamıştır. 

İçerisindeki Celcus Kütüphanesi, dünyaca ünlü Artemis Tapınağı, Yamaç Evler ve daha nicesi ile Efes, mutlak görmen gereken tarihi değerlerimiz arasında yer almaktadır. 

Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Efes Antik Kenti giriş ücretini paylaştıktan sonra ziyaret saatlerine değinelim… Yaz ve kış sezonu olarak değişiklik gösteren Efes Antik Kenti giriş – çıkış saatleri şu şekildedir;

  • Yaz dönemi açılış saati: 08.00
  • Yaz dönemi kapanış saati: 19.30
  • Kış dönemi açılış saati: 08.30
  • Kış dönemi kapanış saati: 18.00

Efes Antik Kenti, dini bayramların birinci günlerinde öğle saatine kadar ziyarete kapalıdır. Bayramların devam eden günlerinde ise ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. 

Efes Antik Kenti'nde Gezilecek Yerler

Efes Antik Kenti gezisinde görmeniz gereken birçok tarihi ve kültürel mekan bulunuyor.

Efes Antik Kenti'nde gezilecek yerler aşağıdaki gibidir:

  • Celcius Kütüphanesi
  • Efes Antik Tiyatrosu
  • Artemis Tapınağı
  • Efes Yamaç Evler
  • Hadrianus Tapınağı
  • Mermer Cadde
  • Agora
  • Trajan Çeşmesi
  • Serapis Tapınağı
  • Aşk Evi
  • Domitian Tapınağı

Sık Sorulan Sorular

Efes Antik Kenti giriş ücreti konusu etrafında sık sorulan soruları yanıtladık!

Efes Antik Kenti ne kadar sürede gezilir?

Efes Antik Kenti ortalama 2 saatte gezilebiliyor. Ancak kapsamlı bir gezi için minimum 3 saaat ayırmakta fayda var.

Efes gece ışıklar kaçta açılıyor?

Efes Antik Kenti bilindiği üzere gece müzeciliği kapsamında ziyaretçilerini ağırlıyor. Efes Antik Kenti'nin ışıkları 20:30'da açılıyor. Ören yeri gece 00:00'a kadar ziyaret edilebiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ