Çernobil nükleer felaketinin 38. yıldönümünde Ege Çevre ve Kültür Platformu düzenlediği basın açıklamasıyla yetkilileri bir nükleer maceraya karşı uyardı. Basın açıklaması Gaziemir’de “İzmir’in Çernobili” olarak bilinen eski kurşun fabrikasında nükleer atıkların bulunduğu alanda gerçekleşti. EGEÇEP eşsözcüsü Baha Okar tarafından okunan basın açıklamasında bir deprem bölgesi olan Türkiye’de, aktif Kıbrıs ada yayı faylarının etki alanında bulunan Akkuyu’da inşa edilen nükleer santralin Çernobil ya da Fukuşima gibi büyük bir nükleer felakete dönüşebileceği vurgulandı. Basın açıklamasının gerçekleştiği bölgedeki tehlikeli radyoaktif atıkların 17 yıl önce saptandığına ancak bu süre zarfında atıkların bertaraf edilmesi için hiçbir ciddi adımın atılmadığına dikkat çeken açıklamada, bu durumun iktidarın nükleer tehdit karşısındaki vurdum duymazlığının kanıtı olduğu ifade edildi.
İnsan sağlığını tehdit ediyor
İzmir Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu’ndan Onur Eştürk ve Dönem Sözcüsü Ayhan Aksoy’un da katıldığı açıklama şu sözlerle devam etti: bela yıllardır burada duruyor, yasal sınırın 7000 kat üzerinde radyasyona sebep oluyor. Mahalle halkının, etrafındaki tüm canlıların, İzmirlilerin yaşamını, sağlığını tehdit ediyor. Ancak şimdiye dek bertaraf edilmesi için, bu alanın temizlenmesi için, ilgili Bakanlıklar tarafından bir şey yapılmış değil. Bu tehditle birlikte yaşayan mahalle halkının, muhtarların, Belediyelerin ve çevre örgütlerinin çığlığı, duymazdan geliniyor. Bu nükleer atıkların nereden, hangi yasadışı yollarla, kimler tarafından getirildiği bile ortaya çıkarılmış değil.”
Bölge halkı da tepkili
Açıklamanın son bölümünde tüm nükleer santral projelerinin durdurulması ve İzmir’deki nükleer çöplüğü temizlemek için acil olarak ve şeffaf bir şekilde harekete geçilmesi çağrısında bulundu.Basın açıklamasına katılan mahalleliler, atık sahasından gelen kokudan ve özellikle yağmurlu havalarda yükselen dumandan rahatsız olduklarını, komşuları arasında kanser ve düşük vakalarının arttığını belirtti.