ALPER TEMİZ - Karacasöğüt Koyu’nda Global Marin tarafından yapılmak istenen 'Yat Yanaşma İskelesi ve Turizm Konaklama Tesisi' projesine ilişkin açılan davanın duruşması, 14 Ekim 2024 Pazartesi günü Muğla 2. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, davacı vatandaşlar, davacı vekili, Muğla Büyükşehir Belediyesi vekili ve Muğla Valiliği vekili hazır bulundu. Global Marin’in vekili ise duruşmaya katılmadı.

Açıklamada, Global Marin’in yelkencilik eğitimi vermek amacıyla tahsis edilen alanı zaman içinde yatların bağlandığı bir marinaya dönüştürdüğü belirtildi. Bu dönüşümün mevzuata aykırı olmasına rağmen, Muğla Valiliği’nin firmanın marina büyütme talebine 'ÇED gerekli değil' kararı verdiği, böylece yasadışı bir durumu meşrulaştırdığı vurgulandı.

Açıklamada, Karacasöğüt Koyu'nun bir bölümünün 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildiği, ancak dava sürecinde bu tescilin bilirkişi raporlarında ve Mahkeme kararlarında göz ardı edildiği belirtildi. Proje alanının tamamının 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kaldığına dair Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun tescil kararının Mahkeme heyetine sunulduğu ifade edildi.

Son olarak, Kent Politikaları Derneği ve MUÇEP, Karacasöğüt Koyu’nun Akdeniz foku, Caretta caretta kaplumbağası ve Posidonia oceanica gibi koruma altındaki türlerin yaşam alanı olduğuna dikkat çekerek, Mahkeme’den kamu vicdanını rahatlatacak bir karar beklediklerini vurguladı. Ayrıca Global Marin hakkında gerekli işlemlerin başlatılması için kamuoyuna ihbarda ve suç duyurusunda bulunduklarının da altı çizildi.

"Müdahil Global Marin vekili duruşmaya katılmadı"

Kent Politikaları Derneği ve MUÇEP tarafından yapılan ortak açıklamada şu bilgilere yer verildi, "Karacasöğüt Koyu’nda, Global Marin tarafından yapılmak istenen 'Yat Yanaşma İskelesi ve Turizm Konaklama Tesisi' projesine verilen 'ÇED gerekli değildir' kararın iptal edilmesi için açtığımız davanın duruşması 14 Ekim 2024 Pazartesi günü, 15.10'da görüldü. Duruşmaya davacı vatandaşlar, davacı vekili, davacı Muğla Büyük Şehir Belediyesi vekili, davalı Muğla Valiliği vekili katıldı. Müdahil Global Marin vekili ise duruşmaya katılmadı.

Yelkencilik eğitimi vermek üzere Global Marin’e tahsis edilen alan zaman içerisinde mevzuata aykırı olarak yatların bağlandığı bir marinaya dönüşmüştü. Yasaya aykırı bu durumu önlemesi, müdahale etmesi gereken Valilik, firmanın marina büyütme talebine “ÇED gerekli değil” kararı vererek adeta mevcut mevzuata aykırılığı ödüllendirme, meşrulaştırma yolunu tercih etmiştir. Biz böylesi gariplikler silsilesini açıklığa kavuşturmak ve adalete ulaşmakla ilgili bir hukuk yolculuğuna çıktık. ÇED gerekli değildir kararının iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesinde dava açtık. Ancak gariplikler dava sürecinde de devam etti.

Whatsapp Image 2024 10 15 At 17.13.09

Hatırlayacağınız gibi Karacasöğüt Koyunun bir bölümü 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmişti. Ancak gerek bilirkişi raporunda gerek Mahkemenin ara kararıyla kurumlardan talep ettiği belgelerde arkeolojik sit alanı tescilinden bahsedilmediğini gözlemledik. Sanki proje bir marina projesi olmasına rağmen yalnızca karasal alanda yapılacakmış gibi projenin yer aldığı karasal alandaki parsellerin “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım” alanı olduğuna dair bilgiler dosyaya sunuldu. Global Marin’in proje alanının tamamı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalmasına rağmen bu gerçeklik ısrarla Mahkeme dosyasından gizlenmek istendi. Oysa aynı koydaki MUÇEV’in marina genişletme talebi için verilen 'ÇED olumlu' kararı önce İdari Mahkeme devamında Danıştay tarafından projenin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanında yer alması nedeniyle iptal edilmişti.

Muğla 2. İdare Mahkemesinde görülen duruşmada dosyada karşılaştığımız garipliklerin altı çizildi. Mahkeme heyetine MUÇEV davasında İdari Mahkemenin 'ÇED Olumlu' kararını keşif dahi yapmadan iptal ettiği hatırlatıldı. Proje alanının tamamının 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kaldığını gösteren Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun tescil kararı Mahkeme heyetine sunuldu. Mahkemenin adaleti tesis eden, kamu vicdanını rahatlacak bir karar vermesini bekliyoruz. Çünkü proje alanı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olmasının yanında Gökoca Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan endemik fauna ve floraya ev sahipliği yapan nadir doğa alanlarından biri. Karacasöğüt koyu koruma altındaki Akdeniz foku, Caretta caretta ve Posidonia oceanicanın yaşam alanı. Bu bağlamda yelken okulu olarak izin almış ama bu izni yat bağlanan marinaya dönüşerek suiistimal etmiş Global Marin hakkında gerekli işlemlerin başlatılması için kamuoyu önünde ilgili kurumlara ihbarda ve suç duyurusunda bulunuyoruz."

Muhabir: Alper Temiz