Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle bu sene 18’incisini düzenlediği EİB Moda Tasarım Yarışması’nın finali 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü Tarihi Havagazında düzenlenecek.
18’inci EİB Moda Tasarım Yarışması’nın “Analog” temasıyla tasarımcılar, teknolojinin kısıtlamalarından kurtulmaya ve geleneksel yöntemlere geri dönerek yaratıcılıklarını keşfetmeye hazır olacaklar.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, genç tasarımcılara sundukları dünya çapında kendini gösterebilme fırsatını vurgulayarak, "Özgün, yenilikçi ve yaratıcı tasarımlarla gençlerimizi küresel arenada tanıtmak için yıllardır çaba sarf ediyoruz. Yarışmamıza katılan başarılı tasarımcılar, uluslararası moda okullarında aldıkları eğitimlerle sektörümüze önemli katkılarda bulunuyorlar. Şimdiye kadar yarışmamızda dereceye giren 20'den fazla tasarımcı, Bakanlığımızın destekleriyle dünya çapında tanınmış moda okullarında yüksek lisans eğitimi alma fırsatı elde ettiler. Bu başarılar, gençlerimiz ve Türk Moda Endüstrisi için önemli bir ilerleme kaydediyor" şeklinde konuştu.
"Tasarımcılarımız ekonomimize değer katıyor"
EHKİB Sosyal Organizasyonlar ve Yarışma Komitesi Başkanı Tuğba Hazar ise bu yılki yarışmanın sezondan bağımsız erkek ve kadın koleksiyonlar üzerine olduğunu belirterek, "Yarışmaya olan ilgi oldukça yoğun oldu ve 230 başvuru aldık. Bu yıl 18'incisini düzenlediğimiz yarışmamızda, motivasyonu yüksek bir katılımcı kitlesiyle karşılaştık. Temamız olan 'Analog', tasarımlarda hızlı dijital dünyadan bir kopuşu ve analog yöntemlerin estetiğini vurgulayarak tasarımın içindeki sanatı keşfetmeyi amaçladık. İlk 10'u belirlemek gerçekten zor oldu ve jürimiz titizlikle değerlendirme yaptı. Ekonomimize değer katan ve geleceği düşünen tasarımcıların önemini vurgulamak istiyoruz. 29 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşecek final defilesinde, 10 finalistimiz şampiyonluk için yarışacak" şeklinde konuştu.
İlk 10'a giren finalıstlerin isimleri şöyle; Aslı Özer, Buse Ünal, Elif Demirbilek, Haldun Albers Sümerman, Kübra Tüysüz, Mustafa Sıtkı Asmaoğlu, Nilgün Demirhan, Ömer Baycan, Sevgi Yılmaz, Zeynep Karlıdağ.
Yarışma kapsamında ilk üç dereceyi alan finalistler para ödülünün yanı sıra Ticaret Bakanlığı’nın onayı halinde yurt dışında 12 ay süreli eğitim fırsatına da sahip olabiliyor. İlk 10 finalist bu ödüllerin yanında EHKİB Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde yine EHKİB tarafından milli katılım organize edilen moda sektörünün önde gelen moda fuarlarını ziyaret hakkı elde etmektedir.
Bu kapsamda ziyaret edilen fuarlar: Fransa/Paris’te senede 2 kez düzenlenen Premiere Vision Paris fuarı ile Almanya-Münih’te senede 2 kez düzenlenen Munich Fabric Start fuarı.
Bugüne kadar Moda Tasarım Yarışmalarında dereceye giren 20’nin üzerinde tasarımcı Bakanlığımızın bursuyla dünyaca ünlü moda okullarında master yapma fırsatı yakaladı. Halihazırda EİB 15.Moda Tasarım Yarışması finalistimiz Ayşe Kaya Fransa-Paris’te bulunan Instıtut Français de la Mode moda okulunda, 16.yarışmanın finalistimiz Edanur Polat ise İtalya-Milano’da bulunan NABA moda okulunda eğitimlerine devam ediyor.
Nakdi ödüller ise şöyle belirlendi;
Birincilik Ödülü 100.000 TL
İkincilik Ödülü 75.000 TL
Üçüncülük Ödülü 50.000 TL.
EİB 18. Moda Tasarım Yarışması-Tema hakkında:
"ANALOG," içinde bulunduğumuz hızlı tempolu dijital dünyadan bir kopuşu temsil ediyor ve analog yöntemlerin güzelliğini ve basitliğini keşfetmeyi amaçlıyor.
"Analog," yavaşlamanın ve düşünmenin önemini vurguluyor. Hızlı tepkiler ve anlık tatminler dünyasında, bu tema yaratıcı süreçleri değerli kılıyor ve deneme yapmaya, tasarımın içindeki sanatı görmeye teşvik ediyor.
“ANALOG” temasını iyi yorumlayan tasarımcılar, teknolojinin kısıtlamalarından kurtulmaya ve geleneksel yöntemleri kullanarak yaratıcılıklarını keşfetmeye hazır olacaklar. Bu, insan dokunuşunu, her parçayı benzersiz kılan kusurları ve bir giysinin yaratılmasında kullanılan sanatı yorumlamak için bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin 18. Moda Tasarım Yarışmasının ana teması olan "Analog," tasarımcıları geleneksel işçiliğin zarafetini ve sadeliğini keşfetmeye, dijital dünyaya bir mola vererek yaratım sürecini takdir etmeye, şu anki hızlı tempolu dijital dünyadan bir kopuşu temsil etmeye ve analog yöntemlerin güzelliğini ve sadeliğini keşfetmeye davet ediyor.