Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 181 milyon dolarlık ihracatla zirvedeki yerini korurken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 121 milyon dolarlık döviz getirisiyle ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada ise Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 101 milyon dolarlık ihracat performansıyla yer aldı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, %4'lük artışla 97 milyon dolarlık ihracatla başarılı bir performans sergilerken, Ege Maden İhracatçıları Birliği ihracatını %2 artışla 91 milyon dolara çıkardı. Ege Tütün İhracatçıları Birliği %6 artışla 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği %9 artışla 67 milyon dolarlık ihracat elde etti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin ihracatı 63 milyon dolar olarak kaydedilirken, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 60 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 55 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 24 milyon dolarlık, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 11 milyon dolarlık ihracatla katma değer yarattı.
"2025 yılından itibaren daha olumlu bir enflasyon görünümü bekliyoruz"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yapılan açıklamada, "Birliğimiz, sanayi ürünleri ihracatında 688 milyon dolar, tarım sektörlerimizin ihracatında ise 550 milyon dolar elde etti. Haziran ayında toplamda 178 farklı ihraç pazarına ulaşarak, 73 ülke ve bölgeye ihracatımızı artırdık. Avrupa Birliği'ne olan ihracatımız, 626 milyon dolarlık hacme ulaşarak toplam ihracatımız içinde %53'lük pay aldı. İhracatımızda ilk beş ülke sırasıyla Almanya, ABD, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık oldu." ifadelerine yer verdi. Eskinazi, sürdürülebilir büyüme için düşük enflasyonun önemine vurgu yaparak, "Çok üret, çok ihraç et, enflasyon daha çabuk düşsün." stratejisini benimsemiştir. Ekonomik istikrar için faiz, enflasyon ve kur politikalarının dengelenmesi gerektiğini belirterek, "Ekonominin faiz-enflasyon-kur sarmalından kalıcı olarak çıkarılmasını, 2025 yılından itibaren daha olumlu bir enflasyon görünümü bekliyoruz." dedi.
Ege Bölgesi'nin genel ihracat performansı
Ege Bölgesi'nin toplamda 2 milyar 245 milyon dolarlık ihracat yaparak bölgesel ekonomiye katkı sağladığı da belirtilirken, İzmir'in bu rakama 1 milyar 204 milyon dolarlık katkıda bulunduğu ifade edildi. Ege Serbest Bölgeleri'nin de 212 milyon dolarlık ihracat rakamıyla önemli bir pay aldığı kaydedildi. Manisa'nın 355 milyon dolarlık ihracatla Ege Bölgesi illeri arasında öne çıktığı, Denizli'nin ise 344 milyon dolarlık ihracat performansıyla Manisa'yı takip ettiği belirtildi. Balıkesir'in 117 milyon dolarlık ihracatla dördüncü sıraya yerleştiği, Muğla'nın 79 milyon dolar, Aydın'ın 67 milyon dolar, Kütahya'nın 33 milyon dolar, Afyonkarahisar'ın 24 milyon dolar ve Uşak'ın 19 milyon dolarlık ihracatla bölge ekonomisine katkı sağladığı ifade edildi.