EKONOMİ HABERLERİ

Ekonomist Ayhan Bülent Toptaş: Sanayide yaşanan daralma sürpriz değil... Acı reçeteyi daha çok hissedeceğiz!

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan Ekonomist Ayhan Bülent Toptaş, 'sanayi PMI endeks rakamlarında meydana gelen gerileme sürpriz olmadı. Önümüzdeki aylarda da bu sıkıntılar sürecektir' hatırlatmasında bulundu.

İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye İmalat PMI anketi sonuçları Mayıs 2020'den bu yana en net düşüşün yaşandığını ortaya çıkardı. ISO konuyla ilgili açıklamasında 'Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında bozulma eğilimi üçüncü çeyrek sonunda belirginleşti. Firmalar, talep koşullarının zorlu seyrettiği yönünde yaygın geri bildirimlerde bulundu. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki düşüş bir önceki anket dönemine göre hızlandı. Enflasyon ise ılımlı düşüşlere rağmen hem girdi maliyetlerinde hem de nihai ürün fiyatlarında belirgin düzeylerde kaldı' ifadelerine yer verdi.

Dezenflasyon politikası talebi yavaşlatıyor...

'Geçen yıl ortasından itibaren TCMB politika faizini artırmaya başladı. Politika faizi bu yılın mart ayında en yüksek seviyesi olan yüzde 50'ye ulaştı. Bu seviye hala korunuyor' hatırlatmasında bulunan ekonomist Ayhan Bülent Toptaş, 'bu seviye korundukça reçetenin acılığı daha fazla hissediliyor. Uygulanan bu dezenflasyon  programı ile birlikte  bu yılın  ikinci çeyreğinde  talepteki yavaşlama belirginleşti. Sanayi sektöründe yüzde 1.8 lik bir gerileme görüldü.Bu gelişmeye sanayicilerin endişeli açıklamaları eşlik etti. Sanayi sektöründe sıkışıklıkların arttığını öne süren değerlendirmeler yoğunlaştı. O nedenle İstanbul Sanayi Odasının imalat sanayi  PMI endeks rakamlarında meydana gelen gerileme sürpriz olmadı' vurgusunda bulundu.

Sadece faiz politikasıyla olmaz!

'Önümüzdeki aylarda da bu sıkıntılar sürecektir' diyen Toptaş, 'Enflasyonla mücadelenin  sadece TCMB üzerinden yürütülmesinin  bu zorlukların yaşanmasında önemli rolü var. Diğer taraftan kurun baskı altında tutulması ve Avrupa daki durgunluk da imalat sanayinin ihracata dönük çabalarının sonuç vermesini zorlaştırıyor' hatırlatmasında bulundu.

Yapısal reformlar olmadan...

'Bütün bu sorunların çözümü ekonomiyi bütün yönleriyle dikkate alan yapısal reformlarla mümkün olabilir' hatırlatmasında bulunan Ayhan Bülent Toptaş, 'Hukukun üstünlüğü, kamu düzeni, serbest piyasa ekonomisi prensiplerine uyum, kamuda tasarruf gibi konular ciddiyetle ele alınmadığı sürece Türkiye nin ekonomik performansı ile ilgili sorunlar devam edecektir' mesajı verdi.