Akademisyen yazar Erol Mütercimler'in 'Mehmet Şimşek istifa etti ama Cevdet Yılmaz ikna edip vazgeçirdi' iddiasıyla başlayan, gazeteci Nuray Başaran'ın 'Mehmet Şimşek'le cumhurbaşkanı ekonomi danışmanları arasında tartışma çıktı' kulis bilgisiyle devam eden ve en son Cemal Enginyurt'un 'Mehmet Şimşek istifa etti' iddiasıyla sürekli tartışılan ekonomi yönetimine uzman bir isim kol kanat gerdi. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ekonomist İbrahim Turhan'a göre ekonomide kara tablo çizenlere inat, işler fena gitmiyor.
Kurda ani ve sert hareketler olmayacak...
''Felaket senaryolarına itibar etmiyorum. Yakın dönemde kanımca: kurda 2018-23 dönemindekine benzeyen ani ve sert hareketler olmayacak' hatırlatmasında bulunan İbrahim Turhan, 'Mehmet Şimşek ve ekibi gitmeyecek. Finansal kriz (kur, faiz, borsa vs.) çıkmayacak. İktisadi faaliyette sert daralma yaşanmayacak.
Enflasyon düşüyor, daha da düşecek.
Nihai yurt içi talepte dengelenme yaşanıyor. Bu eğilim sürecek. Dış açık azalıyor. Dış finansman sıkıntısı yaşanmayacak.
Kamu maliyesinde bozulma durdu. Kamu finansmanda sürdürülebilirlik sorunu yok. TCMB rezerv biriktirdi, daha da biriktirecek.
İyi niyetli olmayanlar anlamamakta direnecek, slogan atarak ya da hakaretle tepki gösterecek' vurgusu yaptı.
Pembe bir tablo yok ama...
İbrahim Turhan sosyal medyadan paylaştığı mesajında şunları söyledi.
Ama iyi niyetli olan izleyiciler için şunu bir daha vurgulayayım: bu tespitler, “ekonomi çok iyi, pembe tablo var” demek değil,
Çok kötü bir noktada olan ekonomi normalleşiyor sadece.
Ekonomide ciddi sorunlar var.
Enflasyonun tek haneli düzeye gelebilmesi için -her şey yolunda gitse bile- en az 2 yıl var.
2018-23 arasındaki yanlış ekonomi politikaları yüzünden zaten sorunlu olan gelir dağılımı daha da bozuldu. Dar gelirliler hayat pahalılığı altında eziliyor.
Yüksek enflasyon servet transferine yol açtı. Orta sınıf eriyip dağıldı.
Fiyatlama davranışı ve fiyat algısı bozuldu. Enflasyon katılık kazandı.
Sürdürülebilir büyüme ve kalıcı fiyat istikrarı için yapısal reformlar gerekiyor ama içerdeki ve dışardaki konjonktürde bu çok zor.
Siyaset, hukuk, demokratik haklar ve özgürlükler, adil-şeffaf-hesap verebilir kamu yönetimi, iş ve yatırım ortamı gibi alanlarda ciddi sıkıntılar var. Ama bunlar şimdilik tek başlarına ekonomiyi doğrudan etkileyecek konular değil.
Kriz, erime, çöküş beklemiyorum...
Bütün bunlara karşın bir daha vurgulayalım ki bu akışın başında da belirttiğim gibi yakın zamanda ben bir kriz, erime, çöküş beklemiyorum.
Kategorik/ideolojik müzmin muhalifler, “kriz çıksın bunlar gitsin” cephesi, kur lobisi ile enflasyon lobisi yine küfredecek ama gerçek bu…