Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl verilecek bitkisel üretim destekleri açıklandı.
2024 yılı bitkisel üretim destekleri ile diğer bazı tarımsal teşviklere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Karara göre, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak, gıda arz güvenliğini temin etmek, verim ve kaliteyi artırmak, çevreci yaklaşımları teşvik etmek ve uygulanan politikaların etkinliğini artırmak amacıyla çiftçilere çeşitli destekler sunulacak.
Arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye ve yulaf gibi ürünler için dekar başına 123 lira mazot, 62 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 185 lira; çeltik için 300 lira mazot, 62 lira gübre olmak üzere toplam 362 lira; dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yaş çay ve zeytin için 103 lira mazot, 35 lira gübre olmak üzere toplamda 138 lira; mercimek ve nohut için 123 lira mazot, 35 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 158 lira destek sağlanacak.
Kütlü pamuk için 410 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere toplamda 472 lira, soya için 205 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere toplamda 267 lira, yağlık ayçiçeği ve kolza (kanola) için 144 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere toplamda 206 lira, yem bitkileri için 103 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere toplamda 165 lira ve diğer ürünler için 103 lira mazot ve 35 lira gübre olmak üzere toplamda 138 lira destek sağlanacak. Ayrıca, nadas alanlarına 50 lira mazot desteği ödenecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Toprak Analiz laboratuvarlarına, asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde her 50 dekar arazi için bir analiz yapılması şartıyla 50 lira destek ödemesi yapılacak.
Organik bal üreticilerine destek
Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı, organik statüdeki kovanlar için organik tarım destekleri kapsamında kovan başına 50 ila 270 lira arasında destek verilecek.
İyi tarım uygulamaları desteği kapsamında dekar başına verilecek destek 50 ila 400 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerine ise dekara 200 lira destek ödenecek.
Fındık üreticilerine, belirlenen alanlarda yapılan üretimde dekara 170 lira alan bazlı gelir desteği verilecek. Ayrıca, katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekara 40 lira destek sağlanacak.
Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu kapsamında dekara 200 lira destek ödemesi yapılacak.
Havzalarda üretilen ürünlere destek
Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünler için destekleme miktarları da belirlendi. Buna göre, kilogram başına buğdaya 175 kuruş, arpa, çavdar, nohut, tritikale ve yulafa 75 kuruş, dane mısıra 10 kuruş, aspire 70 kuruş, çeltiğe 30 kuruş, dane zeytine 20 kuruş, kolzaya (kanola) 110 kuruş, kuru fasulye ve mercimeğe 100 kuruş, kütlü pamuğa 160 kuruş, soyaya 80 kuruş, yağlık ayçiçeğine 225 kuruş, yaş çaya 200 kuruş ve zeytinyağına 100 kuruş destek ödemesi yapılacak.
Su sıkıntısı yaşanan bölgelerde nohut ve mercimek eken çiftçilere ilave yüzde 50 destek verilecek. Damlama sulama dışında dane mısır yetiştirenler için destekleme ödemesi yapılmayacak.
Desteklemelerden, ÇKS'de kayıtlı özlük, ürün ve arazi bilgileri olan, belirlenen havzalarda üretim yapan ve destekleme başvurularını yasal süre içinde gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler faydalanabilecek.
Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan fidanlar ve ÇKS'ye kayıtlı arazilerde 2024 üretim yılı için meyve bahçesi tesis eden çiftçilere, dekarda asma ve diğer meyve türleri (nar ve muz hariç) için standart fidanlara 400 lira, sertifikalı fidanlara 1000 lira, sertifikalı çilek fidesine ise 1000 lira destek sağlanacak.
Yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği kapsamında arpa, buğday, çavdar ve patates gibi 19 ürün için kilogram başına 8 kuruş ile 4 lira arasında destek verilecek.
Sertifikalı aşılı fidan başına 0,5 lira, aşısız fidan başına ise 0,25 lira destek ödemesi yapılacak.
Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne kayıtlı örtüaltı üretim alanlarında bombus arısı kullanan çiftçilere, doğal polinasyonu sağlamak amacıyla koloni başına 100 lira destek verilecek.
Bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımını azaltmak ve kalıntıyı önlemek amacıyla zararlı organizmalarla biyolojik veya biyoteknik mücadele eden çiftçilere dekar başına 2 bin 550 lira örtüaltı, 870 lira açık alan biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği sağlanacak.
Lisanslı depolarda muhafaza edilen buğday, arpa, yulaf gibi 18 ürün için, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 60'ı kadar, nakliye başına ton başına 100 ila 300 lira ve analiz başına ise belirlenen analiz ücret tarifesinin yüzde 50'si kadar destek ödemesi yapılacak.
ÇKS'ye kayıtlı arazilerde kaba yem üretimi amacıyla yem bitkileri eken çiftçilere, hasat şartıyla dekara 180 ila 300 lira arasında destek verilecek. Su kıtlığı olan havzalarda yem bezelyesi, fiğ, macar fiği, burçak ve mürdümük gibi ürünleri eken çiftçilere, yem bitkisi desteğine ek olarak yüzde 50 daha fazla ödeme yapılacak.
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen bölgelerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi desteğine ek olarak yüzde 50 daha fazla destek sağlanacak.
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi'ne kayıtlı ve 2023 yılında kayıt altına alınan işletmelere, işletme başına 1000 lira destek ödemesi yapılacak.
Söz konusu karar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi. Kararın hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.
Bakan Yumaklı’dan değerlendirme
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, karara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kararın çiftçilere hayırlı olmasını diledi. Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:
"Çiftçilerimizin 2024 yılındaki üretimleri için vereceğimiz bu destekler, bitkisel üretim planlaması öncesinde eski modele göre açıkladığımız son destek kararımızdır. Bitkisel üretimde planlamaya 2024-2025 üretim dönemiyle başlayacağız. Bundan sonra uygulayacağımız yeni modelde çiftçilerimiz, üretim dönemi başlamadan önce hangi ürüne, ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Çiftçilerimizin 2025 yılındaki üretimlerini kapsayacak desteklerimizi de önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Çiftçilerimize bereketli bir üretim dönemi diliyorum."