İzmir Tarihi Elektrik Fabrikası’nın imar planlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi tarafından “kültürel tesis”ten “Ticaret-Turizm Alanı”na dönüştürülmek istenmesine tepki büyüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Mimarlar Odası da bu değişikliğe karşı çıktı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Elektrik Fabrikası’nın tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerek, rant odaklı bu girişime karşı mücadele çağrısı yaptı.
TMMOB bileşenleri adına açıklamayı, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler okudu. Gürler, “Bu tarihi yapı yalnızca İzmir’in değil, Türkiye’nin sanayileşme sürecinin önemli bir kilometre taşıdır. Elektrik Fabrikası’nın kültürel bir alan olarak korunması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz” dedi.
"30 katlı rant projesine izin vermeyeceğiz"
Açıklamada, Özelleştirme İdaresi’nin daha önce iki kez "Kültürel Tesis Alanı" olarak satışa çıkardığı fabrikanın, imar planı değişikliğiyle "Ticaret-Turizm Alanı" statüsüne getirilerek yüksek yapılaşma hakkı sağlanmak istendiği belirtildi. Gürler, “Bu girişim, yalnızca tarihi mirasımıza değil, kentimizin siluetine de zarar verecektir. Endüstriyel mirasımızı yok edecek bu 30 katlı rant projesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
"Kültürel alan olarak korunmalı"
TMMOB, fabrikanın kültürel bir işlevle gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini savunarak, kamu yararını gözetmeyen bu tür plan değişikliklerine karşı hukuki ve toplumsal mücadele başlatacaklarını açıkladı. Gürler, “Elektrik Fabrikası, kamulaştırıldığı 1943 yılından bu yana halkın ortak malıdır ve gelecekte de kültürel alan olarak işlevini sürdürmelidir” dedi.
İzmir halkına mücadele çağrısı
Açıklamanın sonunda İzmir halkına çağrıda bulunularak, “Tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması için birlikte mücadele edelim. Elektrik Fabrikası’nın rant uğruna ticari bir alana dönüştürülmesine izin vermeyelim” ifadeleri yer aldı.
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
"Kamulaştırma ile yabancı tekelden alınan Elektrik Fabrikası’nı yeniden sermayeye devretmek için gösterilen bu çaba, özelleştirmelerin nasıl dar bir ideolojik bakış açısıyla gerçekleştirildiğinin de bir kanıtıdır.
Yıllarca ESHOT tarafından işletilen Elektrik Fabrikası'nın tapusunun yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerekmektedir. Endüstriyel mirasımızın kendi gabarisini fazlasıyla aşan ucube bir yapının altında yok edilmesine ve bir sermaye nesnesi haline getirilmesine göz yummayacağız.
Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun bileşenleri olarak, bilimi ve tekniği esas almayan, kamu yararına aykırı tüm iş ve işlemlerde olduğu gibi bu imar değişikliğine karşı da mücadele ederek, tarihsel, kültürel ve endüstriyel mirasımızı ranta teslim etmeyeceğiz! Elektrik Fabrikası, kamulaştırıldığı 1943 yılından bu yana yurttaşların ortak malıdır ve önümüzdeki yüzyıllarda da “kültürel alan” olarak kamusal işlevini sürdürecektir. Tarihi değerimizin kültürel yaşama katkı sağlayacak şekilde kamusal amaçlarla dönüştürülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. Bu vesileyle İzmirli yurttaşlara; “Korunması Gereken Kültür Varlığı” niteliğindeki Elektrik Fabrikası arazisinin ticari olarak yapılaşmaya açılmasına karşı birlikte mücadele çağrısı yapıyoruz. "