Yüksek gelen elektrik faturalarını düşürmek için bu yöntemleri uygulayarak hem çevreye duyarlı olabilir hem de bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın, küçük değişiklikler büyük farklar yaratabilir!
Gelen zamlar sonrası elektrik faturaları çok yüksek geliyor ve bu da bütçemize oldukça zorluyor. Peki biz istersek elektrik faturaları düşer mi? Ne gibi tasarruflar yaparsak elektrik faturaları biraz da olsa düşer ve bütçemizi rahatlatır? Sizler için derledik...
ELEKTRİK FATURALARI NASIL DÜŞER? ELEKTRİK TASARRUFU NASIL YAPILIR?
Mümkün şekilde hep gün ışığından istifade edin.
-Evde bulunduğunuz vakti değerlendirin, duvarları açık renkler ile boyayın.
- Buzdolabını kalorifer, fırın, klima gibi ısı yayan eşyaların yakınına koymayın.
-Sulu yiyecekleri kapaklarını kapatarak buzdolabına koyun. Dolaba sıcak yiyecek koymayın. Kapısını sık sık açıp kapatmayın.
-TV, DVD, VCD, uydu alıcısı, bilgisayar ve benzer elektronik aletleri düğmesinden kapatmayı bağımlılık hâline getirin.
-Kullanmadığımız bölümlerin elektriğini söndürme bir refleks hâline gelmeli.
-Tuvalet, merdiven, kapı önü gibi yerlere olasıysa sensörlü ışık yaptırın.
- Çamaşır ve bulaşık makinelerini az kapasite ya da çok yüklü olarak çalıştırmayın.
-Az kirli, ya da az miktarda çamaşırı yıkamak gerek görülürse kısa programda çalıştırın.
-Saç kurutma makinesini saçınızı havlu ile kuruttuktan sonra kullanın.
-Çamaşır kurutma makinesini çok gerekmedikçe çalıştırmayın.
-Eski ve arızalı cihazların elektrik tüketiminı artırdığını unutmayın. Ya değiştirin, ya performansını denetim ettirin. Eski eşya kullanarak daha çok elektrik kullanmak pahalıya mal olabilir.
- Normalden 3 kat az elektrik tüketen düşük enerji ampulleri kullanmaya özen gösterilmeli,
- Çamaşırlar gerekmedikçe yüksek ısıda yıkanmamalı,
- Şarj makinalarının sıksık prizle bırakılmaması hem tüketim hem de emniyet yönünden gerekir,
- Buzdolabındaki sıvı besinlerin üzerinin kapatılması enerji tüketiminı azaltır,
- Dondurulmuş besinlerin derin dondurucudan bir gün evvel çıkarıp buzdolabınıza konulması, dolaba soğukluk vereceği amacıyla elektrik tüketiminda tasarruf sağlar,
- Buzdolabı fırın ve başka ısı kaynaklarından uzakta olmalı ki serin kalmak amacıyla sık sık çaba sarf etmek mecburiyetinde kalmasın,
- Buzdolabı ile arkasındaki duvar arasında en az 10 cm uzaklık olmalı.
LED AMPUL NASIL SEÇİLMELİDİR?
Lümen: Bir ışık kaynağından sunulan ışık sayısını temsil eden lümen, LED ampul tipleri arasında tercih yapar iken ilgi etmeniz gereken mühim noktalardan biridir. Bir ampulün yaydığı ışığın parlaklığını belirtmek amacıyla doğru ölçüttür. Lümenin yüksek olması aydınlatma ürününün parlak ışık vermesi manasına gelmektedir. Renk ısısı: Ampulün yaydığı ışığın renk özelliğini belirleyen unsurdur. Ölçü birimi Kelvin olan renk ısısı, imal edilen ışığın sıcaklık ve soğukluk olarak açıklanmasıdır. Renk ısısı 3600K-6500K arasında olan aydınlatma ürünleri soğuk, 2700K-3000K arası ise sıcak renk olarak kabul edilir. Diğer bir söyleyişle sarı renk türevleri sıcak, gün ışığına yakın renk türevleri ise soğuk olarak değerlendirilir. Renk ısısı seçerken ampulden sunulan ışığın cisimlerin gerçek rengini ne kadar iyi gösterdiğine ilgi edilmelidir.
Renk oluşturma indeksi (CRI): Işığın renk özelliklerini tespit etmek amacıyla renk ısısının yanı sıra renk oluşturma indeksi de olabildiğince mühimdir. Renk oluşturma indeksi bir ampulün renk üretme becerisini ölçer ve CRI olarak bilinmektedir. Aydınlatma ürününün renk oluşturma indeksi ne kadar yüksek ise renk oluşturma yeteneği o kadar yüksektir. Işık yayılımı: Kullanılan ampulden tam manasıyla verim almak amacıyla ampul amacıylade ışığın nasıl yayıldığı mühimdir. LED ampullerin ışık açıları uygulamalarına göre değişiklik göstermektedir. 5-30 derece arası dar açı olarak, 30 derece üstü ise geniş olarak belirlenmiştir. Ampulün aydınlatması gereken açı arttıkça yüksek lümen kıymetli ampuller tercih edilmelidir. Verimlilik: Ampulün watt başına toplam lümen sayısal değeri verimlilik olarak adlandırılmaktadır. Verimlilik, Lümen/Watt olarak hesaplanır. Akkor ve tasarruflu ampullerde ısı kayıbı çok bulunduğu amacıyla bu değer daha düşük çıkacaktır. Fakat LED ampuller verimlilik konusu ile ilgili sık sık tercih edilmektedir.
KOMBİ
Doğal gaz maliyetiyle tanınan kombiler gerçekten elektrik faturalarında da kendisini gösteriyor. Kış aylarında tüketimi 8-10 saatleri geride bıraktığımız kombi, haftanın her günü bu Aralıklarda çalıştırıldığında elektrik tüketimina de sebep oluyor.
KLİMA
Eğer kışın klimayla ısınmayı tercih ediyorsanız natural gaz maliyetinden tasarruf eder iken elektrik maliyetiniz mühim ölçüde artıyor. Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin son haber detayları sayfamızda
ELEKTRİKLİ KALORİFER
Isınmada yalnızca elektriği tercih ederseniz alternatiflerden biri de elektrikli kaloriferler. Günde ortalama 8 saat kullanılacak bir elektrikli kalorifer faturada en büyük kalemlerden birine sahip olacaktır.
HANGİ EV ALETİ NE KADAR ELEKTRİK TÜKETİYOR?
Tüketiciler elektriğe oluşturulan zam ardından tüketim miktarlarını düşürmek amacıyla tasarruf sağlayacak yöntemleri araştırıyor. Peki hangi ev aleti ne kadar elektrik tüketiyor?
EN ÇOK KULLANILAN ISITICI, EN MALİYETLİ OLAN ÜTÜ
Kış aylarında yaza göre değişik olarak ve en çok sarfedilen ürünlerin başında elektrikli ısıtıcı geliyor. Elektrikli ısıtıcının tüketimi saatlik ortalama 1,06 TL'ye denk geliyor. Evde sık sarfedilen diğer elektrikli aletlere baktığımızda ise, ütü saatte 1,78 TL, saç kurutma makinesi 1,56 TL, A+ bulaşık makineleri 1,30 TL, elektrik süpürgesi ise saatte 1,06 TL harcıyor. A+ çamaşır makineleri saatte 0,64 TL, 52 inç LCD televizyonlar saatte 0,11 TL, büyük boy buzdolapları saatte 0,07 TL tüketiyor. En çok elektrik tüketen ev aletleri elektrikli ısıtıcı, ütü ve saç kurutma makinesi olarak öne çıkıyor. Peki bu aletleri nasıl tasarruflu kullanabiliriz?
ÇAMAŞIRLARI NEMLİYKEN ÜTÜLEYİN
Giyeceklerin düzgün bir şekilde asılması ütü ile daha az vakit geçirilmesini sağlar, bu sayede daha az enerji tüketilir. Ütünün sıcaklığı yeterli olacağından ütüleme prosedürü bitmeden 5 dakika evvel fişten çekin. Ütünün termostatını kumaş cinsine göre en düşük civara ayarlamak tasarrufa yardımcı olur. Ütüyü satın alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek, termostat ayarlı ve şebeke suyu tüketimine makul olmasına özen gösterilmeli. Çamaşırlar nemliyken toplayıp ütülemek önemli. Bu yöntemle ütü ile daha az vakit geçirilir ve maksimum elektrik tasarrufu sağlanır.
KETTLE'I FİLTREYLE KULLANIN
Kışın çok sarfedilen ev aletlerinden biri de elektrikli su ısıtıcısı (kettle). Hava soğuk bulunduğu amacıyla sıksık çay kahve içme gereksinimi bu ürünün tüketimini da artırıyor. Fakat kettle, en çok elektrik harcayan ev aletlerinden. Bu amaçla kettle kullanırken de ilgili olmak gerekiyor. vKettle'da meydana gelen kireç ve tortuları sık sık temizlemek, cihazı filtreyle kullanmak önemli. Bunlar dışında sadece gereksinim kadar su ısıtılmalı.
SAÇ KURUTMA MAKİNESİ
Yazın güneşin ve sıcak havanın sayesinde saç kurutma makinesini neredeyse hiç kullanmıyoruz. Fakat kışın bu alet olmazsa olmaz. Saç kurutma makinesi tüketiminde tasarruf sağlamak amacıyla saçı evvel havlu ile iyice durulayıp ardından da makineyi kullanmak gerekiyor. Bir diğer tedbir ise düşük sıcaklıkta kurutmak. Böylece saçlara da zarar verilmemiş olur."