Kırımlı, tarlasında başarılı bir hasat gerçekleştirerek ürününü pazara sundu. Yaptığı açıklamada, yaban mersinine yoğun bir ilginin olduğunu belirten Kırımlı, "Şu anda yaban mersini satışında hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Hatta ürün yetiştiremiyoruz" dedi.

Yaban mersini yetiştiriciliği konusunda yaşanan bu olumlu gelişme, hem bölge ekonomisine katkı sağlayacak hem de tarım sektörüne yeni bir perspektif kazandıracaktır. Enver Kırımlı'nın bu başarısı, tarım alanında yapılan yatırımların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.
 

İstanbul'da gıda sektöründe ziraat yüksek mühendisi olarak çalışan Enver Kırımlı, 3 yıl önce emekli olmasının ardından, 'mavi yemiş' olarak bilinen yaban mersini ve aronya yetiştiriciliği yapmaya karar verdi. 

TOKİ’den 47 ilde büyük gayrimenkul satışı! TOKİ’den 47 ilde büyük gayrimenkul satışı!

Edirnehasat1

Araştırmalarında Edirne'nin toprak yapısı ve ikliminin yaban mersini ve aronya için uygun olduğunu tespit eden Kırımlı, Büyükdöllük köyü civarında 180 dönümlük arazi satın aldı. Arazinin 50 dönümüne yaban mersini, 50 dönümüne ise aronya diken Kırımlı'nın 14 bin yaban mersini fidesi, 14 bin de aronya fidesi bulunuyor.  

Kırımlı, pandemi sürecinde bu işe girdiğini belirterek, "Pandeminin gelmesiyle beraber tarımsal üretimde yer almak istedim. Çünkü gördüm ki pandemi sürecinde insanlar çaresiz kaldılar. Gıda maddelerine aşırı yoğun bir talep gösterdiler. Hatta bazı ürünlerde kıtlık seviyesinde sıkıntılar söz konusu oldu. Bunun bir daha yaşanamaması için yani pandeminin bir daha olmaması garanti edilemez, olma ihtimali yüksek. Bu durumda bizim tedbiren bir şeyler yapıyor olmamız lazım. Konvansiyonel diğer tarım ürünlerinde zaten hiçbir tarlamız boş değil. Ama bir farklılık getirmek için sulu tarım yapmak mümkün olan arazilerde hem çiftçinin gelirini artırmak hem de fonksiyonel özellik taşıyan herhangi bir ürünü üretmek, bu toprağın en iyi şekilde değerlendirildiği anlamına geliyor. Biz de bunun örneğini göstermek istiyoruz. Yani Edirne'de bu ürün yetiştirilebilir" dedi. 

Kırımlı, Edirne'nin toprak yapısı ve ikliminin, yaban mersini ve aronya için uygunluğuna değinerek, "Her iki bitkinin de bölge iklim özellikleri ve toprağı açısından adapte olduğunu, meyvelerin isteklerinin karşılandığını anlamış olduk. Her iki bitki de tıbbi değeri çok yüksek bitkiler. Her ikisi de Türkiye'ye üretim mevsiminin dışındaki dönemlerde ithal edilen ürünler. Şu anda çiftçilerimizde de bir rağbet söz konusu. Her iki üründen de bölgede yeni üretim alanları hizmete girmekte. Bu sevindirici bir şey. Yani hem ithalatın önüne geçiyoruz hem tıbbi ve aromatik değerleri yüksek bu ürünleri halkımızla buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaban Mersini Faydaları

Yaban mersini, antioksidanlar, lif, C vitamini, manganez ve diğer vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Antioksidan özellikleri sayesinde vücutta serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ayrıca lif içeriği sindirim sağlığını desteklerken, C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Yaban mersini aynı zamanda göz sağlığını koruyan ve kalp-damar hastalıklarının riskini azaltan özelliklere sahiptir. Bu nedenle düzenli tüketimi sağlık açısından birçok fayda sağlayabilir.

Kaynak: DHA