Özellikle süt kanallarında tıkanma olmaması için bebek emzirildikten sonra kalan sütün sağılması oldukça önemlidir. Emziren kadınlarda göğüs kızarıklığı meme ucu derisindeki çatlakların yarattığı enfeksiyonun ve süt kanalının tıkanması sebebiyle ortaya çıktığı gözlemlenebilir. Ağrı, ateş ve şişlik gibi pek çok farklı şekilde kendisini göstermesi ise annenin rahatsız olmasına sebep olacaktır.
Emziren Annelerde Göğüs Kızarıklığının Sebepleri Nelerdir?
Genellikle doğum sonrası ilk 2 ay içerisinde sıklıkla karşılaşılan emziren annelerde göğüs kızarıklığı sebepleri arasında farklı pek çok durum yer alabilir. Fakat mastit olarak da adlandırılan bu durumun süt kanallarının tıkanması veya göğüs ucunda oluşan çatlaklar sebebiyle ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Göğüste yoğun ağrı ve ateş hisseden annenin emzirme sonrası sütü tamamen boşaltılmazsa süt kanallarının tıkanması muhtemeldir. Emziren annelerde göğüs kızarıklığı sebepleri arasında sıkı kıyafetler giyilmesi, sıkı iç çamaşırları kullanılması da gösterilebilir.
Memede Mastit Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Emzirme sonrasında meme içerisinde sütün tam olarak boşaltılmaması ile süt kanalları tıkanabilir. Memede mastit oluşumu da tam olarak bu şekilde başlar. Özellikle meme ucundaki sütün tam olarak boşaltılmaması ve çok daha kısa süre içerisinde memede şişlik, hassasiyet meydana geldiği gözlemlenebilir. Memede ciddi kızarıklık, meme ucunda yara, meme dokusunun kalınlaşması, kaşıntı gibi pek çok farklı etkenle de fark edilmesi mümkündür.
Mastit Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?
Mastit oluşumu gerçekleşmiş ve anne rahatsızlık hissediyorsa doğal yöntemler ile evde mastit tedavisi yapılması mümkündür. Annenin istirahat etmesi ve mutlaka dinlendirilmesi bu aşamada çok önemlidir. Aynı zamanda bol sıvıı tüketilmesi hem sütü arttıracak hem de rahat hissetmenize olanak tanıyacaktır. Sık ve düzenli olarak emzirme sağlanması da oldukça önemli durumlardan biridir. Evde mastit tedavisi yapılması için öncelikle şiş olan bölgelerin düzenli olarak masaj ile rahatlatılması gereklidir.
Mastit Hangi Zamanlarda Olur?
Memelerde kızarıklık ve pek çok farklı etkenle kendisini gösteren mastit oluşum zamanı genellikle doğum sonrası ilk 2 ay içerisinde ortaya çıkabilir. Vücudun yeni bir sürece alışmaya çalışması ve sonrasında süt kanallarının yeterli bir şekilde boşaltılmaması sebepler arasında yer alabilir. Farklı pek çok açıdan kendisini gösteren mastit etkileri sonraki zaman dilimlerinde de ortaya çıkabilir.
Mastit Patlaması Halinde Ne Olur?
Emziren annelerde sıkça karşılaşılan mastit patlaması oldukça tehlikeli olabilir. Fazlasıyla ağrı ve acı ile kendisini gösteren durum sonucunda bebeği sütten kesmeye bile sebep olması beklebilir. Mastit tedavisi yapılırken antibiyotik kullanılması halinde de bebek emzirilmeye devam edilmeli ve mutlaka sütler sağılmalıdır.
Emziren Annelerde Süt Kanalı Tıkanınca Ne Yapılmalıdır?
Emziren annelerde süt kanalı tıkanması halinde ortaya çıkan sonuçlar oldukça sancılı olabilir. Memede şişlik, ağrı ve kızarıklık gibi pek çok farklı etki ile kendisini gösteren mastit sorununa sebep olabilir. Çok şiddetli bir ağrı ile karşı karşıya kalmamak adına sıkı giysilerden ve iç çamaşırlarından kaçınmak ise oldukça önemlidir. Aynı zamanda bol sıvı tüketilmesi ve çok daha fazla dinlenilmesi annenin rahatlamasını sağlayabilir.
Memede Süt Birikmesi Sertliği Nasıl Geçer?
Doğum itibariye emzirme sürecinin başlaması ve yeterli miktarda sütün göğüsten boşaltılamaması halinde süt birikmesi sertliği görülebilir. Biriken sütün yarattığı şişlik düzenli masaj yapılarak ve düzenli olarak su tüketimini arttırarak iyileştirilebilir.