Son Mühür- Bünyamin Dobrucalı / Cumhuriyet tarihinin en can yakıcı sayfalarından birini oluşturan ve tarihe Menemen Olayı olarak geçen isyan girişimi, bir türbe ziyaretiyle bugünün siyasetinin de ana gündem maddesi haline geldi. Asteğmen Kubilay ve iki bekçi arkadaşının insanlık dışı bir saldırıyla şehit edildiği sürecin bir parçası olan Şeyh Esad Erbili'nin Menemen'deki türbesi, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan tarafından ziyaret edildi. Ziyareti 'Ya Allah Bismillah' notuyla paylaşan Pehlivan'a yönelik tepkiler çığ gibi büyüdü.

Şeyh Esad Erbili
Kim bu Şeyh Esad Erbili?

Tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından İstanbul Erenköy'deki evinde inzivada olan Şeyh Esad Erbili, Menemen olaylarının baş kahramanı yobaz Derviş Mehmet ve arkadaşlarını 15 gün evinde misafir ettiği iddiasıyla iddianameye eklenmiş bir isim. Esad Erbili ve oğlu Mehmet Ali, Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından tutuklanarak Menemen'e getirildi. Her iki sanık hakkında da idam kararı verildi ancak Esad Erbili'nin cezası yaşından dolayı hapse çevrildi. Oğlu Mehmet Ali'nin idam edildiği süreçte Esad Erbili, tedavi gördüğü hastanede can verdi.

2017'de türbe ortaya çıktı...

1950'li yıllarda Esad Erbili'nin mezarının bulunduğu Menemen eski cezaevinin bahçesi olan bölge, Erbili'nin sevenleri tarafından satın alındı. 2017'de bugünkü tartışmaların fitilinin ateşlendiği yer olan, türbe haline kavuştu.

Mehmet Ali Erbil dedesinin polis olduğunu zannediyormuş!
Mehmet Ali Erbil'in dedesinin babası...

Menemen olaylarıyla ismi gündeme gelen Şeyh Esad Erbili'nin ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil'le bağı ise çok daha organik. Şeyh Esad Erbili, bugünlerde başı yasa dışı bahis soruşturmasıyla dertte olan Mehmet Ali Erbil'in dedesinin babası. Vatan gazetesinin Çikolata adlı ekinde 2005 yılında yayımlanan Kaynama Noktası isimli köşenin yazarı Ahmet Salih, Mehmet Ali Erbil’in polis sandığı dedesinin Menemen’de asıldığını öğrendiğini şu satırlarla ifade etmiş
“Ama Şeyh Es’ede’nin Mehmet Ali Erbil’in dedesi olduğu bilgisi, aynı çevrelerden başka bir kaynaktan geldi bana. Mehmet Ali’yi aradım hemen. Sağ olsun, onca işinin arasında zaman ayırdı ve cevapladı sorumu.
Bu bilgiyi, kendisi için de birçok giz taşıyan ailevi geçmişlerine ilişkin bu iddiayı yayımlamamda bir beis görmediğini söyledi. “Doğum tarihi, yeri, ölüm tarihi, hepsi doğru ama bize dedemin polis olduğu söylenirdi” dedi.
Sonra da şaşkınlıkla sordu: “Yani dedem Menemen olaylarına mı karışmış benim?”

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı