ALPER TEMİZ - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hazırlanıp TBMM'ye sunulan ve kabul edilen Vergi Paketinin 18. Maddesi ile engellilerin yaygın olarak kullandıkları ve yaşamlarını büyük oranda kolaylaştıran teknolojik ithal ürünlerden KDV muafiyeti kaldırıldı. Yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Derneği, Gören Kalpler Eğitim Derneği ve Sağlık Hizmetleri Sendikası gibi hak savunucu dernek ve sendikalar ise duruma tepki gösterdi. Konu CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak.
"Engelliler TBMM'de tartışılamaz"
Engellilerin Hakların Erişim Platformu Sözcüsü Av. Turhan İçli, "KDV eklendiğinde yüzde 20'lik bir artış yaşanacak. Bu teknolojik ürünler elektrikli tekerlekli sandalye, işitme cihazları ve robotik okuma cigazları gibi tüm ithal teknolojik ürünleri kapsıyor. Ancak bu yeni KDV koşulları engelliler açısından Anayasa'nın 5, 10 ve 61'inci maddelerine aykırı olduğu gibi Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin de 4, 9, 19 ve 20'inci maddelerinin ihlali anlamına geliyor. Konuyu ana muhalefet partisi olması nedeniyle CHP ile birlikte Anayasa Mahkemesi'ne 2 ay içerisinde taşıyacağız.
Engellilerin tüketici olarak haklarının korunması, insancıl hukukun en önemli ilkelerinden biri olarak kabul edilmesi gerekirken var olan hakların korunamaması; bizleri Devletin politikalarını sorgular hale getirmiştir. Tüketici olarak hayati önem taşıyan ürünlere erişimin daha da kolaylaştırılması gerekirken kazanılmış hakların kaybı, sosyal devlet anlayışına da aykırıdır. Kaldı ki, engellilerin haklarının TBMM’de tartışmaya açılmış olmasını sosyal devlet anlayışı ile bağdaştıramadığımızı belirtmek isteriz. Vergi Paketi yasalaşırsa; topluma tam katılımı destekleyecek teknolojik ürünlere erişimin olanaksız hale gelmesi ile Devlet; Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmiş olmakla birlikte bu Sözleşme’den ve Anayasa’dan gelen sorumluluklarını da göz ardı etmiş olacaktır" diye konuştu.