YAŞAM HABERLERİ

Ergenlik nedir? Hangi yaş gruplarında görülür?

Ergenlik dönemi, bireyin çocukluk döneminden ergenliğe geçiş süreci olarak tanımlanabilen hem bedensel hem de ruhsal olarak değişiklikler gözlemlendiği sürece verilen isimdir. Çocukların fiziksel olarak belirgin bir şekilde büyüdüğü ve aynı zamanda cinsiyete özgü bulgularının çok daha net bir şekilde gözlemlenebildiği sürecin adı olarak da tanımlanabilmektedir.

Üreme fonksiyonlarının kazanıldığı ve kişinin bedensel, ruhsal olarak değişiklikler ortaya çıktığı ergenlik dönemi 12 yaş ve 18 yaş arasında çok daha sık bir şekilde gözlemlenmektedir. Çocukların fiziksel olarak çok daha hızlı bir şekilde büyüdüğü ve cinsel kimlikleri ile ilgili belirgin özelliklerinin bulunması ise psikolojik etkilerinin çok daha yoğun olduğunu göstermektedir. 

Ergenlik Dönemi Özellikleri Nelerdir?

Özellikle çocukların fiziksel olarak hızlı bir şekilde büyüdükleri ve gözle görülür değişim yaşadıkları ergenlik dönemi özellikleri arasında pek çok farklı detay bulunmaktadır. Bu detaylar arasında fiziksel ve psikolojik olarak farklılıklar bulunması ve kişiler üzerinde farklılıklar gözlemlenmesi de mümkündür. 
Ergenlik dönemi özellikleri arasında en belirgin ve en çok gözlemlenen özellikler ise şu şekilde belirtilebilir;
⦁    Erkeklerde kas gelişiminin büyümesi,
⦁    Erkeklerde boy uzaması ve kilo alımı gözlemlenebilir,
⦁    Kızlarda yağ dokusu gelişimi olabilir,
⦁    Kızlarda boy uzaması hızlanır,
⦁    Bedenin belli bölgelerinde her iki cinsiyet içinde kıllanma gözlemlenebilir,
⦁    Omuz gelişir ve sakal bıyık çıkmaya başlaması ise görülebilir,
⦁    Zihinsel ve ruhsal olarak hormonların değişimine bağlı olarak iniş çıkış gözlemlenebilir.

Ergenlik Döneminde Görülen Değişiklikler Nelerdir?


Ergenlik döneminde görülen değişiklikler arasında en çok göze çarpanlardan biri olarak ruhsal çökmeler, büyük ve aşırı tepki verilen ruhsal değişim süreçleri ve sonrasında çok daha hızlı bir şekilde değişen vücutla ilgili belirsizlik gözlemlenebilir.  Her iki cinsiyetteki çocukların farklılıklar göstermesi ve kendine özgü gelişimlerini tamamlaması ile ergenlik döneminde görülen değişiklikler arasında farklılıklar meydana gelmesi mümkündür.

Ergenliğin Evreleri Nelerdir?
Farklı açılardan incelenebilecek olan ergenliğin evreleri kapsamında etkili bir şekilde sürecin yönetilmesi ve çok daha iyi şekilde kavranabilmesi için şu şekilde 3 farklı bölüme ayrılmıştır;
⦁    erken ergenlik (12-14 yaş)
⦁    Orta ergenlik (14-17 yaş)
⦁    Geç ergenlik (17-19 yaş)
Ergenlik döneminde ortaya çıkabilecek gelişim farklılıkları ve sonrasında ortaya çıkabilecek olan gelişimsel sorunlarında cinsiyete göre ortaya çıkarttığı değişiklikler mutlaka çok iyi bir şekilde gözlemlenmeli ve hormonsal değişiklikleri farklı açılardan incelenmelidir. Ergenliğin etkileri açısından kız çocuklarında oluşan bedensel ve hızlı değişimlerin erkek çocuklarda 14 yaş ve sonrasında çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıkması da muhtemeldir.
 
Ergenlik Belirtileri Nelerdir?
Kız çocuklarında çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıkan ergenlik belirtileri erkek çocuklarında gelişimsel ve hormonsal olarak daha geç ortaya çıkabilmektedir. Genital bölgede ve koltuk altında ortaya çıkan tüylenmeler, ilk adet kanamasının ortaya çıkması ve erkeklerde testis büyümesi ise ergenlik belirtisi olarak kabul edilebilir., Cilt dokusunda meydana gelen yağlanmalar, sivilce ve akne problemleri de toplumda sıkça görülen ve dile getirilen ergenlik belirtileri olarak gösterilebilir. 

Ergenlikte Görülen Duygusal Değişimler Nelerdir?
Bedensel olarak değişiklik görülen ergenlikte duygusal değişimler gözlemlenmesi de muhtemel olarak ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda yoğun bir ve yıpratıcı olabilecek süreçte kişinin hareketlerini özelliklerini en iyi şekilde incelemek de çok önemlidir. Etkili bir süreç yönetimi sağlanması hallinde kısa süre içerisinde davranış değişiklikleri gözlemlenebilmesi için mutlaka ergenliğe giren kız- ya da erkek çocuğu ile düzenli olarak konuşulması ve yönlendirilebilmesi ise oldukça önemlidir.