İZMİR HABERLERİ

ETİK'ten kaçak içki isyanı!

ETİK Başkanı Mehmet İşler, kaçak içkinin sağlık, vergi düzeni ve turizm sektörü için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, denetimlerin artırılmasını ve içki üzerindeki ÖTV oranlarının düşürülmesini talep etti. İşler, kaçak içki üretiminin önlenmesi için daha köklü önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, son dönemde özellikle ölümlerle gündeme gelen kaçak içki sorununun ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, bu sorunun köklü bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladı. Kaçak içkinin, sadece vatandaşın sağlığını değil, aynı zamanda devletin vergi düzenini ve ülkenin turizm imajını da zedeleyen büyük bir sorun haline geldiğini ifade eden İşler, kaçak içkiyle mücadelede denetimlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

“Kaçak içki herkesin belası”

Mehmet İşler, İstanbul’da yakın zaman önce yaşanan kaçak içki kaynaklı ölümlerine dikkat çekerek, bu sorunun ne kadar vahim bir hal aldığını dile getirdi. İstanbul’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 7 kişinin hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen kaçak içki meselesine ilişkin İşler, "Kaçak içki hepimizin belası. İstanbul’da daha geçtiğimiz günlerde 7 kişi bu yüzden hayatını kaybetti. Kaçak içki, insan sağlığını tehdit ederken, haksız rekabet de yaratan, turizmde ülke imajını bozarak gelecek yılların turist sayısına olumsuz etkileyen bir unsur" şeklinde konuştu.
Kaçak içkinin, yalnızca sağlık sorunları yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda devletin vergi düzenini de tehdit ettiğini vurgulayan İşler, "Bu bataklık yalnızca kaçak içki üretenlerin işine yarıyor. Kayıt dışı üretim, devletin vergi gelirine zarar verirken, gerçek üreticiler de gelir kaybı yaşıyor. Kazananlar sadece kaçak içki üretenler, rantçılar ve yasa dışı suç grupları oluyor" ifadelerini kullandı.

ÖTV artışı kaçakçılığı artırıyor

İşler, içki sektöründeki haksız rekabetin önüne geçilebilmesi ve kaçak içki üretiminin engellenebilmesi için özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının düşürülmesi gerektiğini savundu. Kaçak içki üretiminin, özellikle ÖTV oranlarının artmasıyla birlikte daha fazla yayılmaya başladığını belirten ETİK Başkanı, "ÖTV arttıkça, kaçak içki üretimi de artıyor. Her yerde, aslına ayırt edilemeyecek derecede benzer kaçak içki imalatı yapılıyor. Vatandaşımızın, gençlerimizin, turistin sağlığı tehdit altında" şeklinde uyarılarda bulundu.

Denetimler artırılmalı

Kaçak içki üretimi ve satışına yönelik denetimlerin artırılmasının önemine değinen Mehmet İşler, denetimlerin artırılmasının sorun çözümüne katkı sağlayacağını söyledi. Ancak ceza uygulamaları ile sorunun çözülmeyeceğini, daha etkin ve köklü önlemler alınması gerektiğini ifade etti. "Kaçak içki satan bir yere ceza kesmekle sorunun çözülmediği görülmüştür. Bataklığı kurutacak uygulamalar yapılmalıdır" diyen İşler, sektördeki tüm paydaşların denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özellikle yılbaşı öncesinde kaçak içki üretiminin daha da artabileceği uyarısında bulunan İşler, "Denetlemeler yapılmasını turizm sektörü olarak en çok biz istiyoruz. Yılbaşı öncesi kaçak içki kontrolleri daha sık ve sıkı şekilde yapılmalı, yasal üreticinin gelir, devletin vergi, turizmci ve ülkenin imajı, insanların can kaybının önüne geçilmelidir" şeklinde sözlerini tamamladı.