SON MÜHÜR- GAMZE ESKİKÖY/ İzmir Sağlık Platformu'nun organizasyonuyla İzmir’de görev yapan ebe, hemşire ve acil tıp teknisyenleri, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Siyah bir pankart açan sağlık emekçileri, beyaz sprey boya ile üzerine "Eziyet'e Hayır" yazdı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'na göndermede bulunarak bu kez seslerini şarkılar eşliğinde duyurmaya çalıştılar.

Etkinlikte, Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhtemen Çolak ve İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Hemşire Dilay Sağıroğlu birer basın açıklaması yaparak, üçüncü defa iş bıraktıklarını açıklayarak, isyan ettiler.

“İlaç kısıtlamamız var”

Sağlık Emekçileri

Yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta olduğunu söylenen açıklamada, “Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Soruyoruz.

Yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Yine soruyoruz. Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?” denildi.

Sağlık Bakanlığına çağrı!

Sağlık bakanlığına seslenen sağlık emekçileri, “2025 bütçesinde de kaynakların yüzde 50’den fazlasını hastaneler ayırdığınızı gördük. Her bir kişinin yılda 12 defa doktora başvurmasıyla övündüğünüzü duyuyoruz.  Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz.

Herkesin her istediği zaman, istediği hastaneye başvurmasının önünde hiçbir engel yokken, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından para kesmek hangi mantığa sığar? Sevk zincirinin gerektirdiği koşulları sağlamadan, gizli bir sevk sistemine zorluyorsunuz. Aile hekimliğini amacı dışındaki iş yükü ile işlemez hale getirmişken hastaların hastaneye başvurmasını nasıl ve niçin engellememizi bekliyorsunuz” diye çağrıda bulundu.

"Aile sağlığı merkezlerin sayısı arttırılmalı"

Sağlık Eylem Min

sağlık emekçileri, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin derhal geri çekilmesi gerektiğini belirtti. Hekimlerin, ebelerin, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının yeterli puan alamadıkları gerekçesiyle sözleşme feshi tehdidiyle karşı karşıya kalmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan emekçiler, meslek onurlarına sahip çıkarken halkın sağlık hakkını da savunduklarını dile getirdi.

Sağlık emekçileri, sağlıklı bir toplum ve işleyen bir sağlık sistemi için temel taleplerini bir kez daha yineledi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin, fiziki ve tıbbi donanım dahil olmak üzere tamamen kamu tarafından sağlanması gerektiğini ifade eden emekçiler, halkın nitelikli sağlık hizmetine erişebilmesi için yeterli zaman ve olanakların sunulmasının önemine dikkat çekti. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip çalışmasını esas alan bir sistem kuruluncaya kadar aile sağlığı merkezi sayılarının artırılması gerektiğini belirten emekçiler, hekim başına düşen nüfusun 2.000’i aşmaması gerektiğini dile getirdi.

"İnsanca yaşanabilir ücret talep ediyoruz"

Sağlıkk Min

Ayrıca, aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmeyeceklerini ifade eden emekçiler, aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına uygun sayıda hemşire, ebe ve teknisyenin görevlendirilmesini talep etti. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik kriterlerinin, aile hekimlerinin çalışma kriterlerinden bağımsız olarak kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmesi gerektiğini belirten sağlık çalışanları, teşvik ücretlerinin de artırılmasının şart olduğunu ifade etti.

Eylemde, aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimlere, hemşirelere ve diğer sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yetecek düzeyde bir maaş ödenmesi gerektiği vurgulandı. Bu maaşların, izin, hastalık, doğum gibi durumlarda kesintiye uğramaması gerektiğine dikkat çekildi. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için ise caydırıcı ve etkin tedbirlerin alınması gerektiğini belirten emekçiler, sağlık çalışanlarının can güvenliğini sağlayacak etkili bir şiddet yasasının çıkarılmasını talep etti.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY