Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada, 2023 yılına ait önemli ekonomik verileri paylaştı. Gürcan, Türkiye'de 3,7 milyon işletme bulunduğunu ve bunlardan 1,5 milyonunun perakende sektöründe faaliyet gösterdiğini açıkladı. Ayrıca, 2023 yılı itibariyle ülkemizdeki toplam ticaret hacminin 59,3 trilyon Türk Lirası olduğunu belirten Gürcan, perakende ticaret hacminin ise 10,5 trilyon Türk Lirası olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bu verilerin, perakende sektörünün ekonomideki önemli yerini ve büyüme potansiyelini gözler önüne serdiğini söyledi.

"11 ayda 362 milyon TL ceza kesildi"

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı'nda yaptığı açıklamada, piyasa bozucu ve tüketiciyi yanıltıcı davranışlarla mücadeleye yönelik alınan tedbirleri vurguladı. Gürcan, özellikle gıda sektörü başta olmak üzere otomotiv, emlak, kuyumculuk, stokçuluk ve fahiş fiyat artışlarına yönelik yoğun denetimler gerçekleştirildiğini belirterek, bu alanda gerekli idari yaptırım kararlarının alındığını açıkladı. 2024 yılının ilk 11 ayında, bu tür ihlallere karşı 362 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uygulandığını ifade etti. Ayrıca, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini koruma amacıyla tüketici mevzuatı çerçevesinde de denetim faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirten Gürcan, toplamda 2024 yılı boyunca yaklaşık 4,3 milyar TL tutarında idari para cezası kesildiğini kaydetti.

Stokçuluk yapan yandı

 Gürcan, fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı alınan sert önlemleri vurguladı. Gürcan, 2023 yılının Mayıs ayında yapılan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun değişikliği ile fahiş fiyat artışı ve stokçuluk eylemlerine verilen idari para cezası tutarlarının artırıldığını hatırlattı. Bu değişiklikle, fahiş fiyat artışı cezasının üst sınırının 1 milyon TL'ye, stokçuluk cezasının ise 12 milyon TL'ye çıkarıldığını belirten Gürcan, ayrıca stokçuluk yapan işletmelerin 6 güne kadar kapatılmasının mümkün hale geldiğini açıkladı. Bakan Gürcan, Ticaret Bakanlığı olarak temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri başta olmak üzere, piyasa dengesi ile ticari akışa zarar verebilecek sektörlerde denetimlerinin süreceğini söyledi. Hedeflerinin, daha adil bir tedarik zinciri oluşturmak ve haksız ticari uygulamaların önüne geçmek olduğunu ifade etti.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY